«Αρχηγούς» έχει η Κεντροαριστερά. Αξιόπιστες πολιτικές έχει;

Γιάννης Μεϊμάρογλου 17 Ιουν 2024

κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης και το μετέτρεψε σε ανασχηματισμό ανακατεύοντας ξανά το ρόστερ της τελευταίας πενταετίας. Μπορεί οι απώλειές της Νέας Δημοκρατίας να ήταν μεγαλύτερες από εκείνες όλων των άλλων κομμάτων μαζί αλλά το 41% της εθνικής κάλπης της έδωσε την πολυτέλεια να τις υποστεί σχετικά ανώδυνα.

Πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος των πρώην ψηφοφόρων της προτίμησε να εκφράσει τη δυσανασχέτηση του απέχοντας και όχι επιλέγοντας κάποιον άλλο συνδυασμό. Με τη φράση «Πιο γρήγορα, με λιγότερα λάθη και χωρίς καθυστερήσεις» ο πρωθυπουργός έσπευσε να κλείσει το θέμα.

Το γεγονός ότι αυτοί που πήγαν τελικά να ψηφίσουν στήριξαν κυρίως τις ευρισκόμενες στα δεξιά του κόμματός του δυνάμεις δεν φάνηκε να τον ανησυχεί, δημόσια τουλάχιστον. Ιστορικά, η υποτίμηση της Ακροδεξιάς αποδείχτηκε πάντα μοιραία. 

Στην Κεντροαριστερά κανένα κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του. Η αποτυχία αυτή δεν εμπόδισε τις ηγεσίες τους να μετατρέψουν το μήνυμα σε μια ακόμα αισιόδοξη στιγμή στην πορεία τους.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το είδε ως «ψήφο εμπιστοσύνης» για να συνεχίσει το έργο του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως ένα ακόμα, μικρό έστω, ανοδικό βήμα. Το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που αρνήθηκαν να ψηφίσουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία δεν βρήκαν το δρόμο προς τη δική τους κάλπη δεν κλόνισε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία τους.

Έστω κι αν η πρώτη μετεκλογική έρευνα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς (Opinion poll 11-13/6) έδειξε ότι μόνον το 21,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 26,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έμειναν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως ήταν φυσικό, οι εσωκομματικές συζητήσεις πήραν φωτιά. Όχι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το προσωποπαγές κόμμα που έχει απομείνει (ας θυμηθούμε το κυρίαρχο συνεδριακό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη») δεν αφήνει ούτε τα στοιχειώδη περιθώρια διαλόγου όσο κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που ο διάλογος πήρε εξ αρχής στραβό δρόμο.

Κάποιοι προτείνουν ως αντίδοτο στη στασιμότητα την αλλαγή της ηγεσίας και κάποιοι άλλοι προτείνουν πολιτική συζήτηση χωρίς καμιά αναφορά στις ευθύνες για την κατεύθυνση που χαράχτηκε μέχρι σήμερα. Λες και ένας νέος αρχηγός μπορεί να φέρει από μόνος του την Άνοιξη ή ότι, ο ίδιος αρχηγός μπορεί να εκφράσει πειστικά ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: liberal.gr