1. Διάγνωση του Προβλήματος: Αθηνοκεντρισμός και Κρατικός Παρασιτισμός
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δυστυχή συνύπαρξη δύο παθογενειών:
Αθηνοκεντρική γραφειοκρατική τυπολατρία σουλτανικού τύπου, που στερεοποιεί και αναπαράγει αρχηγικές νοοτροπίες, εξουσιαστικές πυραμίδες και πελατειακές σχέσεις.
Κοινωνικός παρασιτισμός, όπου η πολιτική έχει εκλεπτύνει την τέχνη της αναίσχυντης διαχείρισης δημοσίου χρήματος, με όμηρο τον πολίτη.
Αυτό το μοντέλο έχει:
Καταστρέψει την τοπική αυτοδιοικητική δυναμική.
Διαφθείρει την πολιτική νοοτροπία σαν σαφάρι για πλάτσικο δημόσιου πλούτου
Μετατρέψει τον Τρίτο Τομέα σε άγνωστη έννοια, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το κύριο εργαλείο κοινωνικής αναπαραγωγής και συνοχής σε προηγμένες χώρες.
2. Η Απάντηση: Εθελοντισμός & Τρίτος Τομέας ως Εναλλακτική Πολιτική
Το ΠΑΣΟΚ, με την ιστορική του δέσμευση για την κοινωνική δικαιοσύνη, πρέπει να γίνει ο κύριος φορέας μιας νέας σύμβασης μεταξύ πολιτείας και πολιτών, βασισμένης σε:
Α) Αποκέντρωση & Τοπικές Κοινότητες
Δημοτικές Ενώσεις Εθελοντισμού: Δίκτυο αυτόνομων κέντρων σε κάθε νομό, με χρηματοδότηση από την ΕΕ και ελεγχόμενα από κοινωνικούς φορείς (ΜΚΟ, συνεταιρισμούς, πανεπιστήμια).
Κοινωνικές Συνέταιροι: Οι δήμοι να συνεργάζονται με εθελοντές και συλλογικότητες για έργα (π.χ. επισκευή σχολείων, περιβαλλοντικές, επιμορφωτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές… δράσεις).
Β) Κοινωνική Οικονομία & Παραγωγικοί Συνεργατισμοί
Νομικό Πλαίσιο για Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του Τρίτου Τομέα: Φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που αξιοποιούν εθελοντική εργασία και επενδύουν σε τοπικά προϊόντα.
Πλατφόρμες Αλληλεγγύης: Ψηφιακές εφαρμογές για απευθείας σύνδεση πολιτών με ανάγκες (π.χ. food banks, time banks, κοινωνιολογική υποστήριξη).
Γ) Εκπαίδευση & Ενδυνάμωση
Εθελοντική Υπηρεσία ως Σχολικό Μάθημα: Ετήσιο πρόγραμμα εθελοντισμού για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, με αναγνώριση πιστωτικών μονάδων.
Επαγγελματική Κατάρτιση στον Τρίτο Τομέα: Σχολές κοινωνικής οικονομίας σε συνεργασία με τα ιστιτούτα εθελοντισμού, το ΙΚΑ και τα ΕΠΑΛ.
https://vouliwatch.gr/actions/article/koinonia-ton-politon-nai-sti-rythmisi-ohi-sti-syrriknosi
3. Αντίπαλο Δόγμα: Η Ψευδαίσθηση του Ατομικού Καθεστώτος του Υπερκαταναλωτισμού
Η κρίση της σύγχρονης “ρευστής” εποχής και κοινωνίας, όπως περιγράφει ο Bauman, είναι η νάρκη του ατομικού φόβου και της κοινωνικής διάλυσης. To ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιγράψει τις νεοφιλελεύθερες «λύσεις» που:
Εξαθλιώνουν τον πολίτη σε «καταναλωτή δανειολήπτη» και πελάτη του εκάστοτε δανειοδότη πλειοδότη εξάρτησης.
Εξαφανίζουν την έννοια της κοινής ευθύνης, της συμμετοχής στα κοινά, την ίδια την έννοια της πολιτικής.
Αντίθετα, πρέπει να προτείνει:
Τοπικές Συνελεύσεις Πολιτών: Χώροι συζήτησης, δια ζώσης και ψηφιακοί, για διαλόγους σύνθεσης σύγχρονης και σύγχρονης θεματικής επικοινωνίας και κατά τόπους, για ανάδειξη προβλημάτων και λύσεων χωρίς μεσάζοντες τους επαγγελματίες πολιτικούς του θεάτρου σκιών.
Δίκτυα Αλληλεγγύης: Από κοινοτικά νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, αποθήκες, παντοπωλεία, καφενεία… μέχρι συνεταιριστικές αγροτικές μονάδες! Όλα αυτά συμβαίνουν ήδη στην αναπτυγμένη Ευρώπη, καιρός να τα εισάγουμε και στην ένδοξη, “πτωχή πλην τιμία πατρίδα μας”…
4. Η Ροπή του ΠΑΣΟΚ: Από το Κράτος Παθητικής Πρόνοιας στην Κοινωνία της Ενεργής Αλληλεγγύης
Οι ιδεολογικοί προσδιορισμοί του 20ού αιώνα έχουν ξεπεραστεί. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο χώρος σύνθεσης μιας νέας κεντροαριστεράς, που:
Αντικαθιστά τον κρατικό πατερναλισμό με συλλογική αυτοοργάνωση.
Μετατρέπει τον εθελοντισμό σε πολιτική πράξη, όχι σε φιλανθρωπική χάρη και εκδούλευση.
Προάγει την κοινωνική οικονομία ως μοντέλο ανάπτυξης, πέρα από το δίπολο «κρατικοποίηση – ιδιωτικοποίηση».
Τελική Προτροπή
Πρόταση για το ΠΑΣΟΚ:
Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Εθελοντισμού 2025-2050, με συγκεκριμένους στόχους (π.χ. 10% του πληθυσμού σε εθελοντικές δράσεις εντός 5 ετών για ταχεία σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα).
Κατάργηση νομοθετικών εμποδίων για τις ΜΚΟ και τους συνεταιρισμούς σε συνεργασία με έμπειρες και νομοθετικά θωρακισμένες ευρωπαϊκές χώρες και έγκριτους φορείς του Τρίτου Τομέα.
Εθνική Συνέλευση για τον Τρίτο Τομέα, με ανοιχτή συμμετοχή τοπικών φορέων.
«Η αλλαγή δεν θα προέλθει από τη Βουλή, αλλά από τις πλατείες, τις συνελεύσεις και τις εθελοντικές ομάδες που ξαναχτίζουν δημοκρατικά την κοινωνία από κάτω προς τα πάνω.»
Πηγή: grecia.it/από-τον-αθηνοκεντρισμό-στην-κοινωνία/