Η ρωσική επιρροή αυξάνεται στα Δυτικά Βαλκάνια ενώ υποχωρεί ο ρυθμός εκδημοκρατισμού των χωρών αυτών αλλά και η προσήλωση τους στις αρχές της ΕΕ.
Αυτό καταγράφει πόρισμα της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Λόρδων που επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η ένταξη αυτών των κρατών τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Βερολίνο και Λονδίνο έχουν αναλάβει εδώ και πέντε χρόνια μία πρωτοβουλία προσέγγισης των κρατών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο να τους δείξουν έμπρακτα πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει και να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας , της Σερβίας , του Μαυροβουνίου , του Κοσόβου , της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ .
Οι Βρετανοί φοβούνται πολύ τις συνέπειες που ήδη έχει σε αυτές τις χώρες όχι μόνο η ρωσική επιρροή αλλά και η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών. Ήδη παρατηρείται αυξανόμενος κυβερνητικός – κομματικός έλεγχος των δημοκρατικών θεσμών ενώ υποχωρεί αισθητά το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια είναι δημοσκόπηση που έγινε στη Σερβία με το ερώτημα “ προτιμάτε η χώρα να είναι στενή σύμμαχος με τη Ρωσία ή να ενταχθεί στην ΕΕ; “ το 67.2% των σέρβων πολιτών απάντησε πως προτιμά τη Ρωσία από την ΕΕ .
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επίσης δεν βοήθησε καθόλου στην επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις 6 αυτές χώρες. Οι φιλορώσοι εθνικιστές εκμεταλλεύτηκαν το Μπρέξιτ υποστηρίζοντας πως δυνατές χώρες όπως η Βρετανία εγκαταλείπουν την ΕΕ ξεχνώντας τις υποσχέσεις που έδωσαν στους πολίτες των κρατών αυτών.
Η Μόσχα ήδη έχει διεισδύσει στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων . Έχει στείλει “στρατό” ανταποκριτών του πρακτορείου Σπούτνικ ( πρωτοστατεί στη διάδοση ψευδών ειδήσεων ) κυρίως στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο και έχει καταφέρει να αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης των πολιτών. Το Λονδίνο όμως επαγρυπνά και το World Service του BBC επιστρέφει δριμύτερο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων .
Η Μόσχα εκμεταλλεύτηκε ακόμα , γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν , και τις ατυχείς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως αυτή του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον νέα διεύρυνση της ΕΕ. Το Κρεμλίνο άδραξε την ευκαιρία να καλύψει το κενό που αφήνει η Ευρώπη σε αυτές τις χώρες.
Ήδη από το 2014 πάντως Γερμανία και Βρετανία άρχισαν να επαναπροσεγγίζουν την Αλβανία , τη Σερβία , το Μαυροβούνιο , το Κόσοβο , τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ . Τη χρονιά εκείνη μάλιστα η καγκελάριος Μέρκελ διοργάνωσε στο Βερολίνο την πρώτη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο να τους δείξει πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Από τότε έγιναν άλλες 4 σύνοδοι και σε λίγο καιρό θα γίνει η πέμπτη . Αυτή τη φορά στο Λονδίνο . Θα συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί , οι υπουργοί εξωτερικών και οικονομίας των έξι κρατών , οι θεσμοί της ΕΕ αλλά και η Αυστρία , η Σλοβενία , η Κροατία , η Ιταλία και η Γερμανία.
Δεν είναι τυχαίο που η σύνοδος διοργανώνεται τώρα από τη Βρετανία και θα γίνει στο Λονδίνο . Η Ντάουνινγκ Στρήτ θέλει να τονίσει πως εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των κρατών αλλά και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από το Μπρέξιτ και να τους δείξει πως η Δύση , η Ευρώπη και η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να είναι μονόδρομος για αυτούς.
Αναλυτές εξηγούν πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εντατικές προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ . Βερολίνο και Λονδίνο επιθυμούν το ταχύτερο δυνατό αυτές οι χώρες να ενταχθούν στη σφαίρα επιρροής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και το ισχυρό φλερτ με τη Μόσχα να λάβει τέλος .