Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου. Στo επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμάνουελ Μακρόν, βρέθηκαν η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής άτυπης ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ' υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έστειλε αυστηρό μήνυμα από το Παρίσι, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία δεν μπορούν να αποκλειστούν από κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον τους.
«Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, ούτε για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ. Και πρόσθεσε εμφατικά: Υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ στην Ε.Ε. που μπορούν να κατευθυνθούν προς την άμυνα.
«Οι δαπάνες για την άμυνα δεν θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και συμπλήρωσε: Ολοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν παρόμοιες απόψεις με την Πολωνία σε βασικά ζητήματα και συμφώνησαν ότι απαιτείται στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών σε μια μεταπολεμική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία εξαρτάται από μια σαφή δέσμευση ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιώντας ότι χωρίς αμερικανική εγγύηση δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αποτροπή της Ρωσίας.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της, και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω την αποστολή Βρετανικών στρατευμάτων επί του πεδίου, μαζί με άλλες χώρες, εφόσον υπάρξει μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία. Όμως, είναι απαραίτητη μια εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ, διότι μόνο αυτή μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», τόνισε μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.
Απέφυγε να προσδιορίσει τον πιθανό αριθμό των στρατευμάτων που θα μπορούσε να αναπτύξει η χώρα του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για τέτοιες συζητήσεις.
«Όλα τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τις αμυντικές δαπάνες στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά τη συνάντηση που είχε με ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη, δυστυχώς», δήλωσε.
«Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας σε στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι πρόθεσης για ειρήνη.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν», αποφεύγοντας να δεσμευτεί για συγκεκριμένες κινήσεις.
«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής», τονίζει με μήνυμά της στο «Χ», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα συμμετείχαν στην άτυπη σύνοδο μιας μικρής ομάδας Ευρωπαίων ηγετών σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.
Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής, τόνισε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου.. Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για εμάς. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο τρόπο σκέψης. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της άμυνας. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα», τονίζει η φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα επισημαίνει ότι στη σημερινή σύνοδο στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις «για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης». «Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί με την εμπλοκή όλων των εταίρων που δεσμεύονται για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», τονίζει, με ανάρτησή του στο «Χ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου