«Το ΠαΣοΚ δεν είναι πλέον η δεσπόζουσα αποκλειστική δύναμη στο χώρο. Παρά ταύτα, είναι παρούσα. Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει. Καμία από τις δυο δυνάμεις δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μόνη της το χώρο στο σύνολό της, καμία δεν μπορεί να γίνει – και δεν νομίζω ότι το θέλουμε – το νέο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Γύρω, υπάρχει ένα απίστευτος πλούτος κινήσεων, συσπειρώσεων, προσώπων που καταθέτουν την αγωνία τους και την διάθεση προσφοράς. Αριστεροί φιλελεύθεροι, αριστεροί οικολόγοι, νέοι άνθρωποι του χώρου χωρίς κομματική ταυτότητα, ένα πλούσιο χαρμάνι». Τα παραπάνω λόγια του Νίκου Μπίστη (από την εισήγησή του στην εκδήλωση των κινήσεων για το μέλλον της Κεντροαριστεράς), συμπυκνώνουν κατά την άποψη μου το πολιτικό στίγμα της πρότασης για τη συγκρότηση Φόρουμ του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ένα Φόρουμ που έπρεπε να έχει ιδρυθεί… χθες, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Σε μια εποχή όπου η χώρα δίνει μάχη για να επιβιώσει και να σταθεί στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη βαθιά οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση που την οδήγησε στην ουσιαστική χρεοκοπία το 2009, είναι καθοριστικός ο ρόλος των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Δημοκράτες της Αριστεράς, Σοσιαλδημοκράτες, Αριστεροί Φιλελεύθεροι, Οικολόγοι, Μεταρρυθμιστές, μπορούν να συγχρονίσουν τις πρωτοβουλίες τους.
Η δημιουργία του Φόρουμ υπηρετεί την πολιτική (αλλά και κοινωνική) αναγκαιότητα να βρούμε κοινό βηματισμό, να ανιχνεύσουμε νέες ιδεολογικές προτάσεις και θέσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα εξοπλισμένοι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Πιστεύω ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη διαμόρφωση του νέου τοπίου στον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, είναι καθοριστικός, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση για την όσμωση των όμορων χώρων της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, έγιναν από τη ΔΗΜΑΡ, όταν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές πορευθήκαμε τον ίδιο δρόμο με πολίτες προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, το περιοδικό Μεταρρύθμιση, την Πολιτική Οικολογία. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες με την συγκρότηση των νικηφόρων ψηφοδελτίων του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, κόντρα στις προβλέψεις πέτυχε να «γκρεμίσει» συντηρητικά πολιτικά κατεστημένα δεκαετιών. Έχουμε αποδείξει λοιπόν ότι μπορούμε…
Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ακόμα πιο τολμηρά βήματα, να πάρουμε ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες καθώς τα γεγονότα «τρέχουν» και πολλές φορές μας προσπερνούν. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και τη ζώνη του Ευρώ. Οι πολίτες «ματώνουν», αλλά παράλληλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπομένουν και ελπίζουν ότι οι κόποι κα οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες. Χρειάζεται λοιπόν, πέρα από τη δράση των κομμάτων, και ένας ζωντανός, ανοιχτός, πλουραλιστικός χώρος, ένα Φόρουμ που θα τροφοδοτεί τις πολιτικές δυνάμεις με ιδέες, προτάσεις, απόψεις. Εκτός από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στο χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού υπάρχουν πλέον νέες, αξιόλογες κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, που αναζητούν προοδευτικές πολιτικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής. Ο Βρετανός ιστορικός Τόνι Τζαντ υποστήριζε ότι «… οι σοσιαλδημοκράτες είναι ανάγκη να ξαναμάθουν πώς να σκέφτονται πέρα από τα σύνορά τους: υπάρχει κάτι βαθιά ανακόλουθο σε μια ριζοσπαστική πολιτική βασισμένη σε προσδοκίες ισότητας ή κοινωνικής δικαιοσύνης, που κωφεύει μπροστά σε ευρύτερες ηθικές προκλήσεις και ανθρωπιστικά ιδεώδη». Αυτό μπορεί και πρέπει να κάνει το Φόρουμ των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει προοδευτική, ριζοσπαστική πολιτική και κυρίως, να αναζητήσουμε νέους δρόμους εφαρμογής των ιδεών μας. Σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη κοινωνία, τους πολίτες και τη χώρα, εν μέσω λαϊκίστικων συμπληγάδων, πρέπει να αναζητήσουμε και έτσι να αρθρώσουμε λόγο αριστερό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό. Να καταθέσουμε απόψεις για το πώς η Ελλάδα, η Ευρώπη θα βρει προοδευτικό δρόμο ανάπτυξης και πραγματικής ευημερίας, μακριά από τα «δανεικά» λόγια του καταναλωτισμού, του εικονικού πλουτισμού και του άκρατου κρατισμού.
Το Φόρουμ του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού μπορεί να δώσει ώθηση στις προοδευτικές δυνάμεις να αγωνιστούν για την ριζική μεταρρύθμισης της χώρας, που τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες και κυρίως η νέα γενιά αυτού του τόπου.
.
.
.
.
*Ο Μάκης Διόγος είναι μέλος της Κ. Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς.