Ατυχίες…

Ριχάρδος Σωμερίτης 26 Ιουν 2012

Ο νέος πρωθυπουργός και ο νέος (αλλά τελικά παραιτήθηκε για λόγους υγείας) υπουργός Οικονομικών βρέθηκαν αιφνίδια στο νοσοκομείο. Ατυχία γι αυτούς και για όλους, κυρίως που αυτές τις ημέρες κρίνονται εδώ και στις Βρυξέλλες πολλά και σπουδαία. Χωρίς τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, που δεν θα τον θαυμάσουμε έτσι σαν τρομερό διαπραγματευτή. Αλλά με αρχηγό της αποστολής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια. Κάποοι ξέχασαν πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετέχουν “αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων” και όχι ο κ. Αβραμόπολος…

.

Η ατυχία αυτή συνοδεύτηκε αμέσως με μια πρώτη και μάλιστα αυστηρότατη κριτική της νέας κυβέρνησης.Όχι για τα πεπραγμένα της (δεν πρόλαβε να κάνει κάτι) αλλά για τη σύνθεσή της. Σε σημείο που να προδικάζεται έμμεσα η αποτυχία της. Η αρθρογραφία του “Βήματος” είναι ως προς αυτό αποκαλυπτική. Το “συγκρότημα” είχε από μήνες πολλούς δώσει μάχη για να οργανωθούν πρόωρες εκλογές, που ζητούσε και η Νέα Δημοκρατία. Το μετάνιωσε;

.

Δεν είναι φυσικά “ιδανική” αυτή η κυβέρνηση. Περιλαμβάνει και υπουργούς που δεν πείθουν για τις ικανότητές τους και μερικους άλλους που μόνο ανησυχία προκαλούν ως προς τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες, π.χ. ο κ.Στυλιανίδης. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το ΠαΣοΚ και η ΔημΑρ δεν θέλησαν να προσφέρουν στην κυβέρνηση αυτή, που στηρίζουν, κάποια δικά τους πολιτικά στελέχη. Το παράδοξο της κατάστασης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το παράδοξο της σύνθεσης της κυβερνητικής ομάδας.

.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να την υπονομεύσουμε προτού καν ξεκινήσει. Αυτό όμως γίνεται. Και με τα σχόλια για τους “ασθενείς” και με τα σχόλια για τη σύνθεσή της. Ποιά πρόσωπα της ΝΔ που “έπρεπε” να χρησιμοποιηθούν από τον κ.Σαμαρά έμειναν σπίτι τους ώστε να εξηγούνται νεοελληνιστί οι επικρίσεις; Και ποιές υποσχέσεις αντιπαροχών κάνουν σήμερα “νερά”;

.

Είναι πιθανό ο κ.Ράπανος να ήθελε άλλους κοντά του στο οικονομικό επιτελείο. Αλλά ο ιδιος δεν είπε τίποτε. Και όσοι καταλογίζουν στο υποτιθέμενο “άγχος” του την περιπέτεια με την υγεία του υποσκάπτουν το κύρος του με συνέπειες και για το μέλλον, αν χρειαστεί να του ανατεθούν ξανά μεγάλες ευθύνες.

.

Ταυτόχρονα έχουμε και την αποκάληψη (που μισο-διαψεύδεται) σχετικά μέ τις 70000 προσλήψεις που έγιναν ενώ, συμβατικά, έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προσλήψεις αυτές, αν έγιναν, και η υφεση που περιορίζει τα έσοδα του κράτους, εξηγούν το παράδοξο που ζούμε : να μην περιορίζονται τα ελλείμματα παρά τις τεράστιες θυσίες που επιβάλλονται. Η ευθύνη για τους διορισμούς αυτούς (έγιναν όμως και πώς;) ανήκει φυσικά στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.

.

Η αποκάλυψη τούτη προστέθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού στα απαράδεκτα ψεύδη της Ελλάδας : μας έχει βγεί το όνομα! Η υπενθύμιση της συνήθειας των ηγεσιών της χώρας να κάνουν ζαβολιές με τις στατιστικές, δεν είναι ό,τι το καλύτερο την ώρα που ζητάμε από την Ευρώπη νέα βοήθεια. Να γιατί πολλαπλιασιάζονται όσοι, σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν μοιραίο το διαζύγιό μας με το ευρώ…

.

Ατυχίες, είπαμε. Μόνο ατυχίες;

.

 

.

ΣΗΜ: Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του κ. Β. Ράπανου