Προσωπικά, δεν θρησκεύομαι. Είμαι αγνωστικιστής. Όμως, αντιμετωπίζω με μεγάλο σεβασμό την ανάγκη της πίστης, ευρύτατα διαδεδομένη στην ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία. Μια ανάγκη βαθιά ριζωμένη σε συνειδήσεις και ανθεκτική στον χρόνο.
Προσπαθώ πάντα, στην πίστη να αντιτάξω την έρευνα και την αμφιβολία. Για το λόγο αυτό θεωρώ λανθασμένες και ατελέσφορες τις τυφλές επιθέσεις εναντίον της πίστης και των πιστών από αρκετούς Ταλιμπάν του αθεϊσμού.
Τούτων δοθέντων, νομίζω ότι είναι λάθος οι αντιδράσεις σε όσα είπε ο Νίκος Δήμου για την αεροπορική μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα και την υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Δεν πρόκειται για καταγγελία της χριστιανικής πίστης. Είναι επισήμανση για ένα δαπανηρό κιτς που δεν έχει καμία σχέση με την ορθόδοξη παράδοση. Οι Ρώσοι για παράδειγμα, που δεν οργανώνουν παρόμοια αερομεταφορά, είναι λιγότερο χριστιανοί από τους Έλληνες ομοεθνείς τους; Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι λιγότερο πιστό;
Το «Άγιο Φως» στις χώρες που δεν είναι αερομεταφερόμενο είναι λιγότερο άγιο; Ο ιερέας ή ο επίσκοπος που λέει στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», δεν πρέπει να το λέει επειδή έχει δώσει φλόγα στο κερί με αναπτήρα;
Αυτή η κιτς αερομεταφορά προσβάλει την πίστη. Παράλληλα, είναι κοινωνική πρόκληση σε καιρούς λιτότητας. Το να υποστηρίζει κάποιος αυτές τις απόψεις και να αποδοκιμάζεται από την ηγεσία νεοπαγούς κόμματος, δεν θα το σχολιάσω. Ας το πάρει το Ποτάμι.
.
Δημοσιεύτηκε στο egnatiapost