Χάος. Χτες, σήμερα, αύριο…

Νότης Μαυρουδής 18 Απρ 2020

Έχουμε συνηθίσει (?) να ακούμε και να διαβάζουμε τραγικούς αριθμούς θανάτων καθημερινά στις ραδιοτηλεοπτικές ειδήσεις. Τόσα τα θύματα σήμερα εδώ, τόσα εκεί, τόσα στο σύνολο. Εξοικειωθήκαμε καθώς φαίνεται με αυτές τις μακάβριες ανακοινώσεις, αφού ως απεδείχθη, έχουμε γίνει ακροατές που αντέχουν σε τόσες ανατριχιαστικές ακροάσεις θανατικού. Τώρα πια και εκ του σύνεγγυς, μάθαμε, μέσω της απώλειας, πως η πανδημία του Covid 19 (όπως και η κάθε πανδημία) έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφει το κοντέρ, τα μακάβρια νούμερα του χαμού…

Η ιστορία του 20ού και τώρα του 21ου αιώνα, καταγράφει απίστευτα νούμερα ψυχών που χαθήκανε μέσα στο ιστορικό χάος από τα… κακά της μοίρας και του κεφαλιού μας, όπως λέγανε οι παλαιότεροι, για τις πανδημίες και τους πολέμους!

Έψαξα να βρω τα σχετικά νούμερα θυμάτων στον πλανήτη, έτσι, για να… θυμηθώ τις θλιβερότερες σελίδες της ανθρωπότητας και για τις οποίες ανατριχιάζει κανείς σήμερα στο άκουσμα τέτοιων αριθμών. Μερικά απ? αυτά:

-Το σύνολο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν περίπου 66.000.000.

-Οι θάνατοι από τον λιμό της Βεγγάλης του 1943 κυμαίνονται από 2 έως 4.000.000.

-Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγαν περίπου 80.000.000 ψυχές σε όλη την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα:  

-Για τους Συμμάχους: 16.000.000 στρατιώτες και 45.000.000 άμαχοι.

-Για τον Άξονα: 8.000.000 στρατιώτες, 4.000.000 άμαχοι.

-Μόνο στην γερμανική εισβολή της μάχης της Μόσχας, το 1942-3, υπολογίζεται πως οι απώλειες σε ψυχές του Κόκκινου Στρατού ήταν 1.280.000.

-Η Ισπανική πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 80 –100.000.000 ανθρώπων περίπου.

-Η επέμβαση του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, αφήνει πίσω της 1.366.350 νεκρούς Ιρακινούς και περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ η τραγωδία συνεχίζεται…

-Η Γενοκτονία στη Ρουάντα, το 1994, κόστισε 800.000 έως 1.000.000 ψυχές.

-Ο εμφύλιος μεταξύ της φυλής Χούτου και εκείνης των Τούτσι, στο Μπουρούντι, από το 1993 έως το 2006, έφερε τον θάνατο σε 300.000 ψυχές.

-Αυτή την στιγμή, τα θύματα από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, είναι  108.837, κάτι που δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα σταματήσει…

Όσο κι αν είναι αδύνατο να μετρηθούν με ακρίβεια όλα τα θύματα που έχει προκαλέσει η τραγική πορεία του ανθρώπου, είναι ενδεικτικά και έχουν καταχωρηθεί στην Ιστορία.


Αριθμοί ασύλληπτοι, λες και είναι μυρμήγκια που τυχαία τα πατάς στο πέρασμά σου, χωρίς καν να το πάρεις είδηση. Πόσα πατήσαμε; δεκάδες; εκατοντάδες; Δεν βαριέσαι… Χάνουμε την έννοια των αριθμών, «ξεχνάμε» πως πρόκειται για ανθρώπους· για ψυχές που φύγανε, στην πλειοψηφία τους, άδικα και πρόωρα! 

Και να ήταν μόνο οι θάνατοι που άφησαν πίσω τους αυτές οι παράλογες συγκρούσεις; Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που σέρνονται από αναπηρίες, μόνιμες βλάβες στην υγεία τους και ψυχασθένειες ανίατες… Μια ανθρωπιστική καταστροφή μέσα από τα συνεχή σοκ που υφίσταται, αλλά και προκαλεί η ανθρωπότητα. Η Ιστορία των ανθρώπων απαρτίζεται από πλήθος σελίδων, που καταγράφουν αριθμούς απουσίας και χαμού, που χωρίς να σε ρωτήσουν περνούν στο υποσυνείδητο, αθόρυβα. Εκεί κουρνιάζουν· σαν τα κακά στοιχειά ενός κατασκότεινου ζόφου.

Και, εάν το ζητούμενο είναι να διδαχτούμε  από την ιστορία και τα τόσα παραδείγματα που μας παρέχει, γύρω από τις στρατιές άκαιρων θανάτων, το αποτέλεσμα αποδεικνύεται εκνευριστικά αντίθετο! 

Η Ιστορία-λένε- επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Με ίδιες αιτίες αλλά, άλλα, διαφορετικά κάθε φορά, πρόσωπα. Θα επαναληφθούν κατά βάση τα ίδια, ώστε να μαζευτεί το περισσότερο χρήμα σε λίγα χέρια. Ο θρίαμβος της… αποταμίευσης, μόνο και κύρια για τους λίγους, πάση θυσία· με το δίκαιο αίτημα τής οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας να αναζητείται στις… ιστορικές  χωματερές ή στη λήθη…

Δεν είναι βέβαια η στιγμή της ανάλυσης αυτού του άπληστου δόγματος, το οποίο είναι παμπάλαιο και ριζωμένο. Θα πω όμως πως ο κάθε πόλεμος και τα αμέτρητα θύματά του, «κρύβουν» πάντα από πίσω τα υψηλά συμφέροντα των «μπίζνεσμαν», αυτά τα οικονομικά κοράκια που κινούν τα νήματα για ακόμα μεγαλύτερο πλουτισμό, διατηρώντας τις ανισότητες και τις αδιάκοπες νίκες των ολίγων.

Και, για να επανέλθω στους αριθμούς και στις προσωπικές τραγωδίες τους, θα εστιάσω την προσοχή μου στην παρούσα κατάσταση του κορωνοϊού, που μας απασχολεί, μας απειλεί και μας κατατρέχει.


Ελπίζω, εύχομαι και θέλω να πιστεύω πως η περιπέτεια του Covid 19 θα μας κάνει σοφότερους και δεν θα μας αφήσει να προσπερνούμε έτσι αδιάφορα κι επιπόλαια τα θύματα της κάθε μέρας, σε κάθε χώρα. Οι ψυχές που χάνονται στο χάος του χρόνου, βαραίνει τις ψυχές των επιζώντων, όλων εμάς των κοινών κι ευάλωτων θνητών…


(ΥΓ. Ίσως παρακάτω η φωνή του Αντρέα Μποτσέλλι, να ισορροπήσει την ανάγκη για κατάνυξη της Ανάστασης, όπως την εννοεί ο καθείς…)

https://www.iefimerida.gr/kosmos/youtube-i-synaylia-toy-mpotseli-katerripse-rekor