Α. Μέρκελ: 4η θητεία με κακούς οιωνούς

Οντίν Λιναρδάτου 26 Σεπ 2017

Η Ανγκελα Μέρκελ αρχίζει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία με κακούς οιωνούς . Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν τραυματίσει βαθιά  τα κόμματα και της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς .
Τα κόμματα δηλαδή  που κυβερνούσαν μέχρι χθες τη Γερμανία.
Τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών είναι τα χειρότερα που έχουν πάρει  από το 1949 και έπειτα.
Το 2013 το κόμμα της κ. Μέρκελ είχε συγκεντρώσει 41,5% ενώ σήμερα πήρε κάτω από 33%.
Παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα αυτό όμως δεν καθησυχάζει ούτε την Ευρώπη ούτε τους μετριοπαθείς φιλοευρωπαίους μεταρρυθμιστές γερμανούς πολίτες.
Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε ο Εμανουέλ Μακρόν μόλις είδε τα αποτελέσματα “ Αν  αυτή ( η Μέρκελ δηλαδή ) συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους είμαι νεκρός “.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται αύριο  να  παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης . Βιάζεται γιατί όπως είπε  τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συνομιλίες για το σχηματισμό  της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Μακρόν, που εξελέγη τον Μάιο, υποστηρίζει φανατικά τη δημιουργία ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την ευρωζώνη.
Το Βερολίνο αντιστέκεται σε αυτή την ιδέα και τώρα ο 39χρονος γάλλος πρόεδρος θέλει να προκαταλάβει την Άνγκελα Μέρκελ και να την πιέσει να θέσει και αυτό το θέμα στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Μακρόν είναι σαφές ότι φοβάται του γερμανούς Φιλελεύθερους οι οποίοι είναι σκληροπυρηνικοί και δεν επιθυμούν ομοσπονδιοποίηση της ευρωζώνης ούτε είναι υπέρ της περισσότερης Ευρώπης και αν μπουν στη γερμανική κυβέρνηση θα κρατήσουν μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στον γάλλο πρόεδρο .
Η Ανγκελα Μέρκελ το γνωρίζει φυσικά αυτό καλύτερα  και από τον Εμανουέλ Μακρόν για αυτό και κάλεσε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους  , ουσιαστικά υπαινισσόμενη ότι είναι ακόμα ανοιχτή σε μία νέα συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές εκτός από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία . Όπως είπε ποτέ δεν θα υπάρξει συνασπισμός CDU/CSU με το AfD υπό τη δική της ηγεσία.
Αν οι Σοσιαλδημοκράτες επιμείνουν να μείνουν εκτός κυβέρνησης τότε υπάρχει μόνο μία δυνατότητα με βάση τις έδρες  σχηματισμού κυβέρνησης με ισχυρή πλειοψηφία . Κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών με Πράσινους και Φιλελεύθερους.
Ένα σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες μια  που τα προγράμματα των τριών αυτών κομμάτων διαφέρουν τόσο πολύ που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως και που θα συγκλίνουν ακόμα και σε μία χώρα όπως είναι η Γερμανία.
Από την άλλη το ενδεχόμενο νέων επαναληπτικών εκλογών είναι εκτός γερμανικής πολιτικής κουλτούρας και είναι βέβαιο ότι όλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που θα προκύψει αν οι Σοσιαλδημοκράτες κάνουν πίσω και μπουν πάλι στην κυβέρνηση είναι ότι με βάση το γερμανικό σύνταγμα το φιλοναζιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.
Μετά την καγκελάριο οι φιλοναζιστές θα μιλούν δηλαδή στη βουλή και όχι οι Σοσιαλδημοκράτες που θα είναι πλέον κυβέρνηση.
Το γερμανικό σύστημα είναι ξεκάθαρο και σε αυτό το θέμα.
Αυτό που βλέπει κανείς από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών είναι ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι επέλεξαν τα μικρότερα κόμματα . Επέλεξαν την φιλοναζιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία αλλά και  το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι  το AfD είναι ο μεγάλος νικητής αυτών  των εκλογών. Όχι μόνο γιατί έκλεψε ψήφους από όλα τα κόμματα αλλά κυρίως γιατί αφύπνισε ψηφοφόρους που δεν θα πήγαιναν διαφορετικά στις κάλπες.
Αντίθετα οι Φιλελεύθεροι  πήραν ψήφους κυρίως από το CDU/CSU .
Η Αριστερά , και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, έχασε πολλές  ψήφους από το φιλοναζιστικό κόμμα . Κάλυψε όμως τη διαφορά γιατί πήρε πολλές ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών. Και οι Πράσινοι πήραν ψήφους από το SPD.
Από το 1950 είχε η Μπούντεσταγκ να δει επτά κόμματα στα έδρανα της και 709 βουλευτές.
Ο αριθμός των βουλευτών στη Γερμανία αλλάζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το 1994 είχε 672 . Άλλο ένα ρεκόρ σπάει λοιπόν τώρα.
Η Αριστερά και το φιλοναζιστικό κόμμα έχουν ένα ακόμα κοινό στοιχείο τους ψήφισαν περισσότεροι στην Ανατολική Γερμανία!
Αν και η  Ανατολική Γερμανία έχει δεχτεί ελάχιστους πρόσφυγες και αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και μεγαλύτερο.
Από την άλλη οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει ολοκληρωτικά τις ψήφους της εργατικής τάξης για αυτό και αγωνίζονται  πλέον να επιβιώσουν .
Και στις  ασθενέστερες οικονομικά περιοχές της Δυτικής Γερμανίας προπύργιο άλλοτε του SPD έχασαν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους οι Σοσιαλδημοκράτες
Τώρα αρχίζουν λοιπόν τα πολύ δύσκολα .
Πριν από λίγο ο ηγέτης των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιν Λίντνερ εμφανίστηκε έτοιμος να μπει στη νέα κυβέρνηση ενώ εξήγησε πως επιμένει στο Grexit επειδή από το 2015  και έπειτα  το Δ.Ν.Τ  δεν είναι στην Ελλάδα. Και επιθυμεί μία συγκεκριμένη  αλλαγή των συνθηκών , αυτή που θα επιτρέπει σε μία χώρα να φύγει   από το  ευρώ  , από την ευρωζώνη ,  χωρίς αυτό να  συνεπάγεται και  έξοδο από την ΕΕ.
Με αυτούς θα  κληθεί να διαπραγματευτεί  τις επόμενες μέρες η ευρωπαϊστρια καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Και με τους Πράσινους φυσικά .
Παρόλα αυτά η κ.Μέρκελ δεν χάνει το χιούμορ της και όταν τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πότε βλέπει να σχηματίζεται κυβέρνηση απάντησε  γελώντας “ ρωτήστε καλύτερα τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε που άλλωστε προηγείται . Εμένα δεν με πιέζει ακόμα ο χρόνος  “ . Ο Ρούτε παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση από τις εκλογές του  περασμένου Μαρτίου !

Ευρώπη-κοινωνική δικαιοσύνη οι τρεις άξονες στους οποίους θα επιμείνουν οι Πράσινοι στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Έχουμε ζωτικό συμφέρον να επιτύχει ο Μακρον»,  είπε ο επικεφαλής τους Τζεμ Εζντεμίρ