Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ανακοίνωση-σοκ χθες Τρίτη, λέγοντας πως θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», πρόταση που θα μπορούσε να «αλλάξει την ιστορία» κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την ιδέα οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τον πόλεμο, να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της ιδέας από το Αμάν, το Κάιρο και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ’ αυτή», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη «φανταστική» συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου. Παρομοίασε για ακόμη μια φορά τον παλαιστινιακό θύλακο με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», συνέχισε τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν», θα «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί» και να «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακος.
Δεν επεκτάθηκε στο πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, μιλώντας για «μακροπρόθεσμο» σχέδιο. Διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες στην περιοχή «λατρεύουν» την ιδέα, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια ονομαστικά. Διαβεβαίωσε ακόμη πως το σχέδιο θα φέρει «σταθερότητα» στην περιοχή.
Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, που ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως σκοπεύει να τεθεί υπό τον «έλεγχο» των ΗΠΑ «μακροπρόθεσμα», είναι ιδέα που «θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία», έκρινε χθες Τρίτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
«Μιλάμε, το μελετά με συνεργάτες του, την ομάδα του», ανέφερε. «Νομίζω πως είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία. Αξίζει τον κόπο να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος».