Αναγκαίος ο πόλος της Σοσιαλδημοκρατίας

Θανάσης Θεοχαρόπουλος 15 Ιαν 2016

Aπάντηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου στην «Ανοιχτή Επιστολή» του κ. Γρυσπολάκη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης μίας ισχυρής παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας που θα αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι εξελίξεις με την εκλογή προέδρου στον άλλο πόλο, της συντηρητικής δεξιάς παράταξης, βεβαίως και επηρεάζουν την κομματική ζωή του τόπου. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί το αντίθετο. Όμως «η ανάγκη δημιουργίας του ενιαίου αυτού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι εκ των ων ουκ άνευ». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια η ταχύτητα με την οποία εμείς θα κινηθούμε δεν πρέπει να εξαρτάται από τις εξελίξεις στην συντηρητική παράταξη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα. Άμεσα θα πρέπει να προβούν πράγματι όλες οι δυνάμεις όχι στο αποφασιστικό βήμα αλλά στο αποφασιστικό άλμα για μία μεγάλη παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Άμεσα να προχωρήσει η προγραμματική ανασυγκρότηση με τεκμηριωμένες θέσεις, λύσεις στα επείγοντα προβλήματα της χώρας μας, τολμηρές και πειστικές. Να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «είναι εθνικό καθήκον η εγκατάλειψη των φιλοδοξιών των προέδρων των κομμάτων να παραμένουν κοινοτάρχες στα χωριά τους, αντί μέλη της μητροπολιτικής αρχής μιας Μεγαλούπολης». Πράγματι αυτός είναι ο λόγος που εμείς πράξαμε ακριβώς αυτό στις πρόσφατες εκλογές. Προχωρήσαμε με στόχο να είμαστε μέλη μίας τέτοιας μητροπολιτικής αρχής μίας μεγαλούπολης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Προχωρήσαμε σε προγραμματική συμφωνία 11 σημείων η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: Σήμερα γίνεται στη χώρα μας όλο και πιο αναγκαία και επείγουσα η συμπαράταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Η εκλογική συμπαράταξή μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μόλις πριν 4 μήνες κάναμε λοιπόν το πρώτο βήμα που βρήκε ανταπόκριση, συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών. Με διαφορετικές ιστορικές διαδρομές και προσφορά στην Ανανεωτική Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στόχος να εκπροσωπήσουμε τη λογική, την υπευθυνότητα, την προοδευτική προοπτική. Για να αντιπαλέψουμε το λαϊκισμό και το συντηρητισμό.

Φτάνει το βήμα αυτό; Ποτέ ένα πρώτο βήμα δεν είναι επαρκές, αν δε γίνουν άμεσα τα επόμενα. Πρέπει λοιπόν τώρα άμεσα να προχωρήσουμε μπροστά. Να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που διεκδικεί αλλαγή των συσχετισμών.

Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει απόλυτα στην προοπτική μιας μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης. Γνωρίζουμε τη σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου.

Το κάλεσμα είναι διαρκές σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Καλούμε σε μια ευρεία συμπαράταξη. Μπορούμε ο καθένας με την ιστορική του διαδρομή, τη δική του πολιτική ευθύνη, τις δικές του αποσκευές να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του χώρου.

Τώρα είναι η ώρα για βήματα μπροστά από όλους. Να υπερβούν όλοι τους κομματικούς εγωισμούς, τους προσωπικούς πολιτικούς παραγοντισμούς και τις μικρο-κομματικές περιχαρακώσεις.

Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Ο πολιτικός χρόνος πλέον έχει άλλη βαρύτητα και δυναμική. Η επανάληψη ενός δημαγωγικού λόγου με επικοινωνιακά κόλπα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιάφορος σε εμάς.

Το ερώτημα σήμερα είναι ακριβώς αυτό: πώς θα γίνει ισχυρός ο προοδευτικός πόλος με στόχο να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί ακριβώς το πολιτικό όχημα αυτής της συζήτησης και μπορεί να είναι το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.

Το 2016 θα είναι η χρονιά μεγάλης ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Για να μη στραφεί η κοινωνία σε λαϊκίστικες λύσεις πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Η ευρεία προοδευτική και μεταρρυθμιστική συμπαράταξη πρέπει να έχει στρατηγικό στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.