Πρέπει να έχεις πολύ σοβαρό λόγο για να ταξιδέψεις στην Αθηνών-Πατρών. Για περίπου 120 χιλιόμετρα θα κάνεις μια διαδρομή τρόμου, επειδή γίνονται έργα, ποιος ξέρει πότε ξεκίνησαν και αν ποτέ τελειώσουν, θα πρέπει να παρακολουθείς παράξενες σημάνσεις, χωρίς φωτισμό τη νύχτα, να κινείσαι ανάμεσα σε πορτοκαλί κορίνες, να παρακολουθείς βελάκια σε μπλε φόντο, για μεγάλο διάστημα σε μια μόνο λωρίδα, σαν να βρίσκεσαι σε ένα παράξενο λούνα παρκ, αλλά το παιχνίδι να αφορά τη ζωή σου και τη ζωή όλων όσοι έχουν την ατυχία να κινούνται μπροστά και πίσω από σένα. Στο μεταξύ, θα πληρώνεις και θα ξαναπληρώνεις διόδια για να μην υπάρχει διαχωριστικό με το αντίθετο ρεύμα, για να μην υπάρχει χώρος δεξιά να σταματήσεις αν συμβεί κάτι, για να αναρωτιέσαι διαρκώς αν και πότε θα φτάσεις με ασφάλεια. Βλέπεις οδηγούς που έχουν χάσει πια την ψυχραιμία τους από την κούραση και προσπαθούν μάταια να προσπεράσουν τη νταλίκα, μα δεν γίνεται, ένας ασυνείδητος πάει να φύγει μπροστά από δεξιά, δεν υπάρχουν κανόνες, γιατί δεν υπάρχει λογική.
Οταν πια τελειώσει αυτή η περιπέτεια, τότε θα ξέρεις ότι η χώρα μας ανήκει στην ΕΕ γιατί το 1981 οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να κλείσουν την πόρτα στον Πλάτωνα (Ντ Εσταίν) και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος πέρα από αυτόν. Αν ακόμη αμφιβάλλεις, αν πιστεύεις ότι, όχι, δεν είναι δίκαιη αυτή η κριτική, τότε αρκεί να περάσεις τα σύνορα του νομού Ηλείας για να διασχίσεις χιλιόμετρα ανάμεσα στα σκουπίδια. Θα έχεις κλείσει ερμητικά τα παράθυρα, γιατί η μπόχα δεν αντέχεται, θα θυμάσαι ρεπορτάζ που άκουσες ή διάβασες για κίνδυνο τύφου και πανούκλας, θα ξέρεις από παλιά ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην πατρίδα μας είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, τόσα κοινοτικά πρόστιμα πληρώνουμε, άλλωστε, για τις χωματερές, θα περνούν από μπροστά σου σκηνές του πολέμου της Κερατέας αλλά και πάλι δεν θα καταλαβαίνεις πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες.
Οταν πια φτάσεις στον προορισμό σου και είναι η αρχαία Ολυμπία, θα πάρεις βαθιά ανάσα γιατί η ομορφιά του τοπίου είναι συγκλονιστική, γιατί λόγω τουρισμού έχουν φροντίσει να κρύψουν τα σκουπίδια (λες να τα πήγαν στο δάσος;), γιατί το μεγαλείο το αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι μπροστά σου και από τη μια σε συγκινεί, από την άλλη σε μελαγχολεί – τι είμασταν ξέρουμε, το ξέρει όλη η ανθρωπότητα, γι αυτό που είμαστε σήμερα απορούμε.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος