Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο 6ος όροφος του κτιρίου της Καραγιώργη Σερβίας γνώριζε μεγάλες στιγμές. Περισσότεροι από εβδομήντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με τα γνωστά σκουρόχρωμα κοστούμια τους, είχαν κατακλύσει το γραφείο Στουρνάρα. Για περίπου πέντε ώρες είχαν απέναντί τους τον υπουργό και τον βομβάρδιζαν με επικριτικά σχόλια για τον φόρο ακινήτων. Τα πιο χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε να φορολογούμε τους αγρότες, πώς θα επισκεφτούμε τις περιφέρειές μας;», «μη διανοηθείτε να φέρετε για ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο» και «με τέτοια μέτρα, η Ν.Δ. θα φτάσει το 5%, θα κινδυνεύσει να γίνει ΠΑΣΟΚ».
Ειδικά αυτό το τελευταίο, μάλλον δεν απασχολεί καθόλου τον υπουργό Οικονομικών. Δεν είναι εκλεγμένος, δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον δεν τον ενδιαφέρει να κάνει καριέρα πολιτικού. Το θέαμα, εκείνο το βράδυ, είχε και ένα σημειολογικό ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι βουλευτές απ? όσους σχεδόν ανέκριναν τον υπουργό εκλέγονται στην περιφέρεια. Οι λιγότεροι, σε αστικά κέντρα. Μπορεί ο κοινός εχθρός να ήταν ο Στουρνάρας, υπήρχε όμως και μεταξύ τους ένας μικρός… εμφύλιος. Οι βουλευτές της περιφέρειας ζητούσαν να μη φορολογούνται τα χωράφια, οι βουλευτών των πόλεων να μη φορολογούνται οι αποθήκες των πολυκατοικιών.
Ο Στουρνάρας βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Μέχρι και συνάδελφός του στην κυβέρνηση τον επέκρινε (ο υφυπουργός Μ. Χαρακόπουλος, που επίσης εκλέγεται σε αγροτική περιοχή). Σ? αυτές τις περιπτώσεις, ο υπουργός Οικονομικών -μάλλον αντλώντας δύναμη από την πρωθυπουργική στήριξη- παίρνει εκείνο το ψύχραιμο ύφος, ξεροκαταπίνει και απαντάει όπως θ? απαντούσε ο αυστηρός εφοριακός απέναντι στον φορολογούμενο που του λείπουν κάποια χαρτιά από τη δήλωση. «Βρείτε ισοδύναμα μέτρα για να έχουμε ανάλογο οικονομικό όφελος. Θα σας περιμένω μέχρι την Κυριακή».
Ισοδύναμα, προφανώς δεν θα βρεθούν από τους βουλευτές, άλλωστε ο Χαρακόπουλος του το είπε και ξεκάθαρα: «Δεν είναι δική μου δουλειά αυτό». Φυσικά δεν είναι δουλειά ενός βουλευτή να κάνει προτάσεις. Δουλειά του είναι να κάνει μόνο τα αναγκαία για την επανεκλογή του. Έως εκεί. Τελεία.
Η παράσταση, ολοκληρώθηκε δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα και από τότε ο δημόσιος διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μεταφέρθηκε στον Αυτιά, την Τατιάνα και τον Ευαγγελάτο που φιλοξενούσαν τους «αντάρτες» βουλευτές στις εκπομπές τους και τους έβαζαν να φωνάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να αγγίζουν τα μηχανάκια της AGB.
Η εικόνα αυτή είναι τόσο θλιβερή, όσο και η ίδια, η γενικότερη κατάσταση στη χώρα.
Βουλευτές που ενδιαφέρονται για την επανεκλογή τους και μάλλον μόνο γι? αυτή, κάνουν ενός είδους αντάρτικο, χωρίς ωστόσο να έχουν να προτείνουν κάτι εναλλακτικό. Χωρίς προτάσεις, χωρίς μελέτη, χωρίς κανένα σχέδιο. Και ο υπουργός Οικονομικών μιας πτωχευμένης χώρας, χωρίς επίσης ένα σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση, προκειμένου να εισπράξει έσοδα που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές, προσφεύγει σε τρελές ιδέες που σκαρφίζονται κάποιοι περίεργοι σύμβουλοί του. Να φορολογήσει ό,τι μπορεί, χωρίς κριτήρια, χωρίς την ελάχιστη αίσθηση δικαίου. Από σπίτια, μέχρι στάνες. Και από οικόπεδα στη Μύκονο μέχρι χωράφια που οι ιδιοκτήτες τους αγνοούν σε ποια πλαγιά βουνού ακριβώς βρίσκονται.
Προφανώς και έχει νόημα να μεταφέρουν οι βουλευτές στον αρμόδιο υπουργό την άποψη της κοινωνίας, έστω των εν δυνάμει ψηφοφόρων, για όσα συμβαίνουν. Ίσως να είναι και αναγκαίο. Όμως, φαντάζομαι πως η κοινωνία έχει και άλλα μηνύματα να μεταφέρει στον υπουργό. Γιατί, για παράδειγμα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τη φοροδιαφυγή; Ο ίδιος ο Στουρνάρας, πολύ πρόσφατα, έκανε κάποιες απίστευτες παραδοχές στη Βουλή. Από τους 25.000 ανθρώπους που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ, την περίοδο 2010-11, έγινε έλεγχος μόνο σε 2! Και από αυτούς τους 2 ελέγχους, το δημόσιο αποκόμισε 5 εκατ. ευρώ! Να το επαναλάβουμε; Από 2 μόνο ελέγχους εισπράχθηκαν 5 εκατ. Ο καθηγητής μαθηματικών στο σχολείο προφανώς θα έβαζε το ερώτημα: αν από τους δυο μόνο ελέγχους εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ, από τους 25.000 ελέγχους, πόσα;
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό και τίποτα περισσότερο. Δεν είμαστε οι ικανότεροι για παράθεση προτάσεων ώστε να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Άλλωστε, αυτό δεν είναι δουλειά ενός βουλευτή, θα είναι ενός δημοσιογράφου; Ωστόσο, καταγράφουμε όσα συνέβησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί είναι ενδεικτικά για το πώς λειτουργεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της χώρας. Και, δυστυχώς, είναι μάλλον ένα μεγάλο κομμάτι…