Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση χρεωκοπίας ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έδωσε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΤΑΡ, ενώ, όπως είπε πηγαίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup «με ένα φάκελο με 6 μεταρρυθμίσεις, για να δούμε ποιες θα είναι άμεσης εφαρμογής», χωρίς, ωστόσο να αποκαλύψει τι θα περιέχει ο φάκελος. Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.
«Δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο» είπε και τόνισε ότι «χρεωκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί». Υποστήριξε πως «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα»
«Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε στο τετράμηνο. Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε στην διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο» είπε.
Υποστήριξε, επίσης, οτι «η μεγάλη διαφορά με το email Χαρδούβελη είναι ότι καταφέραμε να διαχωρίσουμε το δάνειο από τους όρους χορήγησης, που ήταν το Μνημόνιο. Συμφωνήσαμε ότι το «κατάλληλο» πρωτογενές πλεόνασμα, θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Δεν θα είναι 4,5% του ΑΕΠ «βρέξει χιονίσει». Με τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ σταματάει η αυτοματοποιημένη αιματηρή λιτότητα». και πρόσθεσε πως «τελείωσε το Μνημόνιο» και διέψευσε πως έρχεται η Τρόικα τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν έπρεπε να είχαν δοθεί τόσα δάνεια στη χώρα και «έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει» ήδη από το 2010. Για τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι «η άλλη πλευρά (των δανειστών) μας προτείνει την αναδιάρθρωση, δεν θα την αρνηθεί».
Είπε ότι «μόνο με αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμο το χρέος και, μετά να μπορείς να ξαναδανειστείς». Απέφυγε ωστόσο να πει αν με το «νέο συμβόλαιο» με τους δανειστές, από Ιούνιο και μετά, θα ζητήσει νέο δάνειο η χώρα, ή ακόμα και προληπτική γραμμή πίστωσης για να βγει ξανά στις αγορές. «Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα χρειαστούμε νέο δάνειο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να πάρει μερικούς μήνες
Ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται και τον Απρίλιο, όταν ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για το 2015!. Όπως τόνισε «θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά μπορεί να πάρει 2-3 μήνες. Είναι πατριωτικό καθήκον να πληρωθεί αλλά μέχρι να αλλάξει ο φόρος ακινήτων, θα ισχύει ο προηγούμενος»!
Δεν διευκρίνισε πάντως αν και πώς θα γίνει κάποιος συμψηφισμός των δόσεων του υπό κατάργηση ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα έχει πληρωθεί κανονικά, με τον νέο φόρο ακινήτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν και εφόσον τελικώς ο ΦΜΑΠ υποκαταστήσει τον προηγούμενο φόρο στη διάρκεια της χρονιάς.
Για τις αλλαγές στον ΦΠΑ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ήθελε ένα ΦΠΑ 15%-16% αντί 23%. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΦΠΑ γενικά ως φόρο «ανόητο, άδικο και αναποτελεσματικό».
Ιδιωτικοποιήσεις
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση, αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα με τα αεροδρόμια» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει χρήματα.