Δεν θα σχολιάσω όσα απρόκλητος υποστηρίζει ο κος Γεωργιάδης για την υπόθεση των υποκλοπών.
Είναι αλήθεια πως πολλά ή λιγότερα από αυτά, συζητούν οι παρέες και τα καφενεία της βαλκανικής μας πατρίδας.
Θα σχολιάσω όμως πως ο κος Γεωργιάδης, ισχυρός υπουργός σε σειρά κυβερνήσεων, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, απέδειξε πως έχει πλέον απόλυτη έλλειψη συνείδησης του θεσμικού του ρόλου.
Ως έτσι ο κος Γεωργιάδης, παρά τις αναγνωρισμένες εκτελεστικές του ικανότητες, δεν έχει τίποτα πλέον να προσφέρει στον δημόσιο βίο, δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
Αυτό βέβαια εάν και εφόσον το σκοπούμενο είναι η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της.
Μα το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χωρίς αρχές πολιτική του κου Γεωργιάδη.
Φαίνεται να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και αφορά την αντίληψη καθεστώτος που αργά και σταθερά αναπτύσσουν πολλά στελέχη της Κυβέρνησης κατά τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της, ενώ την ίδια ώρα η ενίσχυση της δεξιοδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ είναι πλέον ορατή, παράγει πολιτική και κατευθύνει αποφάσεις του κου Πρωθυπουργού.
Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα εκφράσει την άποψη και την ελπίδα πως η ΝΔ του κου Μητσοτάκη θα μπορούσε να εξελιχθεί στο υγιές ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα που χρειάζεται η χώρα.
Λυπάμαι να πω πως οι πρόσφατες εξελίξεις απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα τα διαδραματιζόμενα δεν αποτελούν δυστυχώς, αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικός οργανισμός και όχι ως φίλα διακείμενοι πολίτες, έχει εξελιχθεί σε ομάδα υποστήριξης του κου Κασελάκη και των ιδιαιτεροτήτων του.
Αυτό όλο, των ιδιαιτεροτήτων συμπεριλαμβανομένων, δεν θα ήταν πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό χαριτωμένο κόμμα. Είναι όμως αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό είναι το πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση ευλόγως έχει διαλέξει ως αντίπαλο τον κο Κασελάκη και κάνει επικοινωνιακό πάρτυ σε μια περίοδο καθόλου καλή για αυτή.
Και για να πάμε και στο ΠΑΣΟΚινάλ, εντύπωση προκαλεί πως πολλοί εκεί υποστηρίζουν την στενή συνεργασία με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ για να γκρεμίσουν λέει τον Μητσοτάκη. Συνταγή για την επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό, ελπίζω και εύχομαι να μην επικρατήσει η άποψή τους.
Για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, αφού δεν σεβάστηκαν το Καταστατικό τους με την υποψηφιότητα του Δημάρχου της Αθήνας, συνεχίζουν την αμφισβήτησή του με μία αμφιλεγόμενη διαδικασία συλλογής υπογραφών και περιμένουν πως όλο αυτό θα έχει τελικά καλό αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα μαίνεται ο εμφύλιος σε δημόσια θέα, ευτυχώς όχι μεταξύ των υποψηφίων, αλλά μεταξύ των οπαδών τους, ναι οπαδών όχι υποστηριχτών τους.
Μα πόσες αλήθεια είναι οι φυλές εκεί στο ΠΑΣΟΚινάλ;
Φωτεινή εξαίρεση οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που μετέχουν στο ΠΑΣΟΚινάλ και προσπαθούν με τις μικρές τους δυνάμεις να εκφράσουν ψύχραιμα και ορθολογικά σύγχρονες προσεγγίσεις. Πρόσφατη προσπάθεια η πρόταση τους για δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά την εκλογή προέδρου, άπατη θα πάει αλλά και η προσπάθεια μετράει.
Είμαι φίλος τους και δεν το κρύβω.
Τελευταία εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚινάλ που πέρασε απαρατήρητη ενώ δε θα έπρεπε.
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Γιάννη Μανιάτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί χωρίς άλλο όσα υποστηρίζει η συντροφία Μπελέρη για τις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρα.
https://pasok.gr/i-ee-na-prostateysei-tin-elliniki-meionotita/
Ταυτίζεται έτσι απολύτως με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στις σχέσεις μας με την Αλβανία του Ράμα.
Εντύπωση προκαλεί που αναφέρεται και ερωτά για τις περιουσίες των Ελλήνων, όταν το θέμα αυτό έχει απαντηθεί επισήμως καιρό πριν, από τον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ότι πρόκειται για γενικευμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλη την Αλβανία, ιδίως στις νότιες περιφέρειες, και όχι για στοχευμένη κακομεταχείριση των αξιώσεων προσώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ελληνικές μειονότητες στη χώρα.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2016-003304-ASW_EL.html
σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γεώργιου Επιτήδειου
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2016-003304_EL.html
Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚινάλ παραβλέπει πως ο εκλεγείς με την υποστήριξη του κόμματος του Ράμα, Βαγγέλης Τάβος, Έλληνας μειονοτικός είναι, το πρώτο που έκανε ήταν να καλέσει τον αντίπαλό του και επίσης Έλληνα μειονοτικό Πέτρο Γκικουρία να αναλάβει θέση αντιδημάρχου. Αυτό σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ενότητα της μειονότητας που και η πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης τροφοδότησε.
Η ειρωνεία της ιστορίας βέβαια είναι πως με την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ το ΠΑΣΟΚινάλ θα συνυπάρχει στο PES με το σοσιαλιστικό κόμμα του Ράμα.
Ανησυχώ με αυτά και με άλλα, πως το ΠΑΣΟΚινάλ συναγωνίζεται τη ΝΔ στα εθνικά θέματα και τον ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά θέματα, αν δεν είναι αδιέξοδη πολιτική όλο αυτό είναι πολιτική ανώφελη για τη χώρα.