H Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ . Τα Σκόπια ανησυχούν πολύ με την προσπάθεια που καταβάλει η Ρωσία το τελευταίο διάστημα να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια και θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν την πιο ασφαλή ασπίδα προστασίας των συμφερόντων τους.
Όπως γράφουν οι TIMES του Λονδίνου τα Σκόπια είναι έτοιμα να συμφωνήσουν με την Ελλάδα στην αλλαγή του ονόματος τους Μακεδονία (σε όλο το άρθρο η ΠΓΔΜ αναφέρεται Macedonia όπως άλλωστε εδώ και χρόνια σε όλο το διεθνή τύπο) προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Αθήνας και η μικρή αυτή χώρα των δυτικών Βαλκανίων να υψώσει και τη δική της σημαία έξω από το κτίριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι TIMES επισημαίνουν ότι η ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής .
Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που μετά από μήνες ακυβερνησίας κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση , από την αρχή δεν έκρυψε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ανήκουν στις απόλυτες προτεραιότητες του. Ο Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι θέλει να δώσει τέλος και στη διαμάχη με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος για να προχωρήσει η χώρα του μπροστά.
Ο πρωθυπουργός της Fyrom ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και εξήγησε αναλυτικά τις θέσεις του τόσο στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ .
Αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν δίστασαν να εκφράσουν και το παράπονο τους όταν είδαν να υψώνεται η σημαία του Μαυροβουνίου έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά από μόλις μια δεκαετία προσπαθειών . “Ήμασταν οι πρώτοι και τώρα είμαστε τελευταίοι και μόνοι “ είπαν εκφράζοντας τη λύπη τους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προσπαθεί από το 1999 να ενταχθεί στη βορειοατλαντική συμμαχία και ήταν η πρώτη που είχε εγκρίνει το περίφημο σχέδιο δράσης για την ένταξη της . Τώρα έχει απομείνει μόνη της μαζί με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη εκτός ΝΑΤΟ. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται φυσικά στη διαμάχη με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση των Σκοπίων υπό τον σκληροπυρηνικό Νικόλα Γκρούεφσκι είχε αρνηθεί να συζητήσει.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα του ονόματος βρίσκεται και πάλι μετά από δεκαετίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ως πιο πιθανό αναφέρεται το Άνω Μακεδονία ή το Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η αλλαγή κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ και οι προσπάθειες της Ρωσίας να ελέγξουν την περιοχή αποτέλεσαν τον καταλύτη για αυτές τις εξελίξεις.
‘Οπως αποκάλυψε το Organized Crime & Corruption Reporting Project (OCCRP), ( το έχει στήσει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων ) μετά από έρευνα που έκανε και πληροφορίες που συγκέντρωσε από τις μυστικές υπηρεσίες των Σκοπίων “πριν από 9 χρόνια παρατηρήθηκε εντατικοποίηση των μυστικών δραστηριοτήτων των Ρώσων οι οποίοι κατά την πάγια τακτική τους χρησιμοποίησαν πληρωμένα δημοσιεύματα υπέρ του Κρεμλίνου και προσπάθησαν να επηρεάσουν σκοπιανούς πολιτικούς ώστε να μη στηρίξουν τη στροφή της χώρας προς τη Δύση. Ο στόχος της Ρωσίας είναι να απομακρύνει τη FYROM από τη Δύση , να την κρατήσει εκτός παιγνιδιού και έτσι να περιορίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ένα από τα μυστικά έγραφα αναφέρεται με λεπτομέρειες στο ρώσο πρέσβη στα Σκόπια λέγοντας ότι στόχος του είναι η δημιουργία ζώνης στρατιωτικά ουδέτερων χωρών στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της FYROM και της Σερβίας. Πηγή του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στη Ντόιτσε Βέλε ότι και η βορειοατλαντική συμμαχία έχει δικές της πληροφορίες για ρωσικές προσπάθειες να περιορίσουν την επαφή της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο οι δυτικοί φίλοι της Fyrom έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί επέτρεψαν η διαφωνία για το όνομα να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις αφήνοντας ένα κενό που ήταν βέβαιο ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθούσε με τις γνωστές του μεθόδους να καλύψει .
Είναι βέβαιο ότι αυτή η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για όλες τις πλευρές αρκεί και η Ελλάδα ( και τα κέντρα στη χώρα μας και στο υπουργείο εξωτερικών όσο υπουργός παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς που βρίσκονται υπό ρωσική επιρροή ) να κινηθούν προς την κατεύθυνση επίλυσης της διαμάχης για το όνομα χωρίς τις εθνικιστικές κορώνες του παρελθόντος .
Από την ένταξη όλων των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ η χώρα μας μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει.