FDR, 1936. «They are unanimous in their hate for me. And i welcome their hatred». A quotation close to my heart (& reality) these days.
Με ένα tweet o υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σχολίασε τα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ κατά τα οποία στο τελευταίο Eurogroup βρέθηκε μόνος εναντίον όλων. Επικαλέστηκε τον Φ.Ρούσβελτ για να παραδεχτεί ότι (oι ομόλογοί του των χωρών της ευρωζώνης) “είναι ομόφωνοι στο μίσος τους” για εκείνον που το “καλοδέχεται”.
Αλλος θα σκεφτεί ότι η επίκληση ενός από τους χαρισματικότερους προέδρους των ΗΠΑ δείχνει ναρκισσισμό. Μπορεί κανείς να του αναγνωρίσει την ειλικρίνεια στην περιγραφή μιας κατάστασης πλήρους απομόνωσής του. Ισως και να μελαγχολήσει για τη διαμόρφωση μιας τόσο βαριάς ατμόσφαιρας στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας.
Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το “μίσος” ως αποκλειστικό αίτιο για την αρνητική δυναμική της διαπραγμάτευσης, για τη διαμόρφωση σκηνικού απομόνωσης και για την αδυναμία συγκρότησης συμμαχιών. Δεν πιστεύει, δηλαδή, ότι οι συσχετισμοί στις διεθνείς σχέσεις καθορίζονται κυρίως από συμφέροντα, ούτε ότι η διπλωματία επηρεάζεται καταλυτικά από τη στρατηγική και την πραγματική δύναμη (την ακμή) κάθε πλευράς. Δείχνει να θεωρεί ότι η ιστορία γράφεται με τις συμπάθειες μέσα από ένα πολιτικό μελόδραμα γεμάτο πάθη.
Στη διπλωματική υπηρεσία υπάρχουν έμπειροι διαπραγματευτές που γνωρίζουν πολύ καλά πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι. Το έχουν σπουδάσει, το έχουν δοκιμάσει στην πράξη, έχουν εμπειρία πολυμερών και διμερών διαβουλεύσεων, έχουν γνωρίσει εξαιρετικούς ξένους διαπραγματευτές, έχουν διαβάσει και ασκηθεί. Θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμοι στους πολιτικούς που αντιμετωπίζουν τη διαπραγμάτευση ως προσωπική τους υπόθεση και ως άσκηση γοητείας.
Το αν ο κ. Βαρουφάκης κυκλώνεται από “μίσος” στην ευρωζώνη δεν είναι δικό του θέμα γιατί είναι υπουργός Οικονομικών. Επομένως, είναι δικό μας θέμα. Ως προς το τι θα έπρεπε να κάνει μπορεί να βρει την απάντηση -και πάλι- στον Φ. Ρούζβελτ: “We have to do something. We have to do the best we know how at the moment. If it doesn’t turn out right, we can modify it as we go along”. Με άλλα λόγια, κάνε κάτι. Αν πετύχει, κάνε περισσότερο. Αν όχι, κάνε κάτι άλλο.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
@AggelikiSays