Άτυπη σύνοδος της ΕΕ στις Βρυξέλλες- Προετοιμασία των 27 για τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα

03 Φεβ 2025

Εν μέσω των τεκτονικών αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις και τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κανόνες που φέρνει η δεύτερη προεδρία Τραμπ, συνεδριάζουν στο πλαίσιο άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ με αιχμές την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση.

Το πρώτο σκέλος των διευρυμένων συνομιλιών ήταν εστιασμένο κατά κύριο λόγο στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η προεδρία Τραμπ, καθώς και η στάση της Ευρώπης απέναντι σε αυτή την προεδρία. 

 Οι 27 συζητούν υπό το πρίσμα του τετραετούς κύκλου του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, οι οποίες γεννιούνται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή.

Στις συζητήσεις των «27» ηγετών δίνουν το «παρών» ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς επί τάπητος θα τεθούν η συνεργασία της Ένωσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και οι σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου στην ασφάλεια και την άμυνα.

Οι συνομιλίες των 27 λαμβάνουν χώρα και υπό το πρίσμα των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε που καλεί τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η συνεργασία με τις ΗΠΑ και αυτό είναι ένα μήνυμα που η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει προς τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη την ανάγκη η Ε.Ε. να επιδείξει ενιαία στάση, αλλά και πραγματισμό στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα κοινά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιος παίκτης και να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και ότι η συλλογική της δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε κράτους-μέλους χωριστά.

Στην άτυπη σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει την πρότασή αυτονόμησης της ευρωπαϊκής αμυντικής θωράκισης, και της δημιουργίας κοινού ταμείου ύψους 100 δισ.€ για αμυντικά έργα. Ο κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στους Financial Times ζήτησε οι στρατιωτικές δαπάνες να εξαιρούνται απο τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ. Ο Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε τους 27 σε ενιαίο βηματισμό και ο Όλαφ Σολτς στην ανάπτυξη κοινής αμυντικής βιομηχανίας.