Έκτη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή κι ήδη οι εικόνες από την λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει να επισκιάζουν εκείνες από την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου από τη Χαμάς.
Η υφέρπουσα και ανεξήγητη εχθρότητα απέναντι στους Εβραίους που συναντάμε συχνά, της οποίας οι ρίζες και οι αιτίες χάνονται βαθιά στο χρόνο και στα λαϊκά έθιμα αν συνδυαστεί με τα αντιιμπεριαλιστικά ιδεολογήματα της δεκαετίας του 80, 90 και τις μνήμες της προνομιακής σχέσης με τους Άραβες και του Παλαιστίνιους μπορεί εύκολα να αμβλύνει τη κρίση μας και να μας οδηγήσει σε μια μονομερή αντίληψη των γεγονότων και σε εσφαλμένες αντιλήψεις.
Η βασικότερη λαθεμένη άποψη είναι πως το Ισραήλ δεν είναι δημοκρατική χώρα. Κάποιοι εστιάζονται στο προφίλ και την σκληρή στάσητ ου Νετανυάχου και άλλοι μπερδεύουν την δημοκρατικότητα με την μαχητική και σκληρή στάση που το Ισραήλ έχει απέναντι στους εχθρούς του.
Μην ξεχνάμε ότι το 1947 ο ΟΗΕ αποφάσισε να χωριστεί η Παλαιστίνη σε δύο κράτη, το Ισραηλινό και το Αραβικό,
Οι Εβραίοι δέχτηκαν την πρόταση οι Άραβες την απέρριψαν.Σήμερα ακόμα η Χαμάς και οι δυνάμεις που την υποστηρίζουν αρνούνται στο Ισραήλ να υπάρχει και θέλουν να το εξαφανίσουν.
Επιπλέον όχι μόνο το 1948 αλλά και το 1967 και το 1973 τα γύρω αραβικά κράτη επιτέθηκαν στο Ισραήλ το οποίο όμως όλες τις φορές νίκησε.
Εντούτοις το Ισραήλ έχει στο Κοινοβούλιό του και σε θέσεις εξουσίας μουσουλμάνους και Παλαιστινίους, γυναίκες και άτομα από αραβικούς πληθυσμούς και μάλιστα σε υψηλότατες θέσεις
Το Ισραήλ καθιέρωσε νόμους που προστατεύουν όλες τις παραπάνω ομάδες ,όπως ο νόμος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης το 1949-1950, που συμπεριλάμβανε και τις γυναίκες αναγκάζοντας τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς να στείλουν τα κορίτσια τους για σπουδές και βγάζοντας τα κορίτσια από το σπίτι.
Στο Ισραήλ από το 2006 έχουν γίνει εκλογές 9 φορές ενώ από την ίδια χρονιά η επικράτηση της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε δικτατορία με πρώτα θύματα τα μέλη άλλων οργανώσεων όπως η Φατάχ.
Στο Ισραήλ επίσης κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.Το 2011 οπρώηνπρόεδροςτουΙσραήλMosheKatsavκαταδικάστηκεσε 7 χρόνιαφυλακήγιαβιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και παρακώληση της δικαιοσύνης.
Κατηγορούν ακόμα το Ισραήλ ότι έχει επιβάλει αποκλεισμό στην Γάζα αλλά λιγοι γνωριζουν ότι και η Αίγυπτος έχει κλείσει τα σύνορά της με τη λωρίδα. Φοβάται κι αυτή την εισαγωγή ακραίων στοιχείων στο έδαφός της. Παρόλα αυτά μέχρι προχθές η τροφοδοσία της Γάζας σε ενέργεια νερό και τρόφιμα γινόταν από το Ισραήλ
Θυμίζω ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της περιόδου 2000 2003 ενίσχυσαν την σκληρή γραμμή του Νετανιάχου.
Κι όσο για τους απλούς Παλαιστινίους ούτε που τολμάνε να διαμαρτυρηθούν. Το εμπάργκο έχει πολλούς αυτουργούς.
Η Χαμάς είναι αυτή που χρησιμοποιώντας τα χρήματα της βοήθειας που δίνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την βελτίωση του επιπέδου ζωής του απλού κόσμου, έχει μετατρέψει την Γάζα σε προπύργιο επιθετικών ενεργειών προ το Ισραήλ το οποίο είναι παγιδευμένο σε μια λογική σκληρής άμυνας.
Έτσι εχθές η Ε Ε αποφάσισε να επανεξετάσει την οικονομική βοήθεια που αφειδώς χορηγεί εδώ και πολλά χρόνια επειδή δεν πήγαινε στους απλούς κατοίκους αλλά με αυτή η Χαμας χρηματοδοτεί τον αγώνα της με σκοπό την εξαφάνιση του Ισραήλ.
Τέλος νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία δίνουμε τον τίτλο του μαχητή στους άντρεςτης Χαμάς. Η λέξη αυτή παραπέμπει σε μια έννοια έστω άτυπου στρατιώτη οποίος υπακούει σε κάποιο δίκαιο και ηθική πολέμου. Όμως οι εικόνες από τις σφαγές,ακόμα και μικρων παιδιών στο νότιο Ισραήλ μας επιτρέπουν να μιλάμε για τρομοκράτες.
Ως εκ τούτου οποιαδήποτε επίκληση αρχής αναλογικότητας όσο και αν θέλουμε να την επικαλούμαστε είναι εκ των πραγμάτων εκτός συζήτησης.
Πράγματι άβολεςαλήθειες. Ας δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Οι επαναστατικές ονειρώξεις στις πλάτες άλλων φορώντας παλαιστινιακή καφίγια σε κάποια πορεία είναι και ανήθικες και επικίνδυνες.
Σχόλιο στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη του Α΄Προγράμματος της ΕΡΤ