Β. Κυπρος: Προβάδισμα Ερχιουρμάν με πυξίδα

Λάρκος Λάρκου 14 Ιαν 2025

Οι ζυμώσεις, οι εξελίξεις, οι κατευθύνσεις που επιλέγουν η  Ε/Κ κοινότητα και η Τ/Κ, επηρεάζουν η μια την άλλη και οι δύο μαζί συνδιαμορφώνουν την ποικίλη γραμμή του κυπριακού τρένου. Σημαντικές δηλώσεις Τ. Ερχιουρμάν, ηγέτης του ΡΤΚ, με δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι Τατάρ στην εκλογική μάχη του Οκτώβρη:

·     «Δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων, αλλά διαπραγματεύσεις για λύση». Για την συνάντησή του με τον Χ. Φιντάν: «Χρήσιμη η συνάντηση για τη δημιουργία περιβάλλοντος διαλόγου». Σε διαδικτυακή εκπομπή: «Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λένε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η λύση στην Κύπρο είναι μια ΔΔΟ ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Η Τ/Κ πλευρά συζητούσε πάντα την ομοσπονδία στο τραπέζι με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Τίποτα άλλο δεν συζητήθηκε σε κανένα επίσημο τραπέζι». Ύστερα θέτει την εξής προϋπόθεση: «Εάν η Ε/Κ ηγεσία εγκαταλείψει το τραπέζι παρ’ όλες τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες, δεν θα επιστρέψουμε στο στάτους κβο. Αυτό να ξεκαθαριστεί πριν καθίσουμε στο τραπέζι». Ύστερα βλέπει τους συσχετισμούς στη  Ε/Κ κοινότητα: «Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν δηλώσει πως αποδέχονται την πολιτική ισότητα και αυτό είναι σημαντικό. Η μπάλα, είναι στα χέρια του Ε/Κ ηγέτη, Ν. Χριστοδουλίδη, που λέει ότι θέλει να συνεχίσει από εκεί που έμειναν τις διαπραγματεύσεις και να εξηγήσει τι εννοεί, γιατί δεν έχουμε καταλάβει».

 Ο επίλογός του: «Το ΡΤΚ είναι ένα κόμμα που θέλει τη λύση και είναι περήφανο γι’ αυτό».

·     Ο Χ. Φιντάν έδειξε να γνωρίζει πράγματα, παρά την σύντομη θητεία του στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Κάθε δήλωσή του που αφορά την Ε/Κ κοινότητα αξίζει ανάγνωσης.

Είπε,

1ο: «Οι πολιτικοί στην E/K πλευρά έχουν τους δικούς τους χώρους συζήτησης. Ο καθένας συνεχίζει τον πολιτικό του δρόμο χωρίς να χαλάει τη ρουτίνα του  και χωρίς να παίρνει ρίσκα. Λοιπόν, αυτό φέρνει λύση στο νησί; Όχι, δεν  φέρνει!»

2ο: «Η ελληνική Κύπρος απέρριψε το διαμοιρασμό εξουσίας με τους Τ/Κ το 2004 και τις προσπάθειες του 2017 υπό την ηγεσία των ΗΕ. Έκτοτε, η Τουρκία και η Τουρκική Κύπρος υπογραμμίζουν ότι δεν θα διαπραγματευτούν παρά μία λύση δύο κρατών που θα υπόσχεται ίση κυριαρχία και ίση διεθνή εκπροσώπηση στην Τ/Κ κοινότητα», (πηγή, Χουρριέτ, 9/1)

3ον «Το να φέρνουν (οι Ε/Κ) στο τραπέζι μια φόρμουλα λύσης που δεν αποδέχονται ούτε και οι ίδιοι ακόμη και σήμερα, (είναι) μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό που αποτελεί πραγματικά χάσιμο χρόνου»- (πηγή: Πολίτης 8/1)

·     Οι πιο πάνω δηλώσεις δεν έτυχαν κάποιας απάντησης ή σχολίου από Ε/Κ πολιτικές δυνάμεις ή τον Κυβ. εκπρόσωπο. Θα άξιζε όμως σχολιασμού, ως γνωστόν, αρκετές παράγουν πλήθος από ανακοινώσεις σε καθημερινή βάση

·     Το ζουμί για το 2025.  Η δημοσιογραφική ερώτηση προς τον Τ. Ερχιουρμάν: «Ποιος θα είναι ο υποψήφιος της Άγκυρας;». Απάντησε: «Πρέπει να απαλλαγούμε από έννοιες όπως «ο υποψήφιος της Άγκυρας είναι αυτός ή εκείνος». Η Άγκυρα συνεργάζεται με όλους όσους επιλέγει η κοινωνία. Υπάρχει το παράδειγμα του κ. Ακιντζί, του κ. Ταλάτ και του κ. Έρογλου», (πηγή: ΚΥΠΕ 10/1)

   Η ισορροπία στην απάντηση είναι κατανοητή. Η ερώτηση ισχύει: «ποιον θα ψηφίσει η Άγκυρα;». Σε επίπεδο προσωπικότητας/εικόνας, εκτιμώ, ότι ο Χ. Φιντάν θα «ψήφιζε» Τ. Ερχιουρμάν. Όμως, ένα ακόμα αδιέξοδο στην άτυπη σύνοδο του Μάρτη, ίσως, γείρει την πλάστιγγα προς Ε. Τατάρ