Ερευνητές στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πως ένα υπάρχον φάρμακο, η θαψιγαργίνη, διαθέτει ισχυρές αντιικές ιδιότητες που θα μπορούσαν -πιθανώς- να την καταστήσουν χρήσιμη στον αγώνα κατά της Covid-19 και μελλοντικών ιογενών επιδημιών. Οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα -οι οποίες θα συνεχιστούν- δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη (thapsigargin) είναι ένα πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο ευρέος φάσματος, που φαίνεται αποτελεσματικό τόσο εναντίον του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και του RSV.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ιολογίας «Viruses», βρήκαν ότι η φυτικής προέλευσης θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού.
Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα DARPin, μπορεί μελλοντικά να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα στην εξουδετέρωση του κορονοϊού, ακόμη και αν αυτός μεταλλάσσεται συνεχώς, όπως ανακοίνωσαν Ελβετοί επιστήμονες. Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάννης, της Βασιλείας και άλλων φορέων, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά τεστ με δύο πειραματικά φάρμακα DARPin, τα ensovibep (ΜΡ0420) και MP0423, τα οποία αποδείχτηκαν «άκρως ισχυρά» απέναντι στη «βρετανική» (Β.1.1.7), στη «νοτιοαφρικανική» (Β.1.351) και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.
Η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία των ασθενών με οξυγόνο και επίσης να συντομευθεί η παραμονή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια νέα μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη κλινική μελέτη στη Βραζιλία.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κολχικίνη -την αξία της οποίας κατά του κορονοϊού έχουν ήδη αναδείξει Έλληνες επιστήμονες- αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αξίζει να προστεθεί στη συνήθη θεραπεία για νοσηλευόμενους με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19.
Οι άνθρωποι με υγιή και επαρκώς υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας – HDL) έχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισπανών και Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ του ιατρικού ινστιτούτου Hospital del Mar Medical Research Institute της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 317.306 άτομα, με βάση δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank, εκ των οποίων τα 869 είχαν νοσηλευθεί λόγω κορονοϊού.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL, αφενός είχαν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αφετέρου είχαν μικρότερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης, όταν μολύνονταν. Ως υγιή επίπεδα HDL θεωρήθηκαν αυτά πάνω από 40 mg/DL για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες. Η πιθανότητα νοσηλείας λόγω Covid-19 μειωνόταν κατά 9% για κάθε αύξηση της HDL κατά 8 μονάδες mg/dL.
Ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο, η πεγκιντερφερόνη-λάμδα, έδειξε σε καναδική κλινική μελέτη ότι μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση από τα συμπτώματα της Covid-19 σε ασθενείς που δεν έχουν χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Δικτύου Υγείας του Τορόντο (περιλαμβάνει νοσοκομεία και ινστιτούτα της πόλης), με επικεφαλής τον δρα Τζόρνταν Φελντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine», πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή φάσης 2 σε 60 άτομα, εκ των οποίων τα μισά πήραν το υπό δοκιμή φάρμακο και τα υπόλοιπα το ψευδοφάρμακο.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήραν μόνο μια δόση της πεγκιντερφερόνης-λάμδα, είχαν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να «καθαρίσουν» τη λοίμωξη Covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα, σε σχέση με όσους πήραν πλασίμπο. Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ήταν πολύ πιθανότερο (79%) να καθαρίσουν τη λοίμωξη, σε σχέση με την ομάδα του πλασίμπο (38%). Μεταξύ των 60 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή, πέντε χρειάστηκαν εισαγωγή στα επείγοντα νοσοκομείου λόγω επιδείνωσης των αναπνευστικών προβλημάτων τους και, από αυτούς, οι τέσσερις είχαν πάρει πλασίμπο και μόνο ένας το κανονικό φάρμακο.