Απαγορεύτηκε το έργο «Μόνο ένας δικτάτορας» σε πόλεις της Τουρκίας

29 Ιαν 2018

Ο Τούρκος ηθοποιός Μπαρίς Ατάι παίζει ένα δικτάτορα σε μια παράσταση μονόλογο που έχει σκοπό να κάνει το κοινό να σκεφτεί. Το έργο απαγορεύτηκε σε αρκετές τουρκικές πόλεις αλλά ο Ατάι παραμένει μαχητικός.

Μετά από χρόνια παραστάσεων με το έργο «Μόνο ένας δικτάτορας» ο Μπαρίς Ατάι απαγορεύτηκε σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας. Στην Άγκυρα του είπαν προσωπικά να μην εμφανιστεί. Οι κυβερνήτες των βόρειων πόλεων Αρτβίν και Χόπα έχουν επίσημα απαγορεύσει το έργο. Όπως και το Καντικόι μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυπληθείς γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Η απαγόρευση βασίζεται στον ισχυρισμό ότι το έργο θα μπορούσε να είναι απειλή στην δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Το έργο «Μόνο ένας δικτάτορας» γράφτηκε από τον Ονούρ Ορχάν και σκηνοθετήθηκε από τον Κανέρ Ερντέμ. Ο Ατάι παίζει ένα δικτάτορα που παλεύει με μια εσωτερική σύγκρουση. Μετά την παράσταση, το κοινό καλείται να διαμορφώσει την δική του γνώμη για τους δικτάτορες.

Το έργο άρχισε να παίζεται πριν τρία χρόνια. Μόλις πρόσφατα απαγορεύτηκε σε κάποιες πόλεις. Τι έγινε; «Τίποτα δεν άλλαξε» λέει ο Ατάι.

Το έργο είναι υπαινιγμός για την σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν. Οι οπαδοί του ΑΚΡ παρεξηγήθηκαν, εκφράζοντας το θυμό τους στα μέσα κοινωνικής δικύωσης. Ο Ατάι λέει ότι πιστεύει πως η απόφαση να απαγορευτεί το έργο δείχνει πόση πίεση η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι διατεθιμένη να ασκήσει στους επικριτές της.

Ο Ατάι είναι γνωστός για τον πολιτικό του ακτιβισμό και τις πεποιθήσεις του. Το 2015 είχε δηλώσει: «Αν υπήρχε δικτάτορας, δεν θα παρακολουθούσατε το έργο».
‘Οταν η αστυνομία σταμάτησε την προβολή του έργου στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα παρέπεμψε στην δήλωσή του εκείνη ρωτώντας: «Δέχεστε πως η απαγόρευση αυτή σημαίνει ότι ο πρόεδρός μας είναι ένας δικτάτορας;»

Ο Ατάι έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν φοβάται να κριτικάρει την κυβέρνηση. Έχει περίπου 1 εκατομμύριο ακολούθους στο Twitter και θεωρείται ότι έχει σημαντική επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Τουρκία είναι διαιρεμένη. Υπάρχουν αυτοί που κάνουν ό,τι λέει η κυβέρνηση και εκείνοι που την αμφισβητούν» λέει προσθέτοντας ότι οι πρώτοι ασκούν πίεση σε όσους κρατούν επικριτική στάση.

Η δική του επικριτική στάση σημαίνει ότι συλλαμβάνεται συχνά, ακόμα και όταν δεν ανεβαίνει στη σκηνή. Πέρσι τον πήγαν στο δικαστήριο, όταν ο Ερντογάν και ο γυιός του παραπονέθηκαν από ένα άρθρο με τίτλο «Ει, Ερντογάν» που είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα Birgun. Καταδικάστηκε για προσβολή προς τον πρόεδρο και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο.

Υπό την κυβέρνηση του ΑΚΡ αντικαταστάθηκαν οι διευθυντές των κρατικών και δημοτικών θεάτρων. Πολλοί καλλιτέχνες με επικριτική προς την κυβέρνηση στάση είδαν τα συμβόλαιά τους να τερματίζονται. Αρκετοί που άρχισαν να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους μετά τις διαμαρτυρίες στο Πάρκο Γκεζί το 2013 έχασαν τις δουλιές τους και μετακόμισαν στο εξωτερικό. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ανάγκασε πολλούς να φύγουν στην Ευρώπη. Ο Ατάι επέλεξε να μείνει.

Λέει ότι πιστεύει ότι μουσικοί, καλλιτέχνες, διευθυντές θεάτρου, συγγραφείς και άλλοι δημιουργικοί, πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν την αλλαγή στην Τουρκία. Αλλιώς η πίεση εναντίον των κριτικών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.

«Αν σήμερα ήδη φοβούνται να πουν κάποια πράγματα, πρέπει να καταλάβουμε ότι πολύ σύντομα θα είναι αδύνατον να πούμε ο,τιδήποτε» είπε ο Ατάι. «Αυτή η χώρα δεν θα είναι πια χώρα για να μείνει κανείς».

Επιμένει ότι θα παραμείνει μαχητικός και ότι θα βρει ένα τρόπο για να δει ο κόσμος τις παραστάσεις του. «Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα που αγαπώ, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι ασκούν όλο και περισσότερη επιρροή όταν παίρνουν την εξουσία και μας ασκούν πιέσεις» λέει. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εναντίον των ηγετών που υπονομεύουν την ειρήνη».

πηγή dw.com