Ας μιλήσουμε για το μέλλον!!

Γιάννης Τσαμουργκέλης 28 Απρ 2014

Ας αφήσουμε λίγο την κουβέντα για την κρίση και τις αιτίες, για την πολιτική, τους πολιτικούς ή την πολιτική με ή χωρίς πολιτικούς. Ας ξεφύγουμε από το επιφαινόμενο και το προφανές. Αντί για όλα αυτά ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε σε λίγες γραμμές το αύριο. Τι θέλουμε να είναι η Ελλάδα της καθημερινότητας μας.

Λοιπόν!

Θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται το κράτος αρωγό. Δίπλα του. Στον φόβο για την υγεία του να προσέρχεται με εμπιστοσύνη στις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες. .χωρίς το άγχος για τα χρήματα που θα ξοδέψει με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο. Χωρίς την αβεβαιότητα για την ποιότητα της διάγνωσης ή της θεραπείας. Στην ανασφάλεια για τα γηρατειά του να ξέρει ότι υπάρχουν υπηρεσίες που θα στρέξουν και θα προσφέρουν ποιότητα ζωής ανεξαρτήτως εισοδημάτων και βαλαντίου.

Θέλουμε ο επιχειρηματίας να προσέρχεται στην αγορά με ίσες ευκαιρίες. Να μην είναι αναγκασμένος να υποδουλώνεται στο μεγάλο ολιγοπώλιο για να υπάρξει. Να μην είναι υποχρεωμένος να «λαδώνει» για να κρατηθεί στη ζωή. Θέλουμε να έχει πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου με ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος και ΑΜΕΣΗ εξυπηρέτηση. Θέλουμε όμως επιπλέον να του δίνεται η δυνατότητα μέσα από κατάλληλες υπηρεσίες να προωθεί τις διασυνδέσεις του, να βρίσκει φθηνότερους προμηθευτές ή αγοραστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, μέσω ισχυρών Επιμελητηρίων που θα ελέγχονται ως συλλογικό φορέας από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και θα υποβοηθούνται στο έργο τους από το κράτος.

Θέλουμε ανοικτές αγορές. Χωρίς ειδικά προνόμια ή διαφορετική μεταχείριση για τους μεγάλους. Αγορές που θα ελέγχονται από την κοινωνία μέσω ισχυρών ρυθμιστικών αρχών, πραγματικά ανεξάρτητων. Αγορές που δεν πριμοδοτούν τα εμπορικά κέντρα καταστρέφοντας τον τοπικό οικονομικό και κοινωνικό ιστό. Αλλά, που μεριμνούν για τη ισόρροπη ανάπτυξη του εμπορίου μέσα στο πλαίσιο της αστικής συγκρότησης και με σεβασμό στα πρότυπα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης της γειτονιάς, της συνοικίας, και της πόλης.

Θέλουμε φθηνό και προσβάσιμο χρήμα για όλους. Να μπορεί ο οικογενειάρχης ή ο επιχειρηματίας να βρει μια μεγάλη ή μικρή, ιδιωτική ή συνεταιριστική τράπεζα στη γειτονιά του για να καταθέσει τα λεφτά του με ασφάλεια όσο και να ζητήσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων με εμπιστοσύνη για την υλοποίηση των σχεδίων και των οραμάτων του. Χωρίς μέσο και προνομιακές σχέσεις. Με διάφανη αξιολόγηση και αξιοκρατία.

Θέλουμε έρευνα, καινοτομία, νέες επιχειρήσεις. Μικρές, μεσαίες, μεγάλες εξίσου. Θέλουμε στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της δημιουργικότητας των νέων. Από όλους τους φορείς του δημοσίου, όλες τις τράπεζες. Όλη την κοινωνία.

Θέλουμε ίσες ευκαιρίες. Για όλους. Με ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Όχι παιδεία ταξικών διαφορών με κυκλώματα και ομαδοποιήσεις «εκλεκτών». Παιδεία με αξιολόγηση και αξιοκρατία, συνδεδεμένη με την παραγωγή σε μια κοινωνία που προνοεί για κάθε νέο άνθρωπο. Από τον πιο ικανό μέχρι και τον πιο αδύναμο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του.

Θέλουμε δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια.

Θέλουμε ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Τι πιο απλό!! Ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα στη θεωρία και στην πράξη.

Θέλουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Θέλουμε μια ανοικτή δημοκρατία. Με γνήσια αντιπροσώπευση. Με έλεγχο εξουσιών. Με ανανέωση προσώπων που σέβονται τους θεσμούς και ενεργούν ως λειτουργοί και όχι ως επαγγελματίες. Με ενισχυμένη συμβολή της γνώμης και τη πρότασης των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που να διασφαλίζει τους κανόνες και τα ελάχιστα για όλους τους πολίτες. Όχι με διακρίσεις μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, ούτε με δύο ή τρεις ταχύτητες και διακρίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Μια Ευρώπη κοινοπολιτεία και όχι σύμπραξη διαπραγμάτευσης πολιτειών. Με αυτοματισμούς που διασφαλίζουν το αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης όλων και δεν θέτουν την αξιοπρέπεια του ενός στη διαπραγματευτική ευχέρεια του άλλου.

Ε λοιπόν. Στη «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» για αυτά έχουμε θέσεις και προτάσεις. Για αυτά και ακόμα περισσότερα που συνθέτουν τη ζωή μας. Το σήμερα και το αύριο της καθημερινότητας μας.

Εμείς μιλάμε για το μέλλον ! το μέλλον και το αύριο των παιδιών μας!