Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την εκλογή του νέου Παπα της Καθολικής Εκκλησίας, μετά τον θάνατο του Παππα Φραγκίσκου.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του BBC αναφορικά με τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, η διαδικασία εκλογής του Πάπα είναι «εξαιρετικά απρόβλεπτη και ανοιχτή διαδικασία για πολλούς λόγους» και σημειώνει πως «το Κολλέγιο των Καρδιναλίων θα συνεδριάσει στην Καπέλα Σιξτίνα για να συζητήσουν και στη συνέχεια να ψηφίσουν τους υποψηφίους που προτιμούν μέχρι να επικρατήσει ένα μόνο όνομα».
«Με το 80% των καρδιναλίων που διορίζονται από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, όχι μόνο εκλέγουν Πάπα για πρώτη φορά» σημειώνει κάνοντας λόγο για μία ευρεία παγκόσμια προοπτική η οποία είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που θα ψηφίσουν θα είναι Ευρωπαίοι.
Αυτός είναι μάλιστα ο βασικότερος από τους λόγους που είναι πιο δύσκολο από ποτέ να προβλέψουμε ποιος θα εκλεγεί ο επόμενος Πάπας, σημειώνοντας πως «οι καρδινάλιοι θα μπορούσαν να εκλέξουν έναν Αφρικανό ή έναν Ασιάτη Πάπα ή θα μπορούσαν να ευνοήσουν ένα από τα παλιά χέρια της διοίκησης του Βατικανού».
Αυτοί είναι μερικοί καρδινάλιοι που αναφέρονται ως ο πιθανός διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου:
Pietro Parolin, Ιταλός, 70 ετών
Ο Ιταλός καρδινάλιος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού υπό τον Πάπα Φραγκίσκο – καθιστώντας τον κύριο σύμβουλο του Πάπα. Σημειώνεται, πως ο υπουργός Εξωτερικών ηγείται επίσης της Ρωμαϊκής Κουρίας, της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας.
Θεωρείται από ορισμένους ως πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και μια παγκόσμια προοπτική παρά στην καθαρότητα του καθολικού δόγματος. Οι επικριτές του το θεωρούν πρόβλημα, ενώ οι υποστηρικτές του βλέπουν δύναμη.
Luis Antonio Gokim Tagle, από τις Φιλιππίνες, 67 ετών
Ο καρδινάλιος Tagle έχει δεκαετίες ποιμαντικής εμπειρίας – που σημαίνει ότι υπήρξε ενεργός ηγέτης της Εκκλησίας μεταξύ των ανθρώπων σε αντίθεση με έναν διπλωμάτη του Βατικανού ή έναν κλειστό ειδικό στο εκκλησιαστικό δίκαιο.
Η Εκκλησία έχει τεράστια επιρροή στις Φιλιππίνες, όπου περίπου το 80% του πληθυσμού είναι Καθολικοί. Η χώρα έχει επί του παρόντος ένα ρεκόρ πέντε μελών του Κολλεγίου των Καρδιναλίων – κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική φατρία λόμπι εάν όλοι υποστηρίξουν τον Καρδινάλιο Τάγκλ.
Θεωρείται μετριοπαθής σύμφωνα με τον καθολικό ορισμό και έχει ονομαστεί ο «Ασιάτης Φραγκίσκος» λόγω της αφοσίωσης του στα κοινωνικά ζητήματα και της συμπάθειας για τους μετανάστες που μοιράστηκε με τον αείμνηστο Πάπα.
Fridolin Ambongo Besungu, Κονγκολέζος, 65 ετών
Είναι πολύ πιθανό ο επόμενος πάπας να είναι από την Αφρική, όπου η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να προσθέτει εκατομμύρια μέλη. Ο καρδινάλιος Ambongo είναι κορυφαίος υποψήφιος, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα για επτά χρόνια και διορίστηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Είναι πολιτιστικός συντηρητικός, που αντιτίθεται στις ευλογίες για τους γάμους ομοφυλόφιλων, δηλώνοντας ότι «οι ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου θεωρούνται αντίθετες με τους πολιτισμικούς κανόνες και εγγενώς κακές».
Peter Kodwo Appiah Turkson, Γκανέζος, 76 ετών
Εάν επιλεγόταν από τους συνομηλίκους του, θα είχε επίσης τη διάκριση του πρώτου Αφρικανού Πάπα για 1.500 χρόνια.
Όπως ο καρδινάλιος Ambongo, ισχυρίστηκε ότι «Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιος φιλοδοξεί να γίνει Πάπας», είπε στο BBC το 2013.Ερωτηθείς εάν η Αφρική είχε μια καλή περίπτωση να παράσχει τον επόμενο Πάπα με βάση την ανάπτυξη της Εκκλησίας στην ήπειρο, είπε ότι πιστεύει ότι ο Πάπας δεν πρέπει να επιλέγεται βάσει στατιστικών, επειδή «αυτές οι σκέψεις τείνουν να θολώνουν τα νερά».
Ήταν ο πρώτος Γκανέζος που έγινε καρδινάλιος, το 2003 υπό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών
Καρδινάλιος από την ηλικία των 51 ετών, ο Peter Erdo χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Εκκλησία στην Ευρώπη, έχοντας δύο φορές επικεφαλής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων από το 2006 έως το 2016.
Είναι πολύ γνωστός μεταξύ των Αφρικανών καρδιναλίων και έχει εργαστεί για τις σχέσεις των Καθολικών με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Angelo Scola, Ιταλός, 83 ετών
Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου ήταν πρωτοπόρος το 2013 όταν επιλέχθηκε ο Φραγκίσκος, αλλά πιστεύεται ότι έπεσε θύμα της παροιμίας να εισέρχεται στο κονκλάβιο ως Πάπας και να αποχωρεί ως καρδινάλιος.
Το όνομά του επανήλθε στην επιφάνεια πριν από το κονκλάβιο, λόγω ενός βιβλίου που δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα για τα γηρατειά. Το βιβλίο περιέχει έναν πρόλογο που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, στον οποίο είπε «ο θάνατος δεν είναι το τέλος των πάντων, αλλά η αρχή για κάτι».
Reinhard Marx, Γερμανός, 71 ετών
Ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράιζινγκ επιλέχθηκε ως σύμβουλος όταν ο Φραγκίσκος έγινε Πάπας το 2013. Για 10 χρόνια συμβούλευε τον Πάπα για τη μεταρρύθμιση της Εκκλησίας και εξακολουθεί να επιβλέπει την οικονομική μεταρρύθμιση του Βατικανού.
Έχει υποστηρίξει μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση απέναντι στους ομοφυλόφιλους ή τα τρανς άτομα στην Καθολική διδασκαλία.
Marc Ouellet, Καναδός, 80 ετών
Ο καρδινάλιος Ouellet έχει θεωρηθεί δύο φορές στο παρελθόν ως πιθανός υποψήφιος για τον Πάπα, το 2005 και το 2013.
Για χρόνια διηύθυνε τη Διεύθυνση Επισκόπων του Βατικανού, η οποία επιλέγει υποψηφίους για την επισκοπή σε όλο τον κόσμο, επομένως έπαιξε σημαντικό και διαμορφωτικό ρόλο στον έλεγχο των μελλοντικών μελών της καθολικής ιεραρχίας.
Ο Ouellet θεωρείται ως ένας συντηρητικός με σύγχρονη άποψη, ο οποίος είναι σθεναρά υπέρ της διατήρησης της αρχής της αγαμίας για τους ιερείς.
Robert Prevost, Αμερικανός, 69 ετών
Ο γεννημένος στο Σικάγο καρδινάλιος Prevost θεωρείται σίγουρα ότι έχει πολλές από τις απαραίτητες ιδιότητες για τον ρόλο.
Πριν από δύο χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε τον Prevost για να αντικαταστήσει τον Marc Ouellet ως έπαρχο της Επισκοπικής Διεύθυνσης του Βατικανού, αναθέτοντάς του το καθήκον να επιλέξει την επόμενη γενιά επισκόπων.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ιεραπόστολος στο Περού πριν γίνει αρχιεπίσκοπος εκεί.
Ο Prevost δεν θεωρείται απλώς Αμερικανός, αλλά ως κάποιος που ήταν επικεφαλής της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.
Robert Sarah, Γουινέας, 79
Συμπαθής στους συντηρητικούς στην Εκκλησία, ο καρδινάλιος Σάρα είναι γνωστός για την προσήλωσή του στο δόγμα και την παραδοσιακή λειτουργία και συχνά θεωρούνταν αντίθετος στις μεταρρυθμιστικές τάσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Γιος φρουτοσυλλέκτη, η Σάρα έγινε ο νεότερος αρχιεπίσκοπος σε ηλικία 34 ετών όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τον διόρισε ιερέα στο Κόνακρι της Γουινέας.
Είχε μια μακρά και εντυπωσιακή καριέρα, αποσύροντας το 2021 ως επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που επιβλέπει τις λειτουργικές τελετές της Καθολικής Εκκλησίας.
Pierbattista Pizzaballa, Ιταλός, 60 ετών
Χειροτονήθηκε στην Ιταλία όταν ήταν 25 ετών, ο Pizzaballa μετακόμισε στην Ιερουσαλήμ τον επόμενο μήνα και από τότε ζει εκεί.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τον έκανε Λατίνο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ πριν από πέντε χρόνια και αργότερα καρδινάλιο, και ο Pizzaballa έχει μιλήσει για την πόλη ως «την καρδιά της ζωής αυτού του κόσμου».
Οι συνάδελφοι καρδινάλιοι θα έχουν εντυπωσιαστεί από τη βαθιά κατανόησή του για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.
Michael Czerny, Καναδός, 78
Ο καρδινάλιος Czerny διορίστηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι σαν κι αυτόν Ιησουίτης, ένα κορυφαίο τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας γνωστό για το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό του έργο σε όλο τον κόσμο.
Αν και γεννήθηκε στην πρώην Τσεχοσλοβακία, η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά όταν ήταν δύο ετών.
Έχει εργαστεί ευρέως στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική, όπου ίδρυσε το African Jesuit Aids Network και δίδαξε στην Κένυα.
Ο Τσέρνι είναι δημοφιλής στους προοδευτικούς της Εκκλησίας και θεωρούνταν κοντά στον Πάπα Φραγκίσκο. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης του Βατικανού για την Προώθηση της Ανθρώπινης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.
Πηγή: www.ertnews.gr