α θεσμικά ελλείμματα χρόνων και οι διοικητικές αστοχίες σε μια εμπεδωμένη Δημοκρατία, όπως η ελληνική, πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται με ευθύνη και πρωτοβουλίες συνολικά του πολιτικού συστήματος. Βεβαίως δεν είμαστε όλοι ίδιοι θα πει κάποιος, όμως επειδή γνωριζόμαστε καλά, δοκιμασμένοι και αδοκίμαστοι στο πεδίο της διακυβέρνησης, ας μην παριστάνουμε τους κατάπληκτους μπροστά στην κατά καιρούς εμφάνιση χρόνιων παθογενειών της δημοκρατίας μας. Γι’ αυτό ακριβώς επιμένω, ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί, μετρημένοι και συναινετικά συνεργαζόμενοι στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων της. Θα περίμενε κανείς ότι το σοβαρό ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, εκτός από την αδήριτη ανάγκη πλήρους θεσμικής διαλεύκανσής του, θα μπορούσε να είναι και μια ευκαιρία για μια τέτοια συναινετική αντιμετώπιση των όποιων δημοκρατικών ελλειμμάτων.
Εκτός αν θεωρούμε, όπως δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δεν πρόκειται ακριβώς περί Δημοκρατίας, αλλά για μια νέα εκκολαπτόμενη χούντα που αποκαλύπτονται οι κρυμμένες δομές της ή αν αφελώς πιστεύουμε ότι στους σημερινούς καιρούς των κρίσιμων εθνικών διακυβευμάτων, η υποβάθμιση των μηχανισμών της εθνικής ασφάλειας, οδηγεί αυτόματα στη θεσμική αναβάθμιση της χώρας.
Πέρα λοιπόν, από τις δύο παραπάνω εξόφθαλμες παρεκκλίσεις πολιτικής λογικής, ο υπερβολικός ντόρος στο πρόσφατο θέμα των παρακολουθήσεων, αφορά ευθέως κομματικά και εξουσιαστικά παιχνίδια που δεν μπορούν να κρυφτούν.
Ξεκινάμε, λοιπόν, από το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr