Αξιοπιστία, γενναιότητα και τόλμη

Γιώργος Τσιτσιλιάνος 11 Αυγ 2021

Η πατρίδα μας καίγεται με ανυπολόγιστες περιουσιακές ζημιές των κατοίκων,που θα επηρεάσουν άμεσα σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζωή του τόπου. Είχαμε την κατάρρευση της οικονομίας που συνοδεύτηκε από τα μνημόνια με ευθύνη του πολιτικού συστήματος,έχουμε την εξέλιξη της πανδημίας με πιθανό το ενδεχόμενο επιδείνωσης το φθινόπωρο.Δεν μας έφταναν όλα τα δεινά,που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά,τώρα έχουμε και το φαινόμενο των πυρκαγιών,που καίνε στο διάβα τους ότι βρουν μπροστά τους.Η Αττική,η Εύβοια και η Ηλεία ήδη πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών. Παρακολουθούμε σκηνές απείρου κάλλους που θυμίζουν κινηματογραφικές ταινίες. Χωριά και οικισμοί να καίγονται,και να εκκενώνονται παρά τη θέληση των κατοίκων,πλοία να μεταφέρουν τους κατοίκους μακριά από τις εστίες τους,εργοστάσια,επιχειρήσεις,γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες,κατοικίες,κόποι μιας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται. Να έχουμε τραυματίες πυροσβέστες και να θρηνούμε την απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών,που ίσως πάρει διαστάσεις από τις παρενέργειες των πυρκαγιών.Επίσης,παρατηρούμε την αποχώρηση τουριστών,γεγονός που θα μας επηρεάσει οικονομικά.


Ευθύνες της πολιτικής προστασίας.


Η δήλωση του πρωθυπουργού:" είναι ανέφικτη η ταυτόχρονη προστασία των περιουσιών και των υποδομών"δείχνει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού,και παράλληλα την κατεύθυνση του επιχειρησιακού σχεδίου της πολιτικής προστασίας που εφαρμόστηκε στη κατάσβεση των πυρκαγιών.Αυτός ήταν και ο λόγος της εγκατάλειψης της Βόρειας Εύβοιας και της Ηλείας, και να παρατηρείται η έντονη δυσαρέσκεια και οργή των πληγέντων.Κυριάρχησε η λογική της εγκατάλειψης των χωριών και των οικισμών,αφήνοντας αυτά να καούν ,χωρίς να γίνεται ουσιαστική προσπάθεια διάσωσης .Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το πέρας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη ήταν ενθαρυντικές. Ωστόσο,είχαμε αναζωπύρωση της φωτιάς στη περιοχή,που ήταν η αιτία της εξέλιξης της πυρκαγιάς στους γειτονικούς οικισμούς του Αγ.Στεφάνου και του Κρυονερίου με καταστροφικές συνέπειες σε επιχειρήσεις και κατοικίες.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη στις 3 Αυγούστου δήλωνε:

"Ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους"Και μετά είδαμε όλοι τι έγινε,επικράτησε το χάος σε όλα τα μέτωπα των κυρίων πυρκαγιών.Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήμασταν απροετοίμαστοι κατά τον κ.Χρυσοχοΐδη.

Η ενεργοποίηση του Στρατού τόσο στη πρόληψη,όσο και σε επίγεια μέσα διάνοιξης και πρόσβασης σε δύσβατα σημεία ήρθε με καθυστέρηση τριών ημερών ,όταν η φωτιά είχε εκτελέσει μέρος της αποστολής της.


Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας


Διαθέτουμε δεκαοχτώ αεροσκάφη Canadair, (11) CL-215 και (7) CL-415,εκ των οποίων 2 ή 3 βρίσκονται στην ΕΑΒ για συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου. Υπολογίζω με πολύ ιδανικές συνθήκες ότι το 60% βρίσκεται σε διαθεσιμότητα.Αν εκτιμήσουμε την παλαιότητα των εν λόγω αεροσκαφών ( τουλάχιστον 45 έτη) ,την μη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών,που ψάχνουμε και αν θα βρούμε στις διάφορες παγκόσμιες αγορές ( η κατασκευάστρια εταιρία δεν υφίσταται πλέον),οι λογικές συχνές βλάβες σχεδόν σε κάθε πτήση λόγω των πολύ μεγάλων διαφορών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της πτήσης,οι διαθεσιμότητες λογικά  σταδιακά θα ελαττώνονται.Το ότι βρίσκονται σε πτητική ενέργεια τα εν λόγω αεροσκάφη αυτό οφείλεται καθαρά στην 24ωρη καθημερινή μάχη που δίνουν οι τεχνικοί της 112 ΠΜ.Οι δε ιπτάμενοι,ρίχνονται στη μάχη της φωτιάς αντιμετωπίζοντας με κίνδυνο της ζωής τους ανέμους,τα καθοδικά ρεύματα και τους καπνούς.Ας μην ξεχνάμε τα εννέα συνολικά ατυχήματα,με ισάριθμους νεκρούς πιλότους της ΠΑ. Όσον αφορά τα PZL θα ήταν θετικότερο να μην τα υπολογίζουμε ως εναέρια μέσα πυρόσβεσης για πολλούς λόγους.Αυτοί είναι οι λόγοι που οι πληγέντες δεν είδαν τα Canadair σύμφωνα με την επιθυμία τους στις επάλξεις.

Η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα με τα ιπτάμενα μέσα της ΠΑ. Ωστόσο,δεν είδαμε συγκεκριμένες ενέργειες ανανέωσης του στόλου τουλάχιστον με πέντε νέα σύγχρονα αεροσκάφη με παράλληλη απόσυρση κάποιων CL-215.Το οικονομικό κόστος που θα προκύψει από τις καταστροφές των πυρκαγιών στο άμεσο χρονικό διάστημα θα είναι " χ" φορές πολλαπλάσιο από την προμήθεια πέντε νέων αεροσκαφών.Όπου χ είναι ένας υπολογίσιμος αριθμός,αν κοστολογίσουμε στατιστικά το ετήσιο κόστος των πυρκαγιών σε συνάρτηση με τις παρενέργειες.


ΕΥΠ

Τα σενάρια που ακούγονται από επίσημα χείλη ,οργανωμένου σχεδίου ολοκαυτώματος της χώρας αδυνατώ να τα παρακολουθησω.Η ΕΥΠ έχει την θεσμική αρμοδιότητα να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.Αν κάτι γνωρίζει η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.Αν όμως κάτι έχει ξεφύγει,τότε η λειτουργικότητα της ΕΥΠ αντιμετωπίζει πρόβλημα!


Η οικονομική-οικολογική ζημιά


Η οικονομική ζημιά που υπέστη η χώρα είναι τεράστια.Όταν θα είναι δυνατή η καταγραφή της ζημιάς θα δούμε αριθμούς που δεν έχουμε φανταστεί! Και το χειρότερο είναι ότι ο χρόνος επούλωσης των πληγών θα καθυστερήσει για πολλά χρόνια,πέρα από την μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα έχει τις ανάλογες παρενέργειες.Η φτωχοποίηση των πληγέντων είναι ένα ουσιαστικό γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα προσκείμενα στρώματα της κοινωνίας.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το μέγεθος της οικονομικής ,οικολογικής καταστροφής και δεν ξέρω επίσης την οικονομική δυνατότητα της χώρας για τις ανάλογες ουσιαστικές παροχές στους πληγέντες που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης,κόστος που εκτιμώ ότι είναι δυσανάλογο σε συνάρτηση και με το κόστος της πανδημίας.Το πρόβλημα δυστυχώς είναι τόσο μεγάλο και δεν θα λυθεί με την ανακούφιση μερικών χιλιάδων ευρώ στην κάθε οικογένεια και επιχείρηση.

Εκτιμώ,ότι η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση,αφού προηγουμένως κοστολογηθεί όλη η κατάσταση και υποβάλει ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις στους πληγέντες και στις δασικές εκτάσεις.

Θέλω να δω την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη και της  κυβέρνησης, δηλαδή αν έχει την γενναιότητα και την δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η χώρα.