«Aνασύνταξη της χώρας για έξοδο από την κρίση»

13 Ιουλ 2012

 

.

Σε «ανασύνταξη της χώρας για έξοδο από την κρίση» καλούν έξι πολιτικές πρωτοβουλίες του κεντροαριστερού χώρου. Πρόκειται για τις κινήσεις, «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β», οι οποίες είχαν πριν από τις τελευταίες εκλογές οργανώσει κοινή εκδήλωση.

.

Οι έξι κινήσεις κάνουν, επίσης, λόγο για τη «διαμόρφωση της νέας πολιτικής πρότασης- απάντησης των δυνάμεων του χώρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς», και τονίζουν πως «Οι 6 κινήσεις, θεωρώντας επιτακτικό το αίτημα για την προγραμματική σύγκλιση και ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και συμμετέχουν στο διάλογο που αναπτύσσεται, με την πεποίθηση πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».»

.

 

.

Ολόκληρο το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των έξι κινήσεων:

.

“Μετά τις εκλογές: Ανασύνταξη της χώρας για έξοδο από τη κρίση”

.

Οι πρόσφατες εκλογές ήταν μια νίκη υπό προϋποθέσεις των δυνάμεων που έχουν σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.  Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η κυβέρνηση που σχηματίστηκε ανοίγουν μια νέα περίοδο κυβερνητικών συνεργασιών και νέων δυνατοτήτων για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

.

Οι περισσότεροι πολίτες με την ψήφο τους ζήτησαν την προώθηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών και των αναγκαίων διαθρωτικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Ταυτόχρονα απέρριψαν τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, ύφεσης και οριζόντιων περικοπών.

.

Ωστόσο, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις περιστάσεις και στις προσδοκίες, γεγονός που θα μετρίαζε τις αρρυθμίες που ήδη παρουσιάζει. Επιπροσθέτως, η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που τη συγκροτούν είναι γενικόλογη και σε μεγάλο βαθμό γεννά αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησής της στις σημερινές συνθήκες στενότητας. Οι αναγκαίες προσαρμογές και εξειδικεύσεις του κυβερνητικού έργου θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες και «φυγόκεντρες» τάσεις, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα οξύνονται και οι αλλαγές και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχουν χωρίς εμάς.

.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να αφήσει πίσω της τα στοιχεία λαϊκισμού, παλαιοκομματικές πρακτικές και τις πρακτικές του «φτωχού συγγενή και επαίτη» για τη διεκδίκηση νέων διευκολύνσεων από την ΕΕ, πριν αποκαταστήσει έμπρακτα την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Αντίθετα, οφείλει να εξαγγείλει άμεσα ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μεγάλου διαρθρωτικού προβλήματος στο κράτος και στο αναπτυξιακό μας μοντέλο. Να απευθυνθεί στις δημιουργικές δυνάμεις για μια εθνική συνεννόηση σε ένα Σχέδιο Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα το 2020.  Χωρίς πειστική εθνική πρόταση και χωρίς την εφαρμογή της, δεν θα αποκαταστήσουμε τη θέση μας ως ισότιμου εταίρου στην ΕΕ,  χάνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων ευρωπαϊκών συμφωνιών αλλά και των νέων χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη.

.

Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμεί η διαμόρφωση της νέας πολιτικής πρότασης- απάντησης των δυνάμεων του χώρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς. Ο διάλογος μέσα και έξω από τα κόμματα του χώρου, με τη συμμετοχή πολιτικών κινήσεων, ομάδων και προσωπικοτήτων, έχει αρχίσει και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς περιχαρακώσεις και προκαταλήψεις. Οι 6 κινήσεις, θεωρώντας επιτακτικό το αίτημα για την προγραμματική σύγκλιση και ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και συμμετέχουν στο διάλογο που αναπτύσσεται, με την πεποίθηση πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

.

12 Ιουλίου 2012

.