EE και Ρωσία προειδοποιούν για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή των Βαλκανίων , ένταση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις τις διαφορετικές εθνότητες που κατοικούν στην περιοχή .
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι πήγε εσπευσμένα στην ΠΓΔΜ για να πείσει τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλιστικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ που έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη βουλή μαζί με τα αλβανικά κόμματα.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία και την ελευθερία και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο σκοπιανός πρόεδρος επιμένει στην αντιδημοκρατική του απόφαση και κατηγορεί τον Ζάεφ ότι συνωμοτεί με τους ξένους σε ένα δυτικής έμπνευσης αλβανικό σχέδιο που στόχο έχει να καταστρέψει τη χώρα.
Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη δεσμευτεί , στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τα αλβανικά κόμματα , ότι θα αναβαθμίσει το στάτους της αλβανικής γλώσσας όταν γίνει πρωθυπουργός.
Ο Ζάεφ μίλησε για πραξικόπημα του προέδρου της χώρας.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί πολύ γιατί φοβάται ότι οι πολιτικοί της ΠΓΔΜ θα οδηγήσουν τη χώρα τους σε νέες συγκρούσεις εθνικιστικού χαρακτήρα απορυθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή και αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μια ακόμα γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ – Ρωσίας.
15 χρόνια μετά το τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους Σλαβόφωνους της ΠΓΔΜ και τους αλβανόφωνους που αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού η κατάσταση βρίσκεται πάλι στο σημείο μηδέν.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έφυγε άπρακτη από τα Σκόπια τονίζοντας ότι πρέπει να αποφύγει η διεθνής κοινότητα πάση θυσία μια εθνική εσωτερική σύγκρουση ή ακόμα χειρότερα μια γεωπολιτική σύγκρουση .
Αυτό που κάνει ο Ιβανόφ είναι κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος είπε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν και τόνισε ότι σε μία δημοκρατία πρέπει να σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ακόμα και όταν δεν μας αρέσουν.
Και ο γερμανός υπουργός των εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνει τον σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνηση του να επιτρέψει στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ να σχηματίσει κυβέρνηση . Ο κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε στη δήλωση του εκτενώς και στο άλυτο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα γιατί και η στασιμότητα σε αυτό το θέμα έχει συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης . Η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν στον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση στο θέμα τους ονόματος είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών στους δημοσιογράφους και ευχήθηκε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου των εξωτερικών να μη χρειάζεται και τα επόμενα δέκα χρόνια να χρησιμοποιεί τέτοιους γλωσσοδέτες ( Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να αναφερθεί σε μια χώρα.
Από την πλευρά της η Μόσχα έχει αρχίσει και αγριεύει και το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ και βοηθούν την αλβανική μειονότητα.
Η Μόσχα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως τέτοιου είδους τακτικές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορούν να διαλύσουν την ΠΓΔΜ και να αποσταθεροποιήσουν όλα τα Βαλκάνια.
Και το εργαλείο της ρωσικής προπαγάνδας , η ιστοσελίδα Σπούτνικ δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ “θέλει να δει να χύνεται αίμα στους δρόμους της ΠΓΔΜ για το καλό της υπόθεσης της Μεγάλης Αλβανίας.”
Για πολλά χρόνια φαινόταν ότι το φάντασμα του εθνικισμού αποτελούσε πλέον παρελθόν για τα Βαλκάνια. Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται πως αναζωπυρώνονται οι παλιές έχθρες και οι εθνικισμοί.
Η Αλβανία μάλιστα και η Κροατία , δύο χώρες του ΝΑΤΟ , προσέφυγαν στον γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ και του εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την πολιτική που ακολουθεί η Σερβία στην περιοχή. Εκτιμούν ότι η πολιτική του Βελιγραδίου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Οι εθνικισμοί δεν είχαν ποτέ εξαφανιστεί λέει ο πολιτικός επιστήμονας Νέναντ Ζάκοσεκ που κατάγεται από το Ζάγκρεμπ και είναι επιστημονικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ. Η προοπτική , το όνειρο αν θέλετε , ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ είχε βάλει στην άκρη τους εθνικισμούς . Τώρα η ελπίδα για ένταξη σβήνει , οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποκτούν αρνητική δυναμική και η απογοήτευση του κόσμου από την ΕΕ γίνεται όλο και μεγαλύτερη υποστηρίζει ο κροάτης αναλυτής.
Το θέμα των συνόρων γράφει η Ντόιτσε Βέλε φαινόταν να έχει κλείσει οριστικά . Τώρα όμως όλα αλλάζουν και αν οι ΗΠΑ του Τραμπ αδιαφορήσουν για τα Βαλκάνια και η ΕΕ αδιαφορήσει εξαιτίας των εσωτερικών της προβλημάτων μπορεί να έχουμε μια νέα ανεξέλεγκτη κρίση στην αυλή του σπιτιού μας.