Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ξεχώρισαν για την ικανότητά τους να έχουν μια σφαιρική αντίληψη και αναφορά της Ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας. Με βάση αυτήν την ικανότητα μπόρεσαν να σχεδιάσουν στρατηγική για την Ευρώπη και για την χώρα τους, αλλά και αυτήν την στρατηγική να την μεταφράζουν σε δράσεις. Να αναφέρω μερικούς από αυτούς. Ο Βίλλυ Μπραντ, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Χέλμουτ Κολ στην Γερμανία. Ο Μιττεράν, και ο Ζισκάρ Ντεστέν στην Γαλλία. Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τόνυ Μπλερ στην Μ.Βρετανία κ.α. Και πάνω από όλους ο Ζακ Ντελόρ.
Σε αυτήν την κατηγορία πιστεύω ότι ανήκει και ο Μακρόν. Μένει βέβαια να αποδείξει , ότι πέρα από την στρατηγική που μας παρουσίασε στην Πνύκα είναι ικανός να την μεταφράσει σε συγκεκριμένες δράσεις.
Το όραμα που ξεδιπλώθηκε με φόντο την Ακρόπολη για την Ευρώπη, για την χώρα του και για τον Κόσμο είναι σφαιρικό, θαρραλέο και συναρπαστικό.
Σφαιρικό μια και βλέπει την Γαλλία να καλύπτει το κενό που αφήνει η Αμερική με την σταδιακή απόσυρση από την μεταπολεμική ηγεμονία της. Το κενό αυτό προκαλεί κραδασμούς στην παγκόσμια ισορροπία με κινδύνους δύσκολα ελέγξιμους. Η περιοδεία του σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, η προτεραιότητα στην Άμυνα και στην κοινωνική πολιτική συμπληρώνει με πραγματισμό το όραμα που εισηγείται.
Θαρραλέο γιατί δεν δίστασε να χτυπήσει τον πυρήνα του λαϊκισμού, προβάλλοντας την Ευρωπαϊκή κυριαρχία, απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει η Ευρώπη τον ρόλο που της αντιστοιχεί για την σταθερότητα και την ανάδειξη των αξιών της. Που συμπυκνώνονται σε δυο λέξεις. Φιλελεύθερη Δημοκρατία. Η μια είναι κατάκτηση της Ανθρωπότητας από την Αρχαία Ελλάδα και η άλλη από τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση.
Μίλησε με σκληρά λόγια για την Ευρωπαϊκή αδράνεια σε σχέση με τις απαραίτητες και άβολες για πολλούς μεταρρυθμίσεις ου έχει ανάγκη η Ε.Ε. και ιδίως ο πυρήνας, η Ευρωζώνη. Και προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στις Ευρωπαϊκές δομές με αρχή το τέλος του χρόνου και ορίζοντα δεκαετίας.
Και δεν έκρυψε την αποφασιστικότητά του για σύγκρουση μέχρι τέλους με χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης. Το μήνυμα είχε δοθεί πιο καθαρά στις ομιλίες του σε χώρες του Βίζεγκραντ και είχε αποδέκτες τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Όποιος θέλει μιαν άλλη Ευρώπη, ας ακολουθήσει τον δρόμο της Μ. Βρετανίας. Η επανίδρυση της Ευρώπης δεν σημαίνει καταστροφή των θεμελίων της.
Συναρπαστικό, γιατί έβαλε σε πρώτη γραμμή την Ιστορία και τον Πολιτισμό και όχι την Οικονομία. Αυτός, ένας παλιός χρηματιστής. Την νέα γενιά και την αναφορά στους πατέρες της Ευρώπης που πήραν τις αποφάσεις μετά τον πόλεμο δημιουργώντας το μεγαλύτερο πείραμα Πολιτισμού και Ειρήνης. Και γιατί κάλεσε τους λαούς να έρθουν αρωγοί και να πρωτοστατήσουν.
Το θέμα βέβαια είναι αν αυτή η στρατηγική γίνει αποδεκτή από τους νέους και αν τα άλλα κράτη μέλη συμπλεύσουν στο εγχείρημα. Και ιδίως η Γερμανία. Ξέρει ότι όλα αυτά ή ένα μέρος τους μπορούν να πραγματοποιηθούν, μόνο αν επαναλειτουργήσει ο Γαλλογερμανικός άξονας με αποφασιστικότητα και θυσίες. Σε λίγες ημέρες περιμένουμε την τοποθέτηση του Γιούνκερ σε σχέση με τα σενάρια που προτείνονται στην ‘’Λευκή Βίβλο’’. Λίγες ημέρες αργότερα θα μάθουμε πώς θα κυβερνηθεί η Γερμανία. Είναι δυο γεγονότα που θα φωτίσουν την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον. Που δεν μπορεί παρά να είναι άλλο από το όραμα Μακρόν.
Σε ότι αφορά την χώρα μας το μήνυμα του δόθηκε, με φόντο την Ακρόπολη και τον ‘’Επιτάφειο’’ του Περικλή και τους στίχους του Σεφέρη «το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου».