Αντι-Navtex...μέχρι το 23!

Λάρκος Λάρκου 06 Νοε 2021

Στις 29/10 με σχετική ανακοίνωση η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει πως «με δύο αντι-Navtex ακυρώνει τις δύο Navtex της Τουρκίας, η οποία δέσμευσε περιοχές στα ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου και γύρω από το Ακρωτήρι του Απ. Ανδρέα για ασκήσεις τον Νοέμβριο. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), χαρακτηρίζει τις δύο Navtex της Τουρκίας «παράνομες αφού παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας».

1. Τι σημαίνει τις «ακύρωσε»; Ποια μέσα διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για να τις ακυρώσει; Στο διεθνοπολιτικό πεδίο όλοι μάς διαβάζουν και σίγουρα κουνούν το κεφάλι για τον τρόπο που ενεργεί το υπό τον Χριστοδουλίδη κυπριακό υπεξ.

2. Ο Ν. Αναστασιάδης με τους βοηθούς του, θριαμβεύουν στην πολιτική της παραμυθίας (παρηγοριά, παραμύθι, παρά- μύθος). Στις δυσκολίες η καταγγελία. Στις δύο Navtex με δύο αντι-Navtex. Η εικονική πραγματικότητα να δώσει την παρηγορία πως «έχουμε ισχύ» στη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων των «8». 

3. Ο, κατά δήλωση Αναστασιάδη, μέντοράς του,  Γ. Κληρίδης, εκτιμούσε πως όσο είναι άλυτο το κυπριακό, ο φακελος «φυσικό αέριο», θα βρίσκεται στο ντουλάπι. Ο διάδοχός του κατόρθωσε το ακριβώς αντίθετο: ακινητοποίησε το ρόλο ΕΕ-ΟΗΕ, διέλυσε το διαπραγματευτικό τοπίο, κατέστρεψε τις πολλές δυνατότητες του ενεργειακού προγράμματος εμφανίζοντας στους κυπρίους ποικίλες τριμερείς με Σίσι και Νετανιάχου, ή και  ενέργειες που δεν δεν έχουν την απαιτούμενη πολιτική βάση για να αποδώσουν- East-Med, Navtex, αντι-Navtex, Nautical Geo. 

4. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφ/δας «Καθημερινή» «το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo κινείται από τις 21/10 εντός του τεμαχίου 1 της κυπριακής ΑΟΖ και παρακολουθείται από μακρινή απόσταση από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο. Τον Σεπτέμβριο ανατολικά της Κρήτης δέχθηκε τουρκικές προκλήσεις. Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε αρχές Οκτωβρίου. Δυο τουρκικές φρεγάτες το παρενόχλησαν με αποτέλεσμα να αγκυροβολήσει ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας» (Α. Τομαράς, 22/10).

5. Η υπουργός Ενέργειας Ν. Πηλίδου μίλησε για γεωτρήσεις «Νοέμβριο με Δεκέμβριο το πολλή» (29/6). Στις 4/11 προσέθεσε πως «ο νέος γύρος ερευνητικών γεωτρήσεων ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του χρόνου με τη γεώτρηση ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10...θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ». Ο Τ. Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ απάντησε στην Ν. Πειλίδου πως «η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ» (21/10).

6. Έχουμε ήδη αρκετά δεδομένα επί της θαλάσσης για να δούμε τις βασικές πτυχές του θέματος. O αγωγός EastMed είναι πολιτικό κατασκεύασμα, όχι ένα βιώσιμο, ενεργειακό project. Ποια εταιρεία θα επενδύσει πάνω από 7δις σε μια περιοχή αστάθειας; Η ΕΕ κάνει στροφή στις ΑΠΕ. Το ρωσικό φυσικό αέριο έχει το απάνω χέρι στις τιμές. Επιπρόσθετα, απόσπασμα από την ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ δείχνει στροφή της Αθήνας σε κάποιον άλλο δρόμο:  «Έχω ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο: Αντί να συνεχίσουμε τις διαμάχες του προηγούμενου αιώνα για τους υδρογονάνθρακες -ένα αγαθό που χάνει την αξία του- θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (με την Τουρκία) και να συνεργαστούμε ενάντια στους νέους κοινούς εχθρούς- κλιματική κρίση, απειλή της παράνομης μετανάστευσης» (25/9). 

7. Το Ισραήλ με την πρωθυπουργία Ν. Μπένετ, δεν δίνει   την ίδια βαρύτητα στο ζήτημα με τις «τριμερείς» ή στα δίκτυα που δίνει το παρόν της η Κύπρος. Ο Νετανιάχου ήταν πεπεισμένος πως η μη λύση του κυπριακού εξυπηρετεί το Ισραήλ γι’ αυτό και ο παρεμβατικός ρόλος του στη Λευκωσία έφερε αποτελέσματα. 

8. Ποια εξήγηση υπάρχει για τις κινήσεις του Nautical Geo αυτή την περίοδο; Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης  θεωρεί ότι θα προχωρήσει κάτι, όταν όλα τα άλλα είναι διαλυμένα; Ποια πολιτική ή και στρατιωτική στήριξη διαθέτει; Πιθανώς να επιλέγει να αποστέλλει το Nautical Geo λίγο έξω από τη Λεμεσό για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα «υπάρχει» και «κάτι κινείται».

9. Κανένας φορέας στη νήσο δεν αντιδρά στην πολιτική των κενών λόγων και της παραμυθίας. Έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτήν, αριστεύουμε από συνήθεια. Από την ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ)  διαβάζω τις εκφράσεις: «παράνομες, παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας». Γιατί πιστεύουμε πως όσο πιο πολλές φορές γράψουμε το «παράνομο» και «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τα τουρκικά πολεμικά θα φύγουν μιαν ώρα ενωρίτερα; Διότι εμφανίζουμε την κενολογία ως «αντίδραση», ενώ τις ανακοινώσεις ως «δράση»! 

10. Μέσα σε μια χαοτική περίοδο λίγες φωνές διείδαν τις εξελίξεις και προέβλεψαν το συνολικό σκηνικό σε όλες τις διαστάσεις του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης με μια δήλωση- «τορπίλλη» έδειξε πως το να βλέπεις πέρα από το  συγκυριακό, είναι ένα σπάνιο πλεονέκτημα που δεν το βρίσκεις εύκολα στο σημερινό γιουσουρούμ της μικροπολιτικής. Σε ομιλία του στη Λευκωσία στις 30/11/13 σημείωσε πως «η σημερινή στιγμή, είναι μια στιγμή με δυνατότητες. Η ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν προϋποθέσεις συνεργασίας, αλλά και ενέχουν τον κίνδυνο οριστικών ρήξεων».