Δύσκολα θα μπορούσε να βρει αφορμή κάποιος φιλελεύθερος δημοκράτης για να διαφωνήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του για το Μουντιάλ του Κατάρ δίνουν μια τέτοια αφορμή. «Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε τον αθλητισμό», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της APEC στην Ταϊλάνδη, βαφτίζοντας ως «πολιτικοποίηση» τον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πώς να εξηγήσει κανείς αυτή τη θέση στις γυναίκες του Ιράν που δίνουν επί μήνες τη μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους; Και πώς να μη νοιώσει κανείς την αμηχανία του αρχηγού της εθνικής ομάδας του Ιράν όταν απαντούσε με κατεβασμένο το κεφάλι στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων λέγοντας με νόημα «καταλαβαίνω γιατί μου κάνετε αυτή την ερώτηση αλλά εμείς ήρθαμε μόνο για να παίξουμε ποδόσφαιρο». Και δεν είναι μόνο στις Ιρανές και τους Ιρανούς που χρωστάει να δώσει η ηγεσία του πλανήτη καθαρές απαντήσεις.
Ταυτόχρονα, έχει δίκιο ο Μακρόν όταν λέει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή μποϋκοτάζ στους αγώνες. Το μποϋκοτάζ έχει την έννοια της αποχής από ένα τέτοιο γεγονός ως καταδίκη της διοργανώτριας χώρας. Στην περίπτωση του μουντιάλ του Κατάρ, ωστόσο, η στάση και οι θέσεις της διοργανώτριας χώρας στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν απολύτως γνωστή και το 2010 όταν της ανατέθηκε η διοργάνωση της «γιορτής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου». Ήξεραν όλοι, και πρώτοι απ’ όλους οι ηγέτες της FIFA, που έδιναν τους αγώνες. Η καταδίκη είναι όλη δική τους.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr