Είναι βέβαιο- αυτό εξάλλου φαίνεται και από τα πρώτα σχόλια στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για την ηγεσία του Νέου Φορέα, απογοήτευσε πάρα πολλούς. Αυτούς κυρίως που περίμεναν πως αυτή η διαδικασία θα άνοιγε το δρόμο για έναν πράγματι νέο φορέα. που θα ενσωμάτωνε τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου.
Πολλοί εκτιμούσαν πως η μεγάλη συμμετοχή – έβαζαν το όριο των 200.000 ψήφων- θα άνοιγε το παιχνίδι και θα μετέτρεπε το όλο εγχείρημα σε μια υπόθεση όλου του χώρου.
Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες ξεπέρασαν τις 210.000 χιλιάδες… Και όμως όλα δείχνουν πως το εγχείρημα μετεξελίσσεται σε μια ενδοπασοκική υπόθεση…
Τι συνέβη, λοιπόν;
Αν και πέρασαν μόλις λίγες ώρες, ας διακινδυνεύσουμε μερικά πρώτα συμπεράσματα:
- Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και παλιοί ψηφοφόροι που το είχαν εγκαταλείψει και ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές κυρίως ΣΥΡΙΖΑ.
- Η διάσπαση των εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεων, κυρίως μεταξύ Θεοδωράκη και Καμίνη, λειτούργησε αρνητικά. Είναι λάθος να κάνουμε πρόσθεση των ψήφων Καμίνη και Θεοδωράκη, διότι στην πολιτική δεν γίνονται προσθέσεις, αλλά πολλαπλασιασμοί ή διαιρέσεις.
- Η κακή προεκλογική καμπάνια και αμηχανία του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος. αν και άνοιξε το παιχνίδι το καλοκαίρι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δεν κατάφερε να φέρει την ανατροπή.
- Η αρκετά καλή παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο σε όλη τη χώρα…
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και η απογοήτευση των εκτός ΠΑΣΟΚ πολιτών που συμμετείχαν στην εκλογική διαδιασία, θεωρείται βέβαιο ότι θα φανεί στις επαναληπτικές εκλογές της 19ης Νοεμβρίου.
Είναι βέβαιο πως στο στρατόπεδο της ΝΔ οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ανακούφιση, καθώς προσδοκούν πως πολλοί απογοητευμένοι πολίτες, κυρίως από τον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου, θα προτιμήσουν στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν Μητσοτάκη.
Αντίθετα, διαφορετικό είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επικρατεί αμηχανία, καθώς η μεγάλη συμμετοχή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς είναι ένα ηχηρό «καμπανάκι» και υποδηλώνει τη μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές το επέλεξαν…
Και τώρα;
Όπως σημειώνει και στην διπλανή στήλη ο Τέλης Σαμαντάς, «Η ογκώδης σημερινή συμμετοχή πέρα από τη συμβολική σημασία της είναι ταυτόχρονα και δεσμευτική για την ηγεσία αυτού του νέου φορέα.»
Αυτό λοιπόν που αναμένουν οι πολίτες του ευρύτερου χώρου, είναι εάν η κ. Γεννηματά διάβασε σωστά το μήνυμα και προχωρήσει με προσοχή στις επόμενες κινήσεις για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα καλύπτει ολόκληρο το χώρο.
Και εάν, πέρα από τη διαδικασία, επιτρέψει να κυριαρχήσουν νέες ιδέες και αντιλήψεις, εγκαταλείποντας τις παλιές παθογένειες.
Εξάλλου, θα πρέπει να έχει καταλάβει, πως οι πολίτες μπορούν πολύ εύκολα, όπως μπήκαν, να ανοίξουν την πόρτα και να ξαναβγούν…