Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αρχίσει να απομακρύνεται ιδεολογικά, τουλάχιστον, από την Ευρώπη. Ενας διάχυτος αντιδυτικισμός, εκφραζόμενος ποικιλοτρόπως, επιρρίπτει τις ευθύνες για την τρέχουσα κρίση κυρίως στην Ευρώπη και προσπαθεί να καταστήσει κυρίαρχες τις αντιλήψεις του για όλα τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Ενας από τους φάρους αντίστασης στον επελαύνοντα αντιδυτικό σκοταδισμό είναι ο εκδοτικός κόσμος. Παρά τα οικονομικά προβλήματα και τη δραστική μείωση των εργασιών του, αγωνίζεται να εκδώσει τους Ελληνες συγγραφείς αλλά και να μεταφέρει στην εγχώρια σφαίρα ό,τι νέο και ενδιαφέρον βιβλίο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο εκδοτικός τομέας προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να παραμείνει η ελληνική κοινωνία στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο παραγωγής και ανταλλαγής λογοτεχνικών, πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών και αναζητήσεων. Ετσι και φέτος, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπως κάθε χρόνο, εξεδόθησαν πολλά και σημαντικά βιβλία και μένει στους αναγνώστες η ανακάλυψή τους. Η αναφορά σε κάποια από αυτά είναι ενδεικτική και φυσικά όχι περιοριστική.
• Η «Νέα επιστημονική γνώση» του Ιταλού φιλοσόφου Giambatista Vico είναι ένα πολυεπίπεδο ιστορικοφιλοσοφικό έργο, κυκλοφόρησε το 1744 και υπήρξε μια τομή στη δυτική σκέψη. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Κεντρωτή και εξεδόθη από τις εκδ. Gutenberg.
• «Οι Αριστερές της Γαλλίας» του Ζακ Ζυλιάρ (μτφ. Χριστιάννα Σαμαρά, εκδ. Πόλις), είναι ένα έργο αναφοράς για την ιστορία της γαλλικής Αριστεράς, τις πολιτικές και πολιτισμικές της τάσεις, τα πρόσωπα και τις εκδοχές της.
• «Ευρωκομμουνισμός. Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά» του Γιάννη Μπαλαμπανίδη (εκδ. Πόλις). Μια απόπειρα συνολικής προσέγγισης του ευρωκομμουνιστικού κινήματος της δεκαετίας του 1970. Η προϊστορία του, η άνοδος, η πτώση, η κληρονομιά και οι μετασχηματισμοί του.
• «Θωμάς Ακυινάτης» του Αντονυ Κέννυ (μτφ. Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Μια περιεκτική εισαγωγή στη μεσαιωνική δυτική θεολογία και φιλοσοφία με άξονα τον βίο και το έργο του Θωμά Ακυινάτη.
• «Συντηρητισμός» του Παναγιώτη Κονδύλη (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).Ο Ελληνας διανοητής διερευνά την καταγωγή και τη διαδρομή του συντηρητισμού ως πολιτικού, ιδεολογικού και κοινωνικού φαινομένου.
• «Αυτό που μένει από το Αουσβιτς» του Giorgio Agamben (μτφ. Παναγιώτης Καλαμαράς, εκδ. Εξάρχεια). Μια καταβύθιση του Ιταλού στοχαστή στις μαρτυρίες της ανείπωτης φρίκης του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης.
• «Μεταφυσική της πραγματικής ευτυχίας» του Alain Badiou (μτφ. Φώτης Σιατίτσας, εκδ. Πατάκης). Η φιλοσοφία ως «λογική της εξέγερσης» και η σχέση της με την ευτυχία.