Μετά τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας για ανάγνωση στις διακοπές βιβλίων ιστορίας και πολιτικής, τώρα η στήλη αναφέρεται σε αμιγώς λογοτεχνικά έργα, που κι αυτά συνεισφέρουν σε μιαν άλλη θέαση του κόσμου και των πολύπλοκων ανθρώπινων σχέσεων: Ο Βασίλι Γκρόσμαν (1905 – 1964), χρησιμοποιώντας τις αφηγηματικές τεχνικές του κλασικού ρωσικού μυθιστορήματος έγραψε το «Ζωή και πεπρωμένο» (μτφ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Γκοβόστης), μια οικογενειακή και κοινωνική εποποιία την εποχή της μάχης του Στάλινγκραντ αλλά και του σταλινικού τρόμου. Το μυθιστόρημα ήταν απαγορευμένο στην πρώην ΕΣΣΔ μέχρι το 1990.
Ο Μίλαν Κούντερα είναι και πάλι αφηγηματικά παρών με το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Η γιορτή της ασημαντότητας», (μτφ. Γιάννης Η. Χάρης, εκδ. Βιβλιοπωλείου της Εστίας) και σχολιάζει τα προβλήματα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου με μια υποτιθέμενη ελαφράδα. «Πιο βαθιά κι απ? την άβυσσο» (μτφ. Εμη Βαϊκούση, εκδ. Καστανιώτη) ονομάζεται ο δεύτερος τόμος της τριλογίας «Δάκρυ στον ωκεανό» του Αυστριακού αλλά και κοσμοπολίτη Μάνες Σπέρμπερ (1905 – 1984), με τον οποίο συνεχίζει τη μυθοπλαστική του προβληματική για την κομμουνιστική περιπέτεια στον 20ό αιώνα.
Πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς Παρίσι είναι το «Κύριε Διοικητά» του Romain Slocombe (μτφ. Εφη Κορομηλά, εκδ. Πόλις), με ήρωα έναν διχασμένο μεγαλοαστό και αντισημίτη διανοούμενο. H σύγκρουση ανάμεσα στον θρησκευτικό μυστικισμό και την επιστήμη με φόντο την υπόθεση Ντρέιφους διαπερνά το διαλογικό μυθιστόρημα του Γάλλου νομπελίστα Ροζέ Μαρτέν ντι Γκαρ (1881 – 1958 ), «Ζαν Μπαρουά» (μτφ. Κωστής Σωχωρίτης, εκδ. Πόλις).
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ (1911 – 2011), ταξιδιωτικός συγγραφέας και όχι μόνο, φίλος και κάτοικος της Ελλάδας, επανέρχεται στο προσκήνιο με τη βιογραφία του «Μια περιπέτεια» που έγραψε η Αρτεμις Κούπερ, (μτφ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. Μεταίχμιο) αλλά και τον τρίτο τόμο των νεανικών του διαδρομών «Ατέλειωτος δρόμος. Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Αθω» (μτφ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Μεταίχμιο).
Τρία ελληνικά μυθιστορήματα δοκιμασμένων πλέον συγγραφέων συμπληρώνουν, χωρίς να κλείνουν, τον κατάλογο των προτάσεων. Πρόκειται για το «Ρεπυμπλίκ – Βαστίλλη» της Μέλπως Αξιώτη, (μτφ. Τιτίκας Δημητρούλια, εκδ. Αγρα ), το «Ελα να πούμε ψέματα» της Μάρως Δούκα, (εκδ. Πατάκη) και το «Νίκη» του Χ.Α. Χωμενίδη (εκδ. Πατάκη). Αφηγήσεις με μήτρα την Αριστερά και τη διακλάδωσή της με την ιστορία και τις ζωές των ανθρώπων.