Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς (όπως Μαρξ και Ένγκελς)

Δημήτρης Ελέας 23 Ιαν 2015

Στην πολιτική, την τέχνη, τον στοχασμό, αλλά και στη ζωή υπάρχουν πολλά παραδείγματα αξιόλογων και σημαντικών φιλιών: Αμεντέο Μοντιλιάνι και Πολ Αλεξάντερ, Γιώργης Ζορμπάς και Νίκος Καζαντζάκης, Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, η οποία είναι τρόπον τινά και μία «αριστερή φιλία».

Η φιλία είναι δύναμη και ίσως από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην ιστορία. Στην αρχαία Ελλάδα η πόλις, βασιζόταν και στη φιλία που αποτελούσε σημαντική δύναμη. Μεγάλοι άνδρες, πάντα τιμούσαν τους φίλους τους.

Πολιτική είναι ιστορία εν τω γίγνεσθαι και, στα στενά ελληνικά πλαίσια, κυριαρχεί η πολιτική φιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Παππά. Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται από μία παιδική φιλία που έγινε ανδρική, και τώρα είναι πολιτική! Είναι δυνατόν το μέλλον της Ελλάδας να κρίνεται από μία φιλία;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον εξ απορρήτων άνθρωπό του, άνθρωπο για όλες τις μυστικές αποστολές, με πιθανή μικρή δόση παρασκηνίου και παραπολιτικής (επίσημα, είναι ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου). Τυχαία πάντα, συνάντησε πρόσφατα στη Βουλή τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο!

Το ύψιστο αγαθό της φιλίας στις απώτερές του συνέπειες και ίσως εδώ αρμόζει η σκέψη πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Όλοι γνωρίζουμε τον σκοπό, έτσι δεν είναι; Οι δύο φίλοι έχουν δανειστεί από τους Μαρξ και Ένγκελς την ανάγκη να βλέπουν τι λένε οι συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία και ανάγνωσαν τις συνθήκες αποτελεσματικά. Ο Παππάς έχει βοηθήσει στα χτυπήματα, εν μέρει σωστά, εναντίον του τριγώνου τραπεζών – κομμάτων – Μ.Μ.Ε. Το «Σχέδιο Μάρσαλ» που διεκδικεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εν μέρει σωστό, είναι η μόνη ελπίδα για πολλούς. Και εκ των πραγμάτων, μια μέρα, Ελλάδα και Ευρώπη θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν κεϋνσιανή πολιτική.

Η βαριά φιλία, πάντως, του Μαρξ με τον Ένγκελς αποτέλεσε και βαριά κληρονομιά του συστήματος σκέψης που ονομάστηκε μαρξισμός. Για τον μαρξισμό, ο Ένγκελς υπήρξε πυλώνας, όπως και ο Μαρξ. Αργότερα, πάνω στην κληρονομιά του μαρξισμού, ο Λένιν έχτισε το κόμμα με τα γνωστά αποτελέσματα: μεταξύ άλλων, ήταν πια εύκολο να αναλάβει την εξουσία ο Στάλιν και να αρχίσει να στέλνει «τις συνιστώσες» στη Σιβηρία. Βέβαια, πριν γίνει αυτό, όταν πέθανε ο Μαρξ, ο πιστός φίλος ήταν εκεί, στο νεκροταφείο Highgate του Λονδίνου, μαζί με άλλους δέκα και μόνον ανθρώπους, αποκαλώντας τον ως τον μεγαλύτερο στοχαστή –εννοώντας και φίλο– πάνω στη γη!

Καλόπιστα δεχόμαστε αυτό που ακούμε, δηλαδή πως Τσίπρας και Παππάς είναι επιστήθιοι φίλοι. Η φιλία όμως, είναι κάτι πρωτίστως προσωπικό και κατά δεύτερο λόγο κοινωνικά σημαντικό. Εδώ, όμως, ακουμπάει το μέλλον της Ελλάδας και μακάρι να αποδειχθεί ότι οι δύο φίλοι είναι σημαντικοί άνδρες. Δύο τέτοιοι σημαντικοί άνδρες ήσαν οι Μαρξ και Ένγκελς και, επειδή ακριβώς ήσαν σημαντικοί άνδρες, έμειναν και στην ιστορία και ως δύο μεγάλοι φίλοι.

Μακάρι το ελληνικό δίδυμο να βαδίσει εφεξής σε σωστά χνάρια που θα είναι και τα καθοριστικότερα και μακάρι να μας εκπλήξουν θετικά. Οι καιροί ου μενετοί. Αν μη τι άλλο, είναι δύο συνομήλικοι νέοι πολιτικοί και η όποια αμφιβολία ας λειτουργήσει υπέρ τους. Και πάνω από όλα υπέρ της Ελλάδας.