Από το Κίεβο, στο Μουντιάλ τής Ρωσίας

Νότης Μαυρουδής 09 Ιουν 2018

Όταν διεξήχθη ο αγώνας στο Κίεβο, μεταξύ Ρεάλ και Λίβερπουλ, για το Champions League, οι τρομοκρατικές απειλές και ο ακόλουθος σχεδιασμός ασφαλείας, δημιούργησαν μια άσχημη ατμόσφαιρα, με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη. Έτσι είναι όμως πια οι τελικοί και τα λεγόμενα παιχνίδια “derby”.
Μαθαίνοντας λοιπόν τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν προς αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειρίζεται το Μετρό τής πόλης: «Το Κίεβο έκλεισε πέντε υπόγειους σταθμούς τού μετρό, κυρίως στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα», σκέφτηκα αμέσως το επόμενο ποδοσφαιρικό γεγονός, που αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί στη Ρωσία…
Αν για έναν αγώνα τού Champions League υπήρξε ανασφάλεια και φόβος, το Μουντιάλ στη Ρωσία, που θα διαρκέσει έναν μήνα, προκαλεί διάχυτη ανησυχία!
Η… πρόβα τού Κιέβου όμως, ευτυχώς πήγε καλά.
Τώρα, σειρά έχει το Μουντιάλ και οι μηχανισμοί ασφαλείας τής Ρωσίας. Μέσα σ’ αυτό το πλέγμα τής χαοτικής και ανεπίτρεπτης παγκόσμιας κατάστασης στην οποία κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, όλα παίζονται, αφού η σωφροσύνη απέχει δραματικά από την παρούσα χαοτική πραγματικότητα…

Όποια χώρα είναι μπλεγμένη με τους πολέμους τής Μέσης Ανατολής, της βορειοανατολικής Αφρικής, του Πακιστάν-Αφγανιστάν, αλλά και της Τσετσενίας-Ουκρανίας, σίγουρα θα έχει θέματα και σκοτούρες να σκεφτεί, ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να ισοδυναμούν και με… ακραία απειλή!
Δηλώνω ευθύς αμέσως πως δεν θα επιχειρήσω να… αναλύσω τη διεθνή κατάσταση, γιατί μου λείπουν βασικές γνώσεις τού γεωπολιτικού ορίζοντα και των λεπτών ισορροπιών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, τα συμφέροντα και την ιστορία των εμπόλεμων αυτών κρατών. Αυτό που επίσης γνωρίζω είναι πως πίσω από τις απειλές, οι οποίες πηγάζουν από ποικίλες δυνάμεις πολιτικές, φονταμενταλιστές διαφόρων θρησκευτικών αντιλήψεων από καταπιεσμένους και απελπισμένους διαφόρων χωρών, από οργανωμένες φατρίες κλπ, καραδοκούν απειλές, αφού σε τέτοιες ευκαιρίες, όπως ένα Μουντιάλ, συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, από διάφορα σημεία τού ορίζοντα κι έτσι υπάρχει «πρόσφορο έδαφος» για ένα εντυπωσιακό… θέαμα τρόμου, μέσα από εκδικητικές ενέργειες!
Είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων και όλα δείχνουν πως έτσι θα πορευτεί η ανθρωπότητα. Με απειλές, εκφοβισμούς, εκβιασμούς, βιαιότητες, έως και σφαγές…

Το Μουντιάλ 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου. Συμμετέχουν 32 ομάδες και, όπως διαφαίνεται, θα υπάρξει κοσμοσυρροή, γιατί είναι ΤΟ παγκόσμιο γεγονός! Το καθεστώς Πούτιν έχει φροντίσει να εξοπλιστούν οι δυνάμεις ασφαλείας σαν αστακοί, για να προστατευθούν οι πόλεις! Χιλιάδες στρατός, επίλεκτα αστυνομικά σώματα, ραντάρ, ηλεκτρονικές ασπίδες, δορυφόροι, ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικές οπλικές ομπρέλες, αεροπορική κάλυψη, κάμερες, παρακάμερες και ό,τι άλλα σύγχρονα μέσα έχουν επινοηθεί από την υψηλή επιστήμη και τεχνολογία.
Ακούγοντας και διαβάζοντας τα σχετικά, με την αστυνομική προετοιμασία προστασίας των γηπέδων, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες στη Ρωσία, αντιλαμβάνεσαι πως το όλον ζήτημα είναι περισσότερο «στρατιωτικό» παρά ποδοσφαιρικό… Ο κόσμος που θα πάει για τους αγώνες, κατά πάσα περίπτωση θα κυκλοφορεί ανάμεσα σε μπάτσους, σε… παρατηρητές των κινήσεών του, ανάμεσα σε κάμερες, μηχανήματα, ραδιοκύματα και άλλα μέσα παρακολούθησης, που στην ουσία εφαρμόζουν τον απόλυτο έλεγχο. Βεβαίως, κάποια στιγμή θα σκεφτείς:
«Α, είναι και το ποδόσφαιρο!»

Το ποδόσφαιρο, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο θεαματικό άθλημα. Η γοητεία του είναι απαράμιλλη και, σε περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με υψηλή Τέχνη, αν επικεντρωθεί το μάτι μας σε ατομικό επίπεδο (θυμηθείτε τη σοφία κινήσεων και αυτοσχεδιαστικών ελιγμών τού Μέσι, τις γεωμετρικές σκέψεις τού Ινιέστα, τις μπαλιές ακριβείας τού Μπέκαμ, τις δυναμικές διεισδύσεις τού Μαραντόνα κλπ). Ένα Μουντιάλ, το οποίο εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει την σημερινή αφρόκρεμα των ποδοσφαιριστών τής υφηλίου, πάντα είναι θέαμα υψηλής κλάσης και γι’ αυτό συγκεντρώνει πολύ κόσμο που θα βρεθεί κοντά σ’ αυτό το τετραετές παγκόσμιο υπερθέαμα.
Η σχέση τής πολιτικής με το ποδόσφαιρο δεν μπορεί παρά να ήταν και να είναι πάντα στενές και… αγαστές. Το χρήμα καθορίζει τις στενές σχέσεις.
Εκεί μαζεύεται ο περισσότερος πλούτος και η αίγλη των ομάδων στεφανώνει και τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλεύονται τη δόξα τους και να παίζουν ασφαλώς πολιτικά παιχνίδια, να απολαμβάνουν διάφορα προνόμια, και να εισπράττουν υψηλότατες χρηματικές απολαβές από το θέαμα.
Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν υπάρχει η ανάγκη της δικής μου υπενθύμισης. Ένα Μουντιάλ σήμερα, στον 21ο αιώνα, είναι εξαναγκασμένο να διεξάγεται με αυστηρούς κανόνες αστυνόμευσης και φρουρούμενο από στρατιωτικές δυνάμεις. Η εποχή είναι διαφορετική και το εθνικιστικό μίσος, μεταξύ των κρατών στη γεωγραφία των περιοχών, είναι αγεφύρωτο.
Ο αθλητισμός πλέον δεν ταυτίζεται με τις θεωρίες τής Ειρήνης, της αδελφοσύνης και του ουμανισμού, όπως θα έπρεπε να είναι…  Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι και τα πολλά κρούσματα ντόπινγκ των αθλητών, τα οποία έρχονται συχνά στην επιφάνια και φανερώνουν την εξάρτηση του πρωταθλητισμού από τα αναβολικά, τα «παιχνίδια» με τις «επιτρεπτές δόσεις» φαρμάκων και τα σκευάσματα που παράγονται πλέον με χημικές αλχημείες, ώστε να μην ανιχνεύονται και να μην «αποδειχτούν» θετικοί σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο… Πολλά τα παραδείγματα και πολλές οι αφαιρέσεις τίτλων και βραβείων, έστω και κατόπιν απονομής…

Το Μουντιάλ της Ρωσίας, υποτίθεται πως, θα είναι υποδειγματικό για το αθλητικό του πνεύμα, παρ’ όλο που η Ρωσία εξετέθη ανεπανόρθωτα όταν αποκλείστηκε από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες τού 2018, λόγω εμπλοκής των αθλητών της σε αναβολικά!
Ας σκεφτούμε τις επώνυμες καταγγελίες πως «το 99% της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά επίσης ότι υπάρχει δίκτυο διαφθοράς προκειμένου να κρύβονται κάτω από το… χαλί τα θετικά δείγματα, στο οποίο εμπλέκονται αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ, το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, αλλά και η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου!»*
Εξάλλου, στις 7/8/2016, η IPC κατηγόρησε ευθέως το ρωσικό κράτος, για συμμετοχή στην υπόθεση αναβολικών, σχετικά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. «Αυτή η κατάσταση δεν αφορά αθλητές που εξαπατούν ένα σύστημα, αλλά ένα κρατικό σύστημα που εξαπατά τους αθλητές», δήλωσε ο πρόεδρος της IPC, Φίλιπ Κρέιβεν.
Όλα αυτά και άλλα πολλά τού παρελθόντος χρόνου, μας ωθούν στο να σκεφτόμαστε πως η Ρωσία τού Πούτιν, είναι υποχρεωμένη να ανταπεξέλθει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, στον σημαντικό παγκόσμιο θεσμό τού Μουντιάλ.
Θα επιβεβαιωθεί ή όχι, θα το δούμε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα μηνύματα που θα αποσταλούν και θα διαδοθούν, τα όποια συνθήματα ακουστούν προς τους πολίτες του κόσμου και άλλα πολλά.
Θα το καταφέρει; Θα μπορέσει να απαλλαχτεί από τις σκιές του παρελθόντος; Θα δούμε…

*(Πηγή: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη Ρωσία -Κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ, μίζες και πολλά αναβολικά | iefimerida.gr )