9ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πού πάμε

Ανδρέας Οικονόμου 25 Φεβ 2013

Η πολιτική για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει την νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Την φυσιογνωμία που θα έχει να κάνει τόσο με την οργανωτική του δομή και λειτουργία, όσο και με την ξεκάθαρη και διακριτή πολιτική του.

.

Είναι γεγονός ότι ξεκόψαμε απ’ την κοινωνία. Μεγάλο ποσοστό του στελεχικού μας δυναμικού συμμετέχει στις διαδικασίες τις προσυνεδριακές, αλλά η κοινωνία είναι απούσα. Παλεύουμε μέσα σε συναισθηματικά πλαίσια και με αναφορές στο παρελθόν για να διατηρήσουμε όσο μπορούμε τους λίγους κρίκους που μας συνδέουν με τον απλό πολίτη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαχειρίσθηκε την κρίση μόνη της, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και των συνεπειών για την χώρα αλλά και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Γίναμε το αλεξικέραυνο για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική κρίση της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Δεν είχαμε και δεν έχουμε το ανάστημα, ιδιαίτερα τα πρωτοκλασάτα στελέχη μας, να βγούμε και να υπερασπιστούμε τις επιλογές μας. Να αναγνωρίσουμε τα όποια λάθη μας. Αλλά να πούμε στον λαό ότι η μόνη στρατηγική μας ήταν η χώρα να σωθεί, να την κρατήσουμε όρθια με νύχια και με δόντια για να μην κατρακυλήσει στον καιάδα της χρεοκοπίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με όλες τις ολέθριες συνέπειες και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Αντίθετα, η έλλειψη συλλογικότητας, οι προσωπικές στρατηγικές και η λογική της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού, μας έφτασαν στο σημείο «βρασμού» με αποτέλεσμα το καπάκι να εκτιναχθεί και να μας υπερχειλίσει η ιδεολογική και πολιτική πατροκτονία.

.

Πολλοί σύντροφοι, νυν και πρώην, δεν συνειδητοποίησαν ότι η χώρα είναι σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ότι είμαστε γυμνοί χωρίς κανένα σωσίβιο στην δύνη ενός, όχι μόνο Ευρωπαϊκού αλλά παγκόσμιου οικονομικού πολέμου και προσπαθούμε να σωθούμε. Ότι το πολιτικό σύστημα όπως το ξέραμε αποτελεί παρελθόν. Η περίοδος της μεταπολίτευσης έκανε τον κύκλο της και πλέον γεννιέται ένα νέο πολιτικό σύστημα. Αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στον «τοκετό» και κάθε «τοκετός» είναι επώδυνος. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρει τον χαμένο του εαυτό, το πολιτικό του στίγμα και να επαναπροσδιορισθεί στα νέα δεδομένα. Ποιοι είμαστε; Τι θέλουμε; Πού πάμε; Ερωτήματα καθημερινά που τα’ ακούμε όλοι μας, τα συζητάμε και θα πρέπει να τα απαντήσουμε ξεκάθαρα. Ξεκάθαρα, ώστε να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε στον απλό πολίτη. Ιδιαίτερα σ’ αυτόν που μας γύρισε την πλάτη, που δεν μας ψήφισε και μας τιμώρησε ψηφίζοντας άλλα κόμματα και ιδιαίτερα ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι πολλοί. Όμως έχω την πεποίθηση ότι μας περιμένουν. Περιμένουν να δούνε, αυτό ακριβώς που είπα και πριν, ποιοι είμαστε τελικά; Τι θέλουμε; Πού πάμε;

.

 

.

    .

  • Ποιοι είμαστε;
  • .

.

Είμαστε αυτοί που επιμένουμε και ξεκινάμε, θεωρώντας ως τον ομφάλιο λώρο για την Ελληνική κοινωνία, την ανασύσταση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Με γνώμονα την ιστορία μας, την ιστορία της παράταξης τις παρακαταθήκες που κληρονομήσαμε από τις φωτεινές και λαοπρόβλητες πολιτικές μορφές του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Νικολάου Πλαστήρα, του Γέρου της Δημοκρατίας, του μεγάλου μας ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και των απλών αγωνιστών της Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Αυτών που έδωσαν την ζωή τους και την ψυχή τους για να στεριώσει η Δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο, για να κλείσουν οι πληγές και οι συνέπειες του εθνικού διχασμού, οριοθετώντας τα θεμέλια για μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή, δημοκρατική και δημιουργική Ελλάδα. Είμαστε αυτοί που η ιδιοτέλεια στην πολιτική μας προκαλεί αλλεργία, που ο λαϊκισμός, ο κρατισμός, η εξουσιομανία, ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός και ο συντεχνιασμός αποτελούν το ναρκοπέδιο του πολιτικού μας συστήματος και που πρέπει να εξουδετερώσουμε με προσοχή, για να αφήσουμε ασφαλές το έδαφος για τις επόμενες γενιές.

.

 

.

    .

  • Τι θέλουμε;
  • .

.

Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής να εκφράσει όλες τις προοδευτικές, δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τον πλουραλισμό, τα δικαιώματα, την ανεκτικότητα. Τους πολίτες που έχουν έντονη συνείδηση εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτούς πού θέλουν ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δημοσιονομικά βιώσιμο που παράγει το ίδιο υπεραξίες και θέσεις εργασίας. Θέλουμε ένα κράτος που θα διευρύνει την παραγωγική του βάση και θα ανακατανείμει τον πλούτο της χώρας πιο παραγωγικά, πιο δίκαια, ενισχύοντας τις πλέον αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

.

Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής θέλουμε να εκφράσει όλους τους μη προνομιούχους. Τους νέους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την προοδευτική αστική τάξη, τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες.

.

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Να σχεδιάσουμε να υποσχεθούμε και να πείσουμε την πλειοψηφία των απλών πολιτών ότι θα έρθει η στιγμή που αυτοί που πληρώνουν τώρα άδικα τα «σπασμένα» της οικονομικής κρίσης, θα δώσουν «τον λογαριασμό» σ’ αυτούς που πραγματικά έπρεπε να πληρώσουν.

.

Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής θέλουμε να έχει ως ακρογωνιαίο λίθο και αδιαπραγμάτευτη επιλογή την συμμετοχή μας στον φυσικό μας χώρο την Ευρωπϊκή Ένωση και την ζώνη του Ευρώ. Κι ο στόχος μας: «Αλλάζοντας την Ελλάδα να αλλάξουμε την Ευρώπη, σε Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων, σε Ευρώπη των πολιτών κι όχι των τραπεζών».

.

 

.

    .

  • Πού πάμε;
  • .

.

Είναι επιβεβλημένη πολιτική επιλογή το ΠΑΣΟΚ, να έρθει σε πλήρη ρήξη και να παλέψει ενάντια σε όλους εκείνους τους θύλακες (πολιτικούς και οικονομικούς), που έχουν δημιουργηθεί και λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.  Θύλακες που έχουν δημιουργηθεί από επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα που ελέγχουν στο σύνολό του την λειτουργία του κράτους και την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, το σύστημα υγείας και κοινωνικών παροχών, το σύστημα της εκπαίδευσης, τα Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.λπ.), το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το σύστημα του Δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Κοινωνική ασφάλιση, Υπουργεία, Περιφέρειες κ.λπ). Δυστυχώς αυτοί οι θύλακες έχουν διαβρώσει και δηλητηριάζουν το πολιτικό σύστημα. Για να σπάσουν, θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να έρθουμε σε ρήξη. Σε ρήξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που αφορούν δυο επίπεδα.

.

Το πρώτο είναι η κοινωνική πλειοψηφία που θα πρέπει να διαμορφώσουμε μέσα από την καθημερινή πάλη ώστε να αποκαλύψουμε στην συνείδηση του απλού πολίτη και να κάνουμε κοινωνό την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, στον αγώνα μας να απομακρύνουμε αυτά τα καρκινώματα.

.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που πρέπει να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να πετύχουμε τις πολυπόθητες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν. Θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να σχεδιάσουμε, ώστε όχι μόνο να σπάσουμε αυτούς τους θύλακες, αλλά και να αποτελέσουν δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν να ξαναεμφανισθούν.

.

Στην σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόπος, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποτελέσει τον κορμό για την δημιουργία μιας μεγάλης σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής, δημοκρατικής κεντροαριστεράς. Να διαμορφώσει έναν εναλλακτικό κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό, χωρίς να ενδίδει στον συντεχνιακό-κοινωνικό κατακερματισμό, παλεύοντας για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία στην στρατηγική της νέας εθνικής ανασυγκρότησης.

.

.

Ο Ανδρέας Α. Οικονόμου είναι Πολιτικός Μηχανικός