Ηουσία του -πολιτικού- μηνύματος του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά συμπυκνώνεται σε μια παράγραφο της ανακοίνωσής του για τον θάνατο του τέως βασιλιά: «Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...»
Ας μην γελιόμαστε. Η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου δεν αφορά γενικά και αόριστα ένα πολιτειακό ζήτημα που έχει όντως λυθεί οριστικά πριν από 49 χρόνια. Αφορά στους θεσμούς της δημοκρατίας που οικοδομούμε και υπερασπιζόμαστε σήμερα προκειμένου να συνεχίσουμε να γευόμαστε τους καρπούς της σταθερότητας που μας παρέχει στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο λαϊκισμός και αυταρχισμός απειλούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.
Έχει δίκιο λοιπόν ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι δεν πρέπει οι Δημοκρατίες να αποσιωπούν το παρελθόν τους. Η λήθη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας. Η πρόσφατη δραματική περιπέτεια της «Χρυσής Αυγής» αποτελεί το πιο ηχηρό παράδειγμα για τους κινδύνους που παραμονεύουν όταν χαλαρώνει η δημοκρατική επαγρύπνηση και εξασθενεί η μνήμη. Μια μνήμη που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφυπνίζεται επιλεκτικά, ακόμα και σε στιγμές που ο επιβαλλόμενος σεβασμός στον νεκρό συμβάλλει σε μια ευνοϊκή προς αυτόν στάση. Τα ιστορικά γεγονότα της πιο σκοτεινής ίσως μετεμφυλιακής περιόδου της χώρας δεν πρέπει να συμπαρασυρθούν στον ενταφιασμό.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr