Η ολομέλεια της Βουλής, εξέλιξε τον Κωνσταντίνο Τασούλα νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την τέταρτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το πρωι , εν όψει της λήξης της θητείας της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.
Μετά από ονομαστική-φανερή ψηφοφορία, και επί 274 παρόντων βουλευτών, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 160 βουλευτές, με τους ανθυποψήφιούς του, Τάσο Γιαννίτση να λαμβάνει 34 ψήφους, Λούκα Κατσέλη 29 και Κωνσταντίνο Κυριακού 14. Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ απείχαν 24 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξαρτήτων-μελών του Κινήματος Αλλαγής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα..
Ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης έλοαβε 34 ψήφους, ενώ η η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λούκα Κατσέλη έλαβε 29 ψήφους και ο προταθείς από την ΚΟ Νίκη, Κ. Κυριακού από 14 βουλευτές
Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων (200), ενώ στην τρίτη ψηφοφορία απαιτείτο πλειοψηφία τριών πέμπτων (180). Στις ψηφοφορίες αυτές, ο κ. Τασούλας είχε ψηφιστεί από 160 βουλευτές, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης από 34 βουλευτές, η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λούκα Κατσέλη από 40 βουλευτές, και ο προταθείς από την ΚΟ Νίκη, Κ. Κυριακού από 14 βουλευτές. Στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει 297 βουλευτές και είχαν καταγραφεί 49 «παρών» και 3 απουσίες, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει και οι 300 βουλευτές, και είχαν καταγραφεί 52 «παρών».
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).
Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»).
Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης προσήλθε στο γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα, στον δεύτερο όροφο της Βουλής, συνοδευόμενος από τους Αντιπροέδρους της Βουλής και του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας που τον ανέδειξε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα και τον συνεχάρη για την εκλογή του, εκφράζοντας τις ευχές της για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Η ορκωμοσία του κ. Τασούλα θα λάβει χώρα στις 13 Μαρτίου 2025, οπότε και λήγει η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.