Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα κυριάρχησε στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, την επομένη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την έκθεση Ντράγκι για τις προτεραιότητες ώστε να γίνει το ευρωπαϊκό προϊόν πιο ανταγωνιστικό και η Ευρώπη αυτόνομη.
Η συνάντηση περισσότερων από 40 ηγετών ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ήταν μια ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων στα πολύ σημαντικά ζητήματα της τρέχουσα συγκυρία.
Στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι - το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για πολύ σημαντικό κείμενο, αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας - κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι . Τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς, ο πρωθυπουργός.
Στο χθεσινό δείπνο έγινε συζήτηση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και από ευρωπαϊκής πλευράς διαπιστώθηκε η ανάγκη αφενός να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφετέρου να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας σε διάφορους τομείς.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, οικοδεσπότης των συναντήσεων στη Βουδαπέστη εκτίμησε πως η νίκη του Τραμπ θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη στάση της. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μόνη της και πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός. Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ήταν και αυτός στη Βουδαπέστη.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και άλλοι ηγέτες της Ένωσης τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές άμυνες.
Στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επίκεντρο της συζήτησης ήταν εκ νέου ο προβληματισμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής Οικονομίας, με τον Μάριο Ντράγκι να εξηγεί τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικής έκθεσής του και γενικότερο προβληματισμό το πώς θα βρεθούν τα 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην πράσινη μετάβαση, στην ενίσχυση της άμυνας και στη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών.
Οι “πολλοί” επιθυμούν ένα διαρκές Ταμείο Ανθεκτικότητας, και ουσιαστικά ένα διαρκές χρέος της Ένωσης, ενώ οι “φειδωλοί” προσώρας απορρίπτουν την ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων, προκαλώντας με τη στάση τους ρωγμές στην πορεία της ολοκλήρωσης και αύξηση των εθνικών αναγκών χωρίς επαρκείς ευρωπαϊκούς πόρους.
Τέλος, στη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, επικαλούμενος μάλιστα και το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Απάντηση του Γάλλου προέδρου ότι η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων πέρνα μέσα από το Κυπριακό.