Ο ρόλος των επιχειρήσεων έχει αλλάξει αφού πλέον μοιράζονται μαζί με την κοινωνία τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους προβληματισμούς για το περιβάλλον, την υπεραξιοποίηση των φυσικών πόρων αλλά και την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς και το μάρκετινγκ ως εργαλείο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας λειτουργεί με στρατηγικές φιλικές στο περιβάλλον, καθώς επίσης ενημερώνει και στηρίζει τον πολίτη με ποιοτικά πράσινα προϊόντα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του. Ήδη οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τη λειτουργία και τη στρατηγική του μάρκετινγκ, ώστε στοχευμένα, μέσω αυτού, να στηρίξουν την πράσινη αγορά με προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικές στο περιβάλλον.
Το πράσινο ή περιβαλλοντικό μάρκετινγκ έχει στον πυρήνα του δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο ,να ικανοποιήσει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού με ποιοτικά προϊόντα που θα καλυτερεύουν και θα βελτιώσουν τη ζωή του. Το δεύτερο, αυτά τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παράγονται να έχουν κατά την παραγωγή και τη μεταφορά τους ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον . Στηρίζει δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει σε αυτά την περιβαλλοντική προστασία. Στην ουσία το πράσινο μάρκετινγκ ως μηχανισμός της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στηρίζει την παραγωγή και την αλυσίδα προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών στοχεύοντας στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την ανθρώπινη κατανάλωση. Το πράσινο μάρκετινγκ χρησιμοποιεί ως εργαλεία την πράσινη διαφήμιση και τους μηχανισμούς πράσινης προώθησης.Ποιοι λόγοι όμως οδηγούν μια επιχείρηση να υιοθετήσει το πράσινο μάρκετινγκ; Η υιοθέτηση του πράσινου μάρκετινγκ από πλευράς επιχειρήσεων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:
- Βλέπουν ότι μπορούν μέσα από το πράσινο μάρκετινγκ να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να επιτύχουν την είσοδό τους σε νέες αγορές
- Βλέπουν ότι το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την “υπερεκμετάλλευση” των φυσικών πόρων και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πιέζει και τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη λειτουργία τους, την παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων. Εξάλλου οι έλεγχοι για επιβλαβή απόβλητα και γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος αυστηροποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Αντιλαμβάνονται την ηθική υποχρέωση και την ευθύνη που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και θεωρούν ότι η ισορροπία οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων δημιουργεί προστιθέμενη αξία.
- Αισθάνονται ότι μέσω του πράσινου μάρκετινγκ μπορούν να εισέλθουν στην πράσινη αγορά και να ενισχύσουν τη θέση τους
- Συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις που παράγουν πράσινα προϊόντα και τα οποία έχουν την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού και αυξάνουν τη δυναμική τους και προσπαθούν να τις μιμηθούν
- Αισθάνονται τις πιέσεις που ασκούν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και προς τις επιχειρήσεις για να προστατεύσουν το περιβάλλον και να παράγουν προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον
- Βλέπουν ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος δίνει ευκαιρίες και εντάσσει επιχειρήσεις σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα στήριξης
- Βλέπουν ότι η ανησυχία του ανθρώπου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγές μεγαλώνει και ταυτόχρονα αυξάνει το ενδιαφέρον των πολιτών για προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον.
Οσον αφορά τώρα τους στόχους του του πράσινου Μάρκετινγκ, αυτοί σχετίζονται : πρώτον,με την τροποποίηση των προϊόντων ώστε να είναι φιλικά στο περιβάλλον και αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή ώστε να τα επιλέγει δεύτερον, με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής των προϊόντων ώστε αυτά να έχουν το μικρότερο δυνατό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλοντρίτον,με την αλλαγή της συσκευασίας του προϊόντος ώστε το καταναλωτικό κοινό να το ξεχωρίζει από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα ότι είναι φιλικά στο περιβάλλον και ποιοτικά για τον άνθρωπο τέταρτον, με την τροποποίηση της διαφημιστικής προβολής με εστίαση τη φιλικότητα του προϊόντος στο περιβάλλον και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτό έχειπέμπτον, με την έρευνα για τις τάσεις της πράσινης αγοράς και τις ανάγκες του πράσινου καταναλωτήέκτον,με την διεύρυνση του κύκλου ζωής των πράσινων προϊόντων και έβδομον, με την εξασφάλιση πιστοποίησης των προϊόντων στη βάση της φιλικότητας στο περιβάλλον.