Η προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη είναι κοσμοθεωρία και στάση ζωής. Είναι μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση που προϋποθέτει το «γνώθι σ’αυτόν».
Ο Άντονι Κλότζ μίλησε για την μεγάλη παραίτηση/μεγάλο ανασχηματισμό και για την σιωπηλή παραίτηση/απεμπλοκή των εργαζομένων. Βλέπουμε τον αντίτυπο που αυτές οι καταστάσεις έχουν στις εταιρείες και στην ευρύτερη οικονομία. Παράλληλα αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες που χαρακτηρίζουν τον VUCA περιβάλλοντα κόσμο είναι Ασταθείς (Volatile), Αβέβαιες (Uncertain), Περίπλοκες (Complex) και Ασαφείς (Ambiguous). Διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις και αφετέρου απαιτούν νέους τρόπους χειρισμού. Νιώθουμε την αγωνία για επίτευξη συνεχής ανάπτυξης. Αντιλαμβανόμαστε την επίδραση των αυξημένων απαιτήσεων στην ψυχική και σωματική του ανθρώπου αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπό τους στις επιχειρήσεις. Η πανδημία COVID19 και η ευρεία διαθεσιμότητα νέων τεχνολογιών έχουν γεννήσει δυο νέα ευρεία αποδεκτά είδη εργασίας, την τηλεργασία και την υβριδική εργασία.[1]
Χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος, δηλαδή μια σημαντική αλλαγή στην κοσμοθεωρία, τις έννοιες και τις πρακτικές για το πώς λειτουργεί ή επιτυγχάνεται κάτι. Οι ψηφιακοί νομάδες έγιναν οι πρώτοι που ενστερνίστηκαν αυτό τον τρόπο ζωής. Θα ήταν όμως σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι πρακτικές τηλεργασίας είναι συμβατές κυρίως με διοικητικές και εκτελεστικές δουλειές γραφείου (white-collar jobs) και πολύ λιγότερο με τις χειρωνακτικές εργασίες (blue-collar workers).
Οι μονοδιάστατες συνθήκες των πρώτων αγροτικών κοινωνιών απαιτούσαν δουλειά την ημέρα και ύπνο το βράδυ. Μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, την τρίτη βιομηχανική επανάσταση και την χειραφέτηση των ανθρώπινων & εργατικών δικαιωμάτων, δημιουργούνται νέες πολύπλοκες και πολυδιάστατες συνθήκες που απαιτούν καινούργια εργασιακά μοντέλα με την υιοθέτηση της έννοιας της «διασκέδασης». Στο κατώφλι της τέταρτης (τεχνητής νοημοσύνης) επανάστασης και στην μετάβαση προς μια μετα-μοντέρνα κοινωνία ξαναανακαλύπτουμε από τους Αρχαίους Έλληνες, ότι ο άνθρωπος χρειάζεται ελεύθερο χρόνο για να φιλοσοφήσει αλλά και να ασχοληθεί με την πολιτική και τις τέχνες.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο σήμερα είναι η επίτευξη υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι άνθρωποι προσπαθούν σκληρά να έχουν μια ευτυχισμένη και σωστά ισορροπημένη ζωή ικανή να καλύψει τις ανάγκες τόσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής ζωής τους. Είναι όμως γεγονός ότι η πλειοψηφία δύσκολα κατακτά αυτόν τον στόχο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν τις καλύτερες ώρες της ημέρας τους, όχι από τεμπελιά αλλά από κακό προγραμματισμό. Ο χρόνος δεν «διαχειρίζεται» τον εαυτό του. Ο άνθρωπος οργανώνει την διαχείριση του χρόνου του, ώστε η ημέρα του να είναι για να ζει και όχι μόνο για δουλειά ή διασκέδαση ή ύπνο.
Ο άνθρωπος είναι ένα μοναχικό αλλά και ταυτόχρονα κοινωνικό ον. Χρειάζεται χρόνο για τον εαυτό του και χρόνο με άλλους ανθρώπους για να εμβαθύνει τους δεσμούς των σχέσεων του. Ο άνθρωπος έχει στη διάθεσή του 24 ώρες το 24ωρο για να ζήσει σε αυτόν τον κόσμο. Όμως, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί, αισθάνονται αδύναμοι και αγχωμένοι από τα τρομακτικά ωράρια, την υψηλή πίεση και όλες τις απαιτήσεις της ζωής. Η κουλτούρα του 996 της Κίνας – δηλαδή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, 6 μέρες την εβδομάδα, οδηγεί σε προσωπικά προβλήματα υγείας (όπως άγχος, καρδιακά προβλήματα, παχυσαρκία, διαβήτη, αυπνίες) αλλά και επιδείνωση της εργασιακής απόδοσης και των ανθρώπινων σχέσεων. Μια κατάσταση όπου όλοι χάνουν. Μια θλιβερή ζωή.
Ο κανόνας 8-8-8 είναι μια αποτελεσματική λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να λύσει πλήρως το πρόβλημα, τα αποτελέσματα από τη χρήση του θα είναι θετικά. Ο κανόνας 8-8-8 αντιπροσωπεύει το 24ωρο που έχουμε κάθε μέρα. Για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη ζωή, πρέπει να χωρίσουμε τις 24 ώρες σε τρία μέρη. Ιδανικά, ένα άτομο θα πρέπει να περάσει 8 ώρες στη δουλειά, 8 ώρες για τις προσωπικές & κοινωνικές του δραστηριότητες και 8 ώρες για ύπνο και αναζωογόνηση.
Ο Robert Owen, ένας Ουαλός βιομήχανος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, πιστώνεται με την έννοια του κανόνα 8-8-8 της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Στις αρχές του 19ου αιώνα, υποστήριξε ότι η ιδανική καθημερινή δομή έπρεπε να είχε «οκτώ ώρες εργασίας, οκτώ ώρες αναψυχής και οκτώ ώρες ανάπαυσης».
8-8-8 Εργασία
Οι πρώτες 8 ώρες αντιπροσωπεύουν τον χρόνο που αφιερώνει ο άνθρωπος δουλεύοντας ή σπουδάζοντας. Σε αυτές τις 8 ώρες ο σπουδαστής αναπτύσσει στο έπακρο τις γνώσεις και τις δεξιότητές του για να μπορέσει να συνεισφέρει στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αυτές οι ώρες αντιπροσωπεύουν το χρόνο που ο εργαζόμενος πρέπει θυσιάσει για να μπορέσει να κερδίσει τα προς το ζην.
Το πρώτο μέρος του κανόνα μας προτρέπει να «δουλέψουμε» 8 ώρες την ημέρα και ούτε ένα λεπτό περισσότερο. Αυτό είναι απολύτως δυνατό εάν διαχειριστούμε σωστά το χρόνο μας. Ακολουθούν οδηγίες προς ναυτιλομένους - από τις πιο δύσκολες να υλοποιηθούν αφού εμπλέκουν και τρίτα άτομα για να την πραγματοποίηση τους, ως τις πιο εύκολες που απλώς χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την δύναμη της θέλησής μας:
- Μαθαίνουμε να λέμε ΌΧΙ
Εύκολα λέμε ΝΑΙ όταν μας δίνουμε παραπάνω δουλειά, ενώ πολύ συχνά ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε να πούμε ΌΧΙ. Επειδή όμως κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε δύο φορές πριν απαντήσουμε θετικά, αλλά ταυτόχρονα να αιτιολογήσουμε την αρνητική μας απάντηση. Εάν έχετε ήδη ένα πλήρες εργασιακό οκτάωρο προκρίνετε την απόρριψη του αιτήματος και την ανάθεσή του σε ένα τρίτο άτομο (είτε πιο ικανού είτε με περισσότερο ελεύθερο χρόνο) ή εφόσον δεν μπορείτε να απαντήσετε αρνητικά, πρέπει να επαναδιαπραγματευθείτε τις εργασιακές προτεραιότητές σας.
- Εκχωρούμε και αναθέτουμε αρμοδιότητες
Μάθετε ποιες δραστηριότητες μπορείτε ή είναι σκόπιμο να αναθέσετε σε τρίτα άτομα. Είναι πιο χρήσιμο να εστιάσετε σε εργασίες που έχετε το συγκριτικό πλεονέκτημα και να εκχωρήσετε τις υπόλοιπες σε τρίτους. Έτσι θα πετύχετε και τους προσωπικούς σας στόχους αλλά και θα ενδυναμώσετε τα μέλη της ομάδας σας ενισχύοντας τις ικανότητές τους.
- Αποφεύγουμε τη σπατάλη χρόνου
Ως σπατάλη χρόνου εννοούμαι τις διαφορετικές δραστηριότητες ή πράγματα που καταναλώνουν πολύ χρόνο χωρίς να προσφέρουν κανένα παραγωγικό αποτέλεσμα. Η επίγνωση της σπατάλης χρόνου σας είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της παραγωγικότητάς σας, της διαχείρισης του χρόνου και της επίτευξης των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Τυπικά παραδείγματα σπατάλης χρόνου είναι ο έλεγχος των προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η πολυδιεργασία (το να προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα πολλές δραστηριότητες).
- Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης προτεραιοτήτων
Βρείτε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν & οδηγούν στα καλύτερα αποτελέσματα και εστιάστε σε αυτές. Φτιάξτε το προσωπικό σας στρατηγικό πλάνο και χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης προτεραιοτήτων[2].
Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στην ανάγκη ύπαρξης σύντομων διαλειμμάτων για πνευματική ανανέωση και αποφυγή επαγγελματικής εξουθένωσης.
Τα προσχεδιασμένα μίνι διαλείμματα, ένα από τα λιγότερο αξιοποιημένα αλλά βασικά εργαλεία, σας βοηθούν να ανασυνταχθείτε, να αφομοιώσετε τις σκέψεις σας και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, βελτιώνοντας έτσι τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σας όταν επιστρέψετε στη δουλειά σας. Αγαπημένες ιδέες για αυτά τα σύντομα διαλείμματα είναι:
- Κάνουμε ένα Fika διάλειμμα καφέ
- Πηγαίνουμε για έναν σύντομο περίπατο
- Κάνουμε ασκήσεις ενσυνειδητότητας ή αναπνοών
- Εκτελούμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα διατάσεις
- Μένουμε ενυδατωμένοι και καταναλώνουμε υγιεινά σνακ
- Λύνουμε ένα σταυρόλεξο ή ένα παζλ σουντόκου (Sudoku)
- Δοκιμάζουμε να σχεδιάσουμε ή να χρωματίσουμε
- Ακούμε μουσική ή διαβάζουμε ένα βιβλίο
8-8-8 Διασκέδαση
Το δεύτερο 8 του κανόνα αντιπροσωπεύει τις 8 ώρες που ένα άτομο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για τον εαυτό του και για σχέσεις με συνανθρώπους του. Να κάνει πράγματα που θα μειώσουν το άγχος και θα ενισχύσουν την υγεία του. Επίσης, πράγματα που θα τον χαροποιήσουν και θα τον κάνουν να νιώσει ζωντάνια. Μια καλή συμβουλή είναι να επιχειρήσετε να εξερευνήσετε νέα πράγματα. Πράγματα που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά ποτέ δεν το τολμήσατε.
Σύμφωνα με μια θεωρία, αυτό τo οκτάωρο μπορεί να χωριστεί περαιτέρω σε δύο μπλοκ των τεσσάρων ωρών:
- Ενδοσκόπηση
Οι πρώτες τέσσερις ώρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το άτομο για να εξερευνήσει τον εαυτό του και να κάνει τα πράγματα που τον ιντριγκάρουν προσωπικά. Αυτές είναι οι «χρυσές προσωπικές ώρες» όπου απολαμβάνει και εξερευνά αποκλειστικά τον εαυτό του. Είναι ο χρόνος που το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει για χόμπι όπως το γράψιμο, η ανάγνωση ενός βιβλίου, η γυμναστική, το μαγείρεμα ή το περπάτημα στη φύση.
- Κοινωνικοποίηση
Οι επόμενες τέσσερις ώρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το άτομο για να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να επικοινωνήσουν και να (επανα)συνδεθούν με την οικογένειά τους ή και με τους φίλους τους. Αυτές οι ώρες εκπληρώνουν την ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη και το δημιουργούν το αίσθημα του ανήκειν.
Μια εναλλακτική θεώρηση προτείνει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το οκτάωρο για να εστιάσουμε σε τρείς ομάδες ασχολιών: Κοινωνικούς δεσμούς (Οικογένεια, Φίλοι, και Πίστη), Σωματική ευεξία (Υγεία, Υγιεινή, και Χόμπι) και Προσωπική Ανάπτυξη (Ψυχή, Προσφορά, και Χαμόγελο).[3]
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις 8 ώρες για να ασχοληθείτε με την Ολιστική ανάπτυξη και Αυτοφροντίδα, με την Χαλάρωση και τα Ενδιαφέροντα σας, ή/και με τις Κοινωνικές συναναστροφές. Ο τρόπος που θα κατανεμηθεί αυτός ο χρόνος εξαρτάται αποκλειστικά από τον κάθε άνθρωπο και τις δικές του ανάγκες για το τι είναι σημαντικό για αυτόν. Αυτά τα συστατικά του ελεύθερου χρόνου μπορούν να σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τη ζωή σας.
- Κοινωνικοί δεσμοί
Αναφερόμαστε στους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν και τις πεποιθήσεις που σας εμπνέουν. Σημειωτέο ότι στην ψηφιακή εποχή μας, οι διαπροσωπικοί δεσμοί έχουν μειωθεί αισθητά. Περνώντας χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, μπορείτε να ενισχύσετε τις σχέσεις και τις κοινωνικές δεξιότητές σας. Εξασκώντας την πίστη ή την πνευματικότητά σας, μπορείτε να συνδεθείτε με τον ανώτερο σκοπό και τις αξίες σας.
- Οικογένεια και Φίλοι: Αφιερώστε χρόνο για να καλλιεργήσετε σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, όπως οικογενεικά δείπνα ή καφέ με φίλους. Η κοινωνική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ευεξία.
- Κοινότητα: Συμμετέχετε σε κοινοτικές δραστηριότητες ή εθελοντική εργασία για να οικοδομήσετε την αίσθηση του ανήκειν και του σκοπού. Ή ακόμα καλύτερα, σχεδιάστε και προτείνετε κάτι εσείς.
- Σωματική ευεξία
Εδώ εντάσσονται οι δραστηριότητες που ενισχύουν τη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Φροντίζοντας την υγεία σας, μπορείτε να αποτρέψετε ασθένειες και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Διατηρώντας την υγιεινή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση και την αυτοεκτίμησή σας. Ακολουθώντας τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και το πάθος σας.
- Άσκηση: Συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως γιόγκα, περπάτημα, τρέξιμο ή χορό, τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα, με σκοπό την βελτίωση της σωματικής δύναμης σας.
- Ενδιαφέροντα: Αφιερώστε χρόνο σε ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και χαλάρωση, όπως ανάγνωση, μαγειρική, κηπουρική ή ζωγραφική.
- Προσωπική Ανάπτυξη
Χρόνος για ενέργειες που επαναφορτίζουν το μυαλό και το σώμα. Τρέφοντας την ψυχή σας, μπορείτε να εξερευνήσετε τα ταλέντα σας. Προσφέροντας σε τρίτους, μπορείτε να κάνετε μια θετική διαφορά στον κόσμο. Χαμογελώντας πιο συχνά, μπορείτε να σκορπίσετε χαρά και αισιοδοξία.
- Μάθηση: Επενδύστε χρόνο στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή στην επιδίωξη εκπαιδευτικών ενδιαφερόντων. Η συμμετοχή σε μαθήματα, το διάβασμα βιβλίων, και η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία απόκτησης γνώσης.
- Ενσυνειδητότητα: Αφιερώστε χρόνο για επίγνωση (mindfulness) ή διαλογισμό για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας.
Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στη Φύση και στα Ταξίδια. Δύο δραστηριότητες που αναζωογονούν το πνεύμα με ένα μοναδικό τρόπο.
- Αγκαλιάστε την υπέροχη Φύση
Είτε πρόκειται για έναν χαλαρό περίπατο, μια έντονη πεζοπορία ή απλά καθισμένοι σε ένα πάρκο, ο χρόνος που περνάτε στην ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεσή σας και τη γενική ευεξία. Αποσυνδεθείτε από τις ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών για να βυθιστείτε πλήρως στη φυσική ομορφιά γύρω σας.
- Πραγματοποιήστε ονειρικά Ταξίδια
Βάλτε την περιπέτεια στη ζωή σας και εμπνευστείτε από άλλες κουλτούρες. Όχι απαραίτητα μόνο με ακριβά εξωτικά ταξίδια, αλλά και με τοπικές και ταπεινές περιπέτειες, όπως η εξερεύνηση μιας νέας συνοικίας της πόλης σας, η δοκιμή της παραδοσιακής κουζίνας μιας άλλης χώρας ή η παρακολούθηση μιας ενναλακτικής συναυλίας. Ακόμα και η απλή εκδρομή του Σαββατοκύριακου είναι ιδανική για να εξερευνήσετε τον κόσμο και αποκτήσετε νέες μοναδικές εμπειρίες.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τους εργαζόμενους να παραπονιούνται ότι χρειάζονται 1 με 2 ώρες για να μετακινηθούνε από το σπίτι στην εργασία τους. Αυτός ο επιπλέον χρόνος που σχετίζεται με την εργασία "τρώει" ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους. Μια συνιστώμενη προσέγγιση είναι να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν αυτό τον «χαμένο» χρόνο μετακίνησης με το τρένο/αυτοκίνητο για να ακούσουν ηχητικές συνομιλίες (podcast) / ηχητικά βιβλία (audiobooks) π.χ. σχετικά με την αυτοβελτίωση ή τα ενδιαφέροντα τους.
8-8-8 Ξεκούραση
Οι τελευταίες 8 ώρες της ημέρας είναι ο χρόνος που απομένει για ξεκούραση. H ιατρική έρευνα έχει επισημάνει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Αυτές οι ώρες είναι η στιγμή που το σώμα και το μυαλό έχουν την ευκαιρία να αναζωογονηθούν και να αναρρώσουν από όλες τις δραστηριότητες που έκαναν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 16 ωρών.
Όταν κοιμόμαστε, το σώμα εκτελεί μια σειρά από διαδικασίες επισκευής και συντήρησης που επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Ως αποτέλεσμα, ένας καλός ύπνος ή η έλλειψη ύπνου, μπορεί να επηρεάσει το σώμα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Ο στόχος των 8 ωρών ύπνου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς για ορισμένα άτομα. Στοχεύστε στην ποιότητα και ποσότητα ύπνου που θα σας αφήνει αναζωογονημένους και γεμάτους ενέργεια ακολουθώντας τις παρακάτω τέσσερις συμβουλές:
- Καθιερώστε μια ρουτίνα και ένα περιβάλλον που ευνοούν τον ύπνο
Θεσπίστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο (π.χ. διάβασμα, ελαφριές διατάσεις ή διαλογισμό) που θα στέλει σήμα στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσει. Προσέξτε τη διατροφή σας και αποφύγετε τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου. Αποφύγετε τις οθόνες (τηλεφώνου, τηλεόρασης, υπολογιστή), την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Άνετα μαξιλάρια και ανατομικό στρώμα βοηθούν να έχουμε ένα καλό ύπνο.
- Ο σύντομος τονωτικός ύπνος είναι φίλος σας
Πάρτε έναν γρήγορο υπνάκο (20-30 λεπτών) κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επαναφορτίσετε και να διατηρήσετε ψηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας. O τονωτικός αυτός ύπνος (power nap) είναι συμπληρωματικός της ολοκληρωμένης ξεκούρασης όταν υπάρχει συσσωρευμένο έλλειμμα ύπνου.
- Βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
Η τακτική σωματική άσκηση (στοχεύστε τουλάχιστον για 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας) μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα και να απολαύσετε ποιοτικότερο ύπνο, αλλά προσπαθήστε να μην γυμναστείτε πολύ κοντά στην προγραμματισμένη ώρα ύπνου.
- Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας, αλλά μην αγνοήσετε τον αυθορμητισμό
Το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει σταθερότητα. Η τήρηση του προγράμματος ύπνου και της ρουτίνας χαλάρωσης βοηθάει στη ρύθμιση του φυσικού κύκλου ύπνου-εγρήγορσης του σώματός μας, προσφέροντας βαθύτερο ύπνο, και πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να προγραμματίζουμε κάθε λεπτό της ημέρας, αλλά να είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές όταν προκύψει κάτι που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το πλεονέκτημα του κανόνα 8-8-8 είναι αυτή ακριβώς η απλότητά και ευελιξία του.
Εμείς κοιμόμαστε αλλά το σώμα μας εργάζεται σκληρά! Αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία, αυτό-επιδιορθώνεται και ρυθμίζει το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να λειτουργούν σωστά. Παράλληλα ο εγκέφαλός μας σχηματίζει και αποθηκεύει αναμνήσεις. Ο επαρκής ύπνος διατηρεί την καρδιά μας υγιή, μειώνει το άγχος και βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Ο ποιοτικός ύπνος μας επιτρέπει να είμαστε ενεργητικοί και σε εγρήγορση. Μας επιτρέπει -δίνοντάς μας ενέργεια- να ασκούμαστε, να εργαζόμαστε, να μαθαίνουμε, και να κοινωνικοποιούμαστε.
Εν κατακλείδι
Οι τρεις βασικοί λόγοι γιατί ο κανόνας 8-8-8 είναι αποτελεσματικός:
- Βοηθάει να θέσεις όρια
Αφιερώνοντας συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για εργασία, προσωπική ζωή και ύπνο, δημιουργείτε σαφή όρια ανάμεσα σε αυτούς τους τομείς. Αυτό αποτρέπει την εργασία από το να «εισβάλλει» στον προσωπικό σας χρόνο και το αντίστροφο.
- Ενθαρρύνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Κατανέμοντας ίσο χρόνο στην εργασία και στις προσωπικές σας δραστηριότητες, ο κανόνας 8-8-8 προάγει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε ότι η δουλειά καταλαμβάνει όλη σας τη ζωή, όταν έχετε άφθονο χρόνο για χόμπι, κοινωνική ζωή και φροντίδα του εαυτού σας.
- Δίνει προτεραιότητα στον ύπνο
Η επαρκής και ποιοτική ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ο κανόνας 8-8-8 εξασφαλίζει ότι αφιερώνετε ικανοποιητικό χρόνο για ξεκούραση και ανάκαμψη.
«Χρόνου φείδου» πρόκρινε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Γιατί ο κανόνας 8-8-8 είναι απλά ένας τρόπος ζωής, ο οποίος αν ακολουθηθεί γίνεται το κλειδί για μια ολοκληρωμένη ζωή, επιτρέποντας στον άνθρωπο να ζήσει με καλή υγεία, ικανοποιητικές σχέσεις και υψηλό επίπεδο ευημερίας. Οι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την βελτιστοποίηση της δομής εργασίας τους, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία των εργαζομένων τους που αποτελούν τα κρισιμότερα περιουσιακά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους.
Κάθε άνθρωπος έχει ημερομηνία λήξης και είναι οι καθημερινές πρακτικές μας που θα προσδιορίσουν πόσο γρήγορα ή αργά θα τον εξαντλήσουμε. Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος σας αντικατοπτρίζει αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Σε προτρέπω λοιπόν να κάνεις στάση ζωής το ανωτέρω απόφθεγμα: Να χρησιμοποιείς τον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου με σύνεση!