Χλωριωμένα κοτόπουλα και διαλυμένο Brexit

Αντώνης Τριφύλλης 07 Αυγ 2017

Και ξαφνικά, εκεί που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είχαν βαλτώσει, μια φράση του υπουργού Εμπορίου κ. Φοξ έδειξε ότι η περιπέτεια της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σαν το κουτί της Πανδώρας.

Μόλις ανοίγει το καπάκι απίστευτα προβλήματα αναφύονται. Που σπείρουν πανικό στο Υπουργικό Συμβούλιο, δείχνουν το μέγεθος της έλλειψης προετοιμασίας των πρωταγωνιστών της περιπέτειας και τα ψέματα με τα οποία τάισαν τους ψηφοφόρους του δημοψηφίσματος πριν από έναν χρόνο.

Η επιπολαιότητα, οι αυταπάτες και τα λάθη τορπιλίζουν σε κάθε βήμα τη διαδικασία εξόδου και εκθέτουν στη διεθνή κοινότητα μια μεγάλη χώρα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μια βασική διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Αγγλίας είναι ο χρόνος έναρξης διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών. Η Ενωση αποφάσισε ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες είναι η εκπλήρωση τριών προϋποθέσεων.

Η συμφωνία για το μέλλον των υπηκόων των δύο μερών μετά την έξοδο, ο λογαριασμός που οφείλουν να καταβάλουν οι Αγγλοι στα κοινοτικά ταμεία για μακροχρόνιες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στη διάρκεια παραμονής τους στην ΕΕ και τα σύνορα Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Τίποτε από αυτά δεν μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι δεκάδες διπλωμάτες και τεχνοκράτες της χώρας με τη σπουδαία οργανωμένη δημόσια διοίκηση προσήλθαν απροετοίμαστοι καθώς δεν είχαν οδηγίες από την κυβέρνησή τους. Και θα επανέλθουν τέλη Αυγούστου στο τραπέζι των Βρυξελλών.

Ενώ ο χρόνος τρέχει τικ-τακ, τικ-τακ, όπως προειδοποιεί επανειλημμένα ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ κ. Μπαρνιέ.
Για να κερδίσουν χρόνο, οι Βρετανοί αρχίζουν ήδη να συνομιλούν με τρίτες χώρες για τις εμπορικές συμφωνίες τους μετά την έξοδο.

Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Εμπορίου κ. Φοξ ταξίδεψε, πού αλλού, στην Αμερική. Εγινε δεκτός από τους ομολόγους του, είχε την τιμή να διαβάσει δύο tweet από τον ίδιο τον πρόεδρο, που ως συνήθως τα είδε όλα υπέροχα, και ευτυχής επέστρεψε στη χώρα του με μήνυμα αισιοδοξίας. Πώς του κατέβηκε τώρα και θυμήθηκε τα πουλερικά, ένας Θεός ξέρει.

Στην τελευταία φράση του διθυράμβου του για τον εαυτό του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα: την ελεύθερη εισαγωγή των πουλερικών των οποίων τα πτώματα έχουν πλυθεί με χημικό παρασκεύασμα που περιέχει χλώριο, ώστε να εξοντωθούν μικρόβια τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους καταναλωτές, όπως σαλμονέλα.

Ελα όμως που η ΕΕ έχει απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών που έχουν υποστεί τη διαδικασία με το χλώριο! Και αυτή η διαφωνία ήταν από τις σοβαρές που είχαν καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας του διατλαντικού εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ (TTIP), μέχρι που ήρθε στην εξουσία ο άλλος φωστήρας κ. Τραμπ και σταμάτησε αμέσως τις διαπραγματεύσεις, μιας και δεν υπάκουαν στον νόμο του «Πρώτα η Αμερική».

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αυτήν τη δήλωση ήταν άμεσες και αποκάλυψαν προβλήματα που προκύπτουν από το άνοιγμα ενός μόνο κουτιού της Πανδώρας μας.

1. Ο σύνδεσμος παραγωγών πουλερικών της Αγγλίας ξεσηκώθηκε σύσσωμος, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές συνέπειες στις εξαγωγές τους, μιας που οι αμερικανοί ανταγωνιστές τους είναι φθηνότεροι λόγω της διαδικασίας χλωρίωσης.

2. Οι οργανώσεις καταναλωτών, οι οικολόγοι κ.λπ. ανέβηκαν στα κάγκελα, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο.

3. Κάποιος καταστροφολόγος θύμισε ότι τα πουλερικά δεν θα μπορούν να πουληθούν στην ΕΕ μιας και η οδηγία απαγόρευσης ισχύει. Συνεπώς μια αγορά σημαντική θα χαθεί.

4. Βουλευτής από τη Β. Ιρλανδία θυμήθηκε ότι η επιδίωξη στο να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η διακίνηση στα σύνορα με την Ιρλανδία να συνεχίσει να είναι ελεύθερη τινάζεται στον αέρα. Με σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη που πέτυχαν Μπλερ και ΙΡΑ.

5. Ενας περίεργος δημοσιογράφος του BBC, στην συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός για τις μελλοντικές επιτυχίες του, ρώτησε αν ο ίδιος ο κ. Φοξ θα ήταν διατεθειμένος να δοκιμάσει ένα τέτοιο κοτόπουλο. Ο υπουργός προσπέρασε με ψυχραιμία την ερώτηση με κάτι του τύπου «όλα αυτά θα έχουν ξεχαστεί σε δέκα χρόνια». Αμ δε!

6. Και το χειρότερο για τον δύσμοιρο υπουργό προήλθε από τον αρχιδιαπραγματευτή και συναγωνιστή του στον τίμιο αγώνα υπέρ του Brexit – και της διαδοχής τής κ. Μέι – κ. Γκόουβ με μια λέξη: «Ξεχάστε το».
Υστερα από όλα αυτά, η γυναίκα που θέλει να μείνει στην ιστορία ως η νέα Θάτσερ λέγεται ότι ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να συμμαζευτεί. Γιατί όπως λέει και η παροιμία: «Οπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει».

Και να σημειώσουμε σε όλη αυτή τη σαλάτα ότι ο σοβαρός κ. Φοξ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση μπορεί χρειαστεί μια μικρή παράταση δύο μηνών. Λίγες ημέρες μετά είπε ότι μάλλον θα χρειαστεί μια παράταση δύο ετών!

Το κείμενο αφιερώνεται εξαιρετικά και στους δικούς μας φωστήρες του διάσημου πρώτου εξαμήνου του 2015 που ανέθεσαν σε έναν πετεινό να τους φτιάξει ένα πλαν Β, με τα γνωστά αποτελέσματα. Γιατί «όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες».