Οι επετειακές συζητήσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη μεταπολίτευση του 1974 ξανάφεραν στην επιφάνεια γεγονότα που κόστισαν πολύ ακριβά στη χώρα, ειδικά στην εποχή λίγο πριν και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ξεχώρισαν δύο δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της περιόδου αυτής, μέλη των κυβερνήσεων Καραμανλή και Τσίπρα αντίστοιχα, που ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες που πρυτάνευσαν στα χρόνια που η χώρα βρισκόταν προ των πυλών της πτώχευσης.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, Υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, δήλωσε μετανιωμένος για τη δήλωση που έκανε το 2008 ότι «η οικονομία της χώρας είναι θωρακισμένη». Να έχει συνειδητοποιήσει άραγε ο κ. Υπουργός, όπως και ο - αμίλητος για το θέμα αυτό - Πρωθυπουργός του, τις συνέπειες που είχε η δήλωση εκείνη στην καταστροφική πορεία που ακολούθησε η χώρα στη συνέχεια;
Να έχει συνειδητοποιήσει πλέον ο κ. Αλογοσκούφης πόσο δίκιο ο Κώστας Σημίτης που προειδοποιούσε, το 2008, από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς την αγκαλιά του ΔΝΤ; Και μήπως η μεταχρονολογημένη μετάνοιά του αποτελεί την πανηγυρική δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου που «λιθοβολήθηκε» για τα στοιχεία του δημόσιου χρέους που παρουσίασε και για τα οποία σέρνεται επί χρόνια στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια; Θα του ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη οι μετανοήσαντες;
Ο Σταύρος Κοντονής, Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις παραπομπές πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, είπε ότι «αισθάνθηκε σκοτοδίνη μόλις διάβασε τη λίστα των παραπεμπομένων». Ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που κατέστρωσε τη λίστα, όχι μόνο δεν ένιωσε σκοτοδίνη αλλά μίλησε για το «σκάνδαλο του αιώνα» που επρόκειτο να αποκαλυφθεί με τα ονόματα της λίστας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της Καθημερινής για την Μεταπολίτευση, αναγνώρισε ότι στην υπόθεση Novartis, όπως και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, «έγιναν λάθος χειρισμοί». Μια τέτοια δημόσια παραδοχή για δύο εμβληματικές κινήσεις της διακυβέρνησής του που εξέθεσαν θεσμούς και ανθρώπους θα έπρεπε να προεξοφλεί την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από την πολιτική. Απ’ ότι φαίνεται ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με την «αυτοκριτική» του να ξεπλύνει το παρελθόν και να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της πολιτικής του καριέρας.