Αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις ο Μ. Μακρόν

Οντίν Λιναρδάτου 02 Νοε 2017

Ένα είναι βέβαιο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φοβάται να συγκρουστεί  με “ τις ιερές αγελάδες “ της Γαλλίας.
Στην πιο πρόσφατη συνέντευξη του ο γάλλος πρόεδρος  εμφανίστηκε με υψωμένες τις γροθιές του , ασυμβίβαστος και αποφασισμένος να περάσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πιστεύει ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο της Γαλλίας.
Ο Μακρόν δεν ενδιαφέρεται για   ανούσιους συμβολισμούς ούτε θυμώνει όταν τον αποκαλούν “πρόεδρο των πλουσίων” .
Πρόσφατα μάλιστα ο οικονομολόγος Τομά Πικετί έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Μοντ ότι ο Μακρόν “διαπράττει ένα  ηθικό , οικονομικό και ιστορικό αμάρτημα “ με την πολιτική που ακολουθεί.
Οι Νιου Γιορκ Τάιμς σε εκτενές άρθρο τους αναλύουν το αν πραγματικά ο νέος γάλλος πρόεδρος ευνοεί τους πλούσιους.
Ο Μακρόν ετοιμάζεται να καταργήσει έναν από τους πλέον συμβολικούς φόρους της χώρας. Έναν φόρο που επέβαλε πρώτη φορά ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν το 1982 , το φόρο των πλουσίων ή αλλιώς τον “ Φόρο Αλληλεγγύης του πλούτου “.
Αυτό τον φόρο τον πληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα και περιουσία που ξεπερνά το 1,3 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά τα χρήματα που εισπράττει η κυβέρνηση από αυτόν τον φόρο είναι αμελητέα.
Η αξία του είναι καθαρά συμβολική , ιδιαίτερα σε μία χώρα όπου όπως και στην Ελλάδα ο πλούτος θεωρείται  συχνά συνώνυμο της αδικίας .
Ο φόρος αυτός έχει καταργηθεί σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και ακόμα και στη Σουηδία , χώρα πρότυπο κοινωνικής δικαιοσύνης , η κατάργηση του οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη ενώ δεν υπήρξε αύξηση των ανισοτήτων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει ότι η υπερφορολόγηση του κεφαλαίου λειτουργεί απολύτως αρνητικά για την γαλλική οικονομία και το σχέδιο του είναι ο φόρος  επί των κερδών των  επιχειρήσεων να μην ξεπερνά το 30%.  Σήμερα είναι διπλάσιος.Ο γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει πως το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να απελευθερώσει κεφάλαια για τις πολυπόθητες επενδύσεις που χρειάζεται η οικονομία της Γαλλίας για να ανακάμψει και για να δημιουργήσει νέες σταθερές θέσεις εργασίας.
Οι πολιτικές του,  γράφουν οι Νιού Γιόρκ  Τάιμς , δεν έχουν στόχο να κηρύξουν τον πόλεμο των τάξεων , όσο και  αν το ισχυρίζονται αριστεροί λαϊκιστές όπως ο  Μελανσον . Στόχος του Μακρόν  είναι να ανατρέψει το υπάρχον μισητό αλλά και ποθητό σε  κάποιους
status quo.
Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Φιλίπ Αγκιόν λέει πως οι Γάλλοι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να έχουν εμμονή με τους πλούσιους . Και υποστηρίζει πως ο τίτλος που αποδίδουν στον Εμανουέλ Μακρόν “ πρόεδρος των πλουσίων” είναι εντελώς λανθασμένος. Ο Αγκιόν εξηγεί πως για τους Γάλλους κάθε θετική κίνηση προς τους πλούσιους  εκλαμβάνεται ως εχθρική προς τους φτωχούς. Απόλυτος παραλογισμός που έχει βαθιές ρίζες στη γαλλική κοινωνία.
“ Δεν πιστεύω στη γαλλική ζήλια που λέει  : φορολογήστε τους πλούσιους για να νιώσουμε όλοι καλύτερα “ λέει ο Μακρόν. Και εξηγεί πως οι εξαιρετικά πλούσιοι Γάλλοι με τις μεγαλύτερες περιουσίες δεν πληρώνουν τον φόρο των πλουσίων γιατί πολύ απλά φεύγουν από τη χώρα . Πρόκειται για καθαρή γαλλική υποκρισία όλο αυτό που συμβαίνει με τον συγκεκριμένο φόρο λέει χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος  ο  Εμανουέλ Μακρόν.
Για προοδεύσει μία κοινωνία λέει ο Μακρόν πρέπει να έχει πετυχημένους πολίτες  έτσι ώστε και οι άλλοι να νιώθουν ότι μπορούν και εκείνοι να τα καταφέρουν.
Καλά όλα αυτά γράφουν οι Νιού Γιόρκ Τάιμς αλλά ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να βρει έναν  τρόπο να πείσει τους φτωχούς γάλλους ότι η μέθοδος του θα τους οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή.
Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Μακρόν “ το παιδί του σωλήνα” που τελείωσε το σχολείο και η ζωή του ήταν μία σειρά από επιτυχίες . Πρέπει να κατέβει από το θρόνο του και να αρχίσει να μιλάει στις καρδιές του απλού κόσμου.