Ανακούφιση και δύσκολη προσπάθεια

Παύλος Αθανασόπουλος 22 Ιουν 2012

Το αίσθημα που επικρατεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είναι η ανακούφιση. Η πορεία της χώρας προς τον όλεθρο, που θα ακολουθούσε μια τυχοδιωκτική μονομερή καταγγελία του μνημονίου, ανεκόπη. Οι δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, πήραν 50%. Το υπόλοιπο, δεν συγκροτεί πολιτική πρόταση, αφού διασπείρεται στη λαϊκιστική ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, στην ακροδεξιά του Καμμένου και στη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Το πιο ελπιδοφόρο όμως είναι ότι οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κατόρθωσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Μια κυβέρνηση, που, έχοντας ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή και απόλυτη πλειοψηφία στο λαό, θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για την αλλαγή των δυσμενών όρων του μνημονίου, θα εφαρμόσει όσα συμφωνηθούν με αυτούς και θα προχωρήσει στις βαθιές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, για να βγει από την κρίση και να αρχίσει μια νέα πορεία.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των θετικών εξελίξεων είναι η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Της αξίζουν συγχαρητήρια γιατί, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιταλαντεύσεις, συνέχισε την παράδοση του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Απέδειξε ότι είναι η Αριστερά που έχει ανάγκη η σημερινή εποχή και δικαίωσε όσους πιστέψαμε ότι έπρεπε να ενισχυθεί και να είναι ισχυρή. Δικαιωθήκαμε και όσοι πιστεύαμε ότι ήταν εγκληματικό λάθος ο στόχος εξαφάνισης ή συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ και ότι έπρεπε και αυτό να είναι ισχυρό.

Με ένα ΠΑΣΟΚ κάτω του 10% θα επικρατούσαν διαλυτικές τάσεις στο χώρο, που θα έκαναν αδύνατη τη σημερινή θετική εξέλιξη. Θετική είναι στις γενικές της γραμμές και η σύνθεση της κυβέρνησης. Μετέχουν άνθρωποι με γνώση, επιστημονική κατάρτιση, πείρα αλλά και πολιτική αίσθηση. Μετέχουν πολλοί άνθρωποι που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην πιο γόνιμη μεταπολιτευτική περίοδο, στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο, είναι άνθρωποι που πήραν μέρος στη σκληρή διαπραγμάτευση που οδήγησε στην επιτυχή έκβαση του P.S.I.

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τέτοιου είδους πολιτικά στελέχη και όχι κομματικά στελέχη ενός καλώς ή κακώς αποδοκιμασμένου από τη λαϊκή ετυμηγορία πολιτικού συστήματος, ήταν σοφή. Τελικά, όσοι θεωρούν τον Βαγγέλη Βενιζέλου παλαιοκομματικό και λαϊκιστή, θα διαπιστώσουν σύντομα πόσο λάθος κάνουν. Οι άνθρωποι δεν είναι αναλλοίωτες διαχρονικές ουσίες, αλλά διαμορφώνονται στο καμίνι των μεγάλων δοκιμασιών.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ανηφορικός. Χρειάζεται αγώνας, δουλειά, προσπάθεια, συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων που αποτελούν την κυβέρνηση, αποφυγή μικροκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αδιάλλακτη επιμονή στις μεταρρυθμίσεις.

Στόχοι μας τώρα πρέπει να είναι η επιτυχία της κυβέρνησης και η σωτηρία της χώρας, και σε ένα άλλο επίπεδο, η συγκρότηση της μεγάλης, σύγχρονης κεντροαριστεράς.