Αν αυτή είναι πράγματι «η καλύτερη δημοκρατία», έχουμε σοβαρό πρόβλημα!

Νίκος Ράπτης 22 Ιουλ 2014

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο τζίρος της διαφθοράς στην Ελλάδα φθάνει ετησίως το 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, o κύκλος εργασίας της πορνείας φτάνει το 0.5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Γρηγόρη Λάζο, το 2000 οι –σε συντριπτικό ποσοστό άνδρες- χρήστες της πορνείας στη χώρα μας έφταναν το 1.5 εκατομμύριο (ο μισός πάνω-κάτω σεξουαλικά ενεργός ανδρικός πληθυσμός!) Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο κύκλος εργασιών του λαθρεμπορίου, πλην εκείνου των καυσίμων, εκτιμάται σε 1% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τα καύσιμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η Motor Oil Hellas-διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ» και τα ΕΛΠΕ… αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες πληροφόρησης για τις τιμολογήσεις τους και παραπλανούν τους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς». Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα δύο διυλιστήρια «έχουν συνάψει καρτέλ… που επιβαρύνει τους καταναλωτές με περισσότερο από 1 δις δολάρια τον χρόνο». Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα, την περασμένη εικοσαετία το λαθρεμπόριο των καυσίμων κόστισε στους Έλληνες πολίτες 30δις ευρώ. Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εκτιμά πως ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα φτάνει τα… 5δις ευρώ τον χρόνο (2% του ΑΕΠ)! Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα μας ανέρχεται ετησίως σε 1.2δις ευρώ (0.5% του ΑΕΠ).

.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται σε 52δις ευρώ τον χρόνο (25% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν βεβαιωμένες εισφορές ύψους 1.5% του ΑΕΠ. Μόνο τα κέντρα διασκέδασης κάνουν ανέλεγκτους τζίρους ύψους 10δις!

.

Από το 1979, οπότε η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη εισήγαγε σχετική ευνοϊκή ρύθμιση, μια σειρά από υπουργοί οικονομικών (Στέφανος Μάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Παπαθανασίου κ.ά) χάρισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δεκάδες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες» (ΠΑΕ). Τα επαγγελματικά αθλητικά σωματεία εξακολουθούν σήμερα να χρωστούν στην πολιτεία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργούν διαρκώς καινούργια χρέη. Σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή Θεόδωρο Σκυλακάκη, ανάλογο ποσό (270 εκατομμύρια) χρωστάνε τα δύο κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους, τα ιδιωτικά ΜΜΕ οφείλουν… δέκα με δεκαπέντε φορές περισσότερα (3.2δις ευρώ)!

.

Τα λεφτά που παράγονται από διαφθορά, μαφιακή οικονομία, παραοικονομία κοστίζουν ακριβά. Σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται «στον πάτο της ανταγωνιστικότητας». Αίτια «η ανεπαρκής κυβερνητική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, η αστάθεια των πολιτικών, η διαφθορά». Υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις. Δύο εξ αυτών μοιάζουν θανατηφόρες. Η πρώτη αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος: σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αδράνεια όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα μας κοστίσει 700δις ευρώ ως το 2100 (τουλάχιστο δύο φορές όσο το «μη βιώσιμο» δημόσιο χρέος μας). Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Για Την Καταπολέμηση Της Ερημοποίησης, το… 85% της χώρας κινδυνεύει «πολύ» ή «μέτρια» από ερημοποίηση. Η δεύτερη «σκοτεινή τάση» αφορά τη δημογραφία: έχουμε δείξει πως αν όλα τα στοιχεία παραμείνουν όπως εκείνα του 2008 (σύμφωνα με την Eurostat, προς το παρόν χειροτερεύουν), το 2100 θα έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο 2.3 εκατομμύρια Έλληνες κάτοικοι. Το αποφασιστικό εδώ είναι πως όλα εξελίσσονται ως η χώρα να αρνείται να αντιδράσει στοιχειωδώς στις θανάσιμες αυτές απειλές, μεταφέροντας π.χ. πόρους και εξουσία στις γυναίκες και το περιβάλλον.

.

Επί Μεταπολίτευσης εμπεδώθηκε ένα σύστημα στο οποίο ο πλούτος παράγεται κυρίως από την διαφθορά, την παραοικονομία, τη μαφιακή οικονομία, τη λεηλασία του περιβάλλοντος, την αργομισθία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τη διαφθορά «η νομοθεσία (στην Ελλάδα) εξακολουθεί να είναι υπερβολικά πολύπλοκη» και το επίπεδο επιβολής του νόμου είναι «χαμηλό». Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο εθνικό (ελληνικό) δίκαιο βασικοί κανόνες της ΕΕ» που αποσκοπούν στην πάταξή της. Σύμφωνα με το State Department, «η κυβέρνηση της Ελλάδας δε συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας». Η υπόθεση του Mall, της «λίστας Λαγκάρντ», της ποδοσφαιρικής «παράγκας» κ.λπ είναι η κορυφή του παγόβουνου των διευκολύνσεων που παρέχονται στη διαφθορά, την παραοικονομία, τις μαφιακές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία), την αργομισθία και τη λεηλασία του περιβάλλοντος.

.

Στο παραπάνω σκοτεινό σκηνικό, ίσως να μοιάζει με λεπτομέρεια πως όλα αυτά τα χρόνια εμπεδώνονται ανενόχλητες μια σειρά από πολλές ακόμα κακές πρακτικές: σύμφωνα με την Wikipedia, η Ελλάδα είναι 3η στον κόσμο (ανάμεσα σε 185 κράτη) στην κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων από ενήλικες. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το σωματικό βάρος του 68% των Ελλήνων επιβαρύνει την υγεία τους -πράγμα που μας κατατάσσει στη 16η θέση σε 194 χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι 1η στην ΕΕ όσον αφορά τα θανατηφόρα οδικά ατυχήματα. Σε αυτούς τους τομείς, και πολλούς άλλους που αφορούν την διαβόητη «καθημερινότητα», το πολιτικό σύστημα αρνείται να υιοθετήσει τις διεθνείς πετυχημένες πρακτικές για τη βελτίωση της κατάστασης. Αφήνει απλά τα πράγματα να εξελίσσονται ανεξέλεγκτα, αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα. Αναδύεται έτσι το κύριο μοτίβο της κοινωνίας μας: μια εικόνα υπνοβασίας προς τον γκρεμό, όπου «γκρεμός» η άρση των βασικών προϋποθέσεων ώστε να συνεχίσει να είναι εφικτή η ύπαρξη ενός εύπορου, δημοκρατικού και εθνικού κράτους στον ελλαδικό χώρο. Όλα συμβαίνουν ως η Ελλάδα να μην λειτουργεί καν ως οργανωμένη κοινωνία, αλλά μάλλον σαν συνονθύλευμα ατόμων και μικρών ομάδων. Οικογένειες, συγχωριανοί, «συνάδελφοι», «σύντροφοι», «κολλητοί» κ.λπ θορυβούν όσο περισσότερο μπορούν, έχοντας κατανοήσει πως το πολιτικό σύστημα θα παρέμβει υπέρ τους μόνο αν κάνουν αρκετό κρότο –εφόσον (φυσικά) είναι επίσης αρκετά «ζουμεροί», οικονομικά και πολιτικά.

.

Μπορείτε να τα συζητήσετε όλα αυτά, όσοι πάτε στις 24 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο για να γιορτάσετε τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το σχετικό σαβουάρ βιβρ προβλέπει μάλιστα να το κάνετε με ύφος λελογισμένα σκυθρωπό και με διαπιστώσεις του τύπου «πολλά έγιναν, αλλά πολλά ακόμα μένει να γίνουν». Μόνο προσέξτε μη σας πιάσει κανά νευρικό γέλιο καθώς λέτε τέτοια και λεκιάσετε τζάμπα και βερεσέ το καλό το κοστούμι με τίποτα «κρασά» και σάλτσες.

.