hellasjournal.com
Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη του υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και του Υπουργού των Εξωτερικών της Χώρας μας Νίκου Δένδια στην ΕΡΤ. Ο οποίος σαν να μην συμβαίνει τίποτα θεώρησε με ωραίο χαμόγελο, ότι αυτά που κάνει η Τουρκία είναι εις βάρος της, γιατί είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν μας είπε ότι αυτό γίνεται με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ απούσης με συγκεκριμένα μέτρα.
Παρακολουθήσαμε τη λαμπρή τελετή της υπογραφής της αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ.
- Η εν λόγω συμφωνία πληροί όλες τις επιθυμίες των ΗΠΑ σε έργα υποδομής σε βάσεις εντός της Ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τις δυνατότητες εφαρμογής των επιχειρησιακών τους σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με την λογική από Ελληνικής πλευράς ότι η συμφωνία θα προσφέρει έμμεσους καρπούς αμυντικής αποτροπής, χωρίς η Χώρα μας να έχει πάρει κάποιες ουσιαστικές δεσμεύσεις ως προς την αμυντική της θωράκιση, εκτός από λόγια συμπαράστασης.
Είδαμε τη συνέντευξη του υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ στην ΕΡΤ, που ήταν ιδιαίτερης φιλικής διάθεσης με την Τουρκία, που μας συνέστησε να τα βρούμε με τους γείτονες για να περιορίσουμε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Επίσης είμαστε θεατές της πρόσφατης απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει την συγκατάθεσή του στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Μία απόφαση από tweet, μονομερής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να συντρίψει τους Κούρδους συμμάχους τους, παρότι αυτοί έχυσαν αίμα για την εκκαθάριση του ISIS.
Οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, και θα προσθέσω πιθανά και του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώθηκαν κατά την γνώμη μου, γεγονότα που δίνουν τη δική τους διάσταση για την κατάσταση της επόμενης ημέρας στην Συρία και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου που μας αφορά άμεσα.
- Ένα στοιχείο επίσης, που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει προγραμματιστεί νέα -απέφυγε να απαντήσει ο Μάικ Πομπέο σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου στην ΕΡΤ- ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου, γεγονός που μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη στάση του Αμερικανού Προέδρου στην γειτονιά μας.
Καθημερινά έρχονται στην επικαιρότητα νέες δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αλληλοαναιρούνται μεταξύ τους. Θα σταθώ όμως σε μία που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι “οι Κούρδοι δεν ήταν παρόντες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Νορμανδία”, μία δήλωση που κατά την άποψή μου, χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης.
Ο υπουργός των εξωτερικών Μάικ Πομπέο είναι φανερό, με τις τελευταίες δηλώσεις του, ότι προσπάθησε να αμβλύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Προέδρου του, να δώσει την συγκατάθεσή του στην εκκαθάριση του Κουρδικού πληθυσμού στα βόρεια της Συρίας, ενός βασανισμένου λαού που έχει πληρώσει διαχρονικά με πολύ αίμα την επιθυμία του για ελευθερία, που είναι το μεγαλύτερο αγαθό της ανθρώπινης υπόστασης.
- Όπως αντιλαμβάνεστε κύριοι, η λογική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στερείται αξιοπιστίας και δημιουργεί παράλληλα ένα κλίμα αρνητικό για τις ΗΠΑ, οι οποίες σταδιακά με τη μεταβαλλόμενη πολιτική τους σε καίρια θέματα κλονίζουν λογικά την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με αυτά που μνημόνευσα, και, δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και φίλοι των ΗΠΑ, εκτιμώ ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι αυτός του “Πόντιου Πιλάτου” με θετικό πρόσημο στα Τουρκικά συμφέροντα λόγω της συνεισφοράς της ως μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και της γεωπολιτικής της θέσης.
Τώρα, από τα μέχρι τώρα δεδομένα σε συνδυασμό με αυτά που διακηρύσσει η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ” να τα βρούμε με τους γείτονες” που έχουν ως αρχή -πολύ σωστά – τη λογική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας γεγονός που δεν εφαρμόζει όμως η απέναντι πλευρά, όμως διακηρύσσει ακριβώς τα ίδια, η όλη ιστορία γίνεται σύνθετη.
Η Τουρκία προσπαθεί με την απειλή των όπλων και με συμπεριφορές που είναι αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχοντας τους μετανάστες ως ασπίδα των συμφερόντων της, επιδιώκει να δημιουργήσει τη “Γαλάζια Πατρίδα”.
- Το γεγονός αυτό και παρά την καλή μας θέληση να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες, παρατηρώντας με λογική αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας με την ανοχή των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας μου δημιουργούν καλοπροαίρετα – εκτιμώ λογικά και στην ίδια την κυβέρνηση – πολλά ερωτηματικά ως προς τις γενικές μας δυνατότητες αποτροπής προκειμένου να διαφυλάξουμε με αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκική απειλή, που είναι δεδομένη και έχει δείξει με έργο τουλάχιστον την θέλησή της να επιβάλλει τα σχέδιά της .
Ας προβληματιστείτε κύριοι της Κυβέρνησης, μήπως χρειάζεται μία πιο δυναμική εξωτερική πολιτική προς τους συμμάχους μας στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, που θα τορπιλίσουν οριστικά τα σχέδια της Άγκυρας; Η υποχωρητικότητα και η ανοχή μιας άρρωστης κατάστασης δεν είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος στην αντιμετώπιση των εθνικών μας συμφερόντων.