Χιλιανός δικαστής καταδικάζει 9 απόστρατους για τον φόνο του Βίκτορ Χάρα το 1973

04 Ιουλ 2018

Ο Χιλιανός τραγουδιστής Βίκτορ Χάρα πυροβολήθηκε 44 φορές και τα χέρια του έσπασαν από τα κοντάκια των όπλων λίγες μέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Η καταδίκη των υπευθύνων ήρθε 45 χρόνια μετά .

Το δικαστήριο καταδίκασε 9 πρώην στρατιώτες για τον φόνο του πιο γνωστού λαϊκού τραγουδιστή της Χιλής Βίκτορ Χάρα το 1973.

Η ανακοίνωση στο Σαντιάγο έλεγε ότι οκτώ από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν ως δράστες και ένας ως συνεργός για τον φόνο του Χάρα και ενός πρώην διευθυντή φυλακών.

«Ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες Πλάζα καταδίκασε 9 απόστρατους για την ευθύνη του στην δολοφονία του τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα και του πρώην διευθυντή φυλακών Λίτρε Κιρόγκα Σαρβαζάλ τον Σεπτέμβριο του 1973 στο Σαντιάγο» λέει η ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη καταδίκη στη Χιλή μετά από έρευνα που κράτησε αρκετά χρόνια. Οι οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια και μία ημέρα για τους φόνους και άλλα τρία χρόνια για απαγωγή. Ο ένατος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και μία μέρα για τους φόνους και 61 ημέρες για την συνέργια του στις απαγωγές.

Τον Ιούνιο του 2016, ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ απεφάνθη ότι ο πρώην Χιλιανός στρατιώτης Πέντρο Πάμπλο Μπαριέντος Νούνες, που είχε αποκτήσει αμερικανική υπηκοότητα, ήταν υπεύθυνος για τον φόνο του Χάρα. Η χήρα του τραγουδιστή και τα δύο του παιδιά πήραν αποζημείωση 24 εκατ.ευρώ.

Ο τότε 40χρονος Χάρα συνελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου 1973, μία μέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ κατά της κυβέρνηση Αλλιέντε που είχε εκλεγεί το 1970.

Ο Χάρα κρατήθηκε με άλλους 5.000 Χιλιανούς στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης όπου ανακρίθηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.

Το σώμα του βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα με 44 σφαίρες και τα χέρια σπασμένα από κοντάκια όπλων και μπότες.

Ο Πινοσέτ πέθανε το 2006 και δεν καταδικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του.

Η μουσική του Χάρα έμεινε ζωντανή για δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

 


Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής και θερμός υποστηρικτής του Αλλιέντε για την εκλογική νίκη του οποίου έγραψε εναλλακτικούς στίχους για το τραγούδι Venceremos.


Σύγχρονοι μουσικοί από τον Μπρους Σπρίνγκστιν ως τους U2 και τον Μπομπ Ντίλαν έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Χιλιανό.
Ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια ήταν «Το δικαίωμα να ζούμε σε ειρήνη»