Είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο, με την πραγματική οικονομία να αργοπεθαίνει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι μπήκαμε στα μνημόνια αλλά κυρίως ότι δεν βγήκαμε από αυτά το 2014 όπως ήταν προγραμματισμένο.
Για να λυθεί το πρόβλημα δεν αρκεί να ηττηθεί η νεοκομμουνιστική πολιτική ομάδα που κυβερνά.
Είναι ιστορική, εθνική ανάγκη η Ελλάδα να φύγει τώρα πέρα και πάνω από το μνημόνιο χωρίς να το καταστρατηγεί, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των υπαρξιακών αναγκών που έχουν οι Έλληνες που παράγουν υλικά και πνευματικά αγαθά, οι άνεργοι καθώς και η νέα γενιά.
Είναι ιστορική, εθνική ανάγκη να εφαρμόσουμε τώρα μια ανατρεπτική αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα που αγωνίζεται καθημερινά μέσα από επιχειρήσεις, συμπράξεις, τεχνολογικά startups, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στο εργαστήριο, στο γραφείο.
Η μεγάλη πατριωτική μας προτεραιότητα είναι να χτίσουμε από την αρχή μια ισχυρή, παραγωγική πραγματική οικονομία βασισμένη στην καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και την ποιότητα.
Χρειαζόμαστε μία πρωτοπορία, μία ατμομηχανή να μας τραβήξει μπροστά.
Χρειαζόμαστε ένα «καθαρόαιμο άλογο» να ξεβαλτώσει την οικονομία από την ύφεση.
Υπάρχει ένα τέτοιο «καθαρόαιμο άλογο»; Ναι! Υπάρχει.
Έχουμε μια νέα μεγάλη ιδέα για την πατρίδα μας που πιστεύουμε πως είναι η μόνη ρεαλιστική αναπτυξιακή στρατηγική για το μέλλον μας.
Η Ελλάδα να εξελιχθεί όχι απλώς σε μια οικονομία που παράγει, αλλά σε μια οικονομία που παράγει μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας.
Ποια είναι η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής; Είναι η Ελλάδα που δεν εισάγει ντομάτες για να καταναλώνει, ούτε που απλώς παράγει ντομάτες. Αλλά είναι η Ελλάδα που παράγει σπόρο ντομάτας.
Είναι η Ελλάδα που δεν εισάγει απλώς αυτοκίνητα, ούτε που περιμένει δεκαετίες μήπως και το καταφέρει αυτό. Αλλά μια Ελλάδα που σήμερα, τώρα, θα μπορέσει να μεταβληθεί σε έναν τόπο που θα παράγεται, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική τεχνολογία, το νέο λογισμικό που θα χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, δημιουργεί άμεσα χιλιάδες νέες θέσεις παραγωγικής εργασίας.
Πως; Συγκεκριμένα ως εξής: με φορολογικό συντελεστή 0% για τα δύο πρώτα χρόνια και με 7% για όλα τα υπόλοιπα χρόνια του κύκλου ζωής τους, για όλες οι εταιρίες από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα παραγωγής, που παράγουν μέσα παραγωγής βασισμένα στην έρευνα, την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία – από σπόρους, μέχρι ρομπότ και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνη.
Το κράτος δεν θα μπορεί να μεταβάλει τους φορολογικούς συντελεστές, κάτι που νομικά μπορεί να διασφαλιστεί.
Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής, η επόμενη Ελλάδα, η ευφυής Ελλάδα είναι η Ελλάδα που εκτός από νέες θέσεις παραγωγικής εργασίας:
– γεννά πολλαπλασιαστικά και μόνιμα οφέλη σε αναρίθμητες δορυφορικές οικονομικές δραστηριότητες: εμπόριο, μεταφορές, λογιστικές και νομικές υπηρεσίες, εστίαση, εσωτερικός τουρισμός, αγορά κατοικίας, καθώς και τόσα άλλα.
– δεν εισάγει μόνο τα iPhone για να τα καταναλώνει, αλλά εισάγει την ίδια την Apple που τα παράγει.
– δεν παράγει μόνο ντομάτες που πωλούνται με 1,5€ το κιλό αλλά παράγει σπόρο ντομάτας που φθάνει να πωλείται μέχρι 50.000€ το κιλό.
– φέρνει πίσω τα παιδιά της που μετανάστευσαν λόγω της κρίσης αλλά και τα δισέγγονα των Ελλήνων που ξενιτεύτηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια.
Η επόμενη Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής έρευνας και καινοτομίας, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική τεχνολογία, μετατρέπεται από μία παρακμιακή οικονομία εισαγωγών, σε μια πανίσχυρη οικονομία εξαγωγών, με τα εξής πλεονεκτήματα:
– δεν είναι ενεργοβόρος, δεν απαιτεί υψηλό κόστος ενέργειας,
– δεν επιβαρύνει ούτε αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον,
– δεν απαιτεί δόμηση, άρα δεν είναι χρονοβόρος.
Στο εύλογο ερώτημα: «που θα βρεθούν τα μνημονιακά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την απώλεια εσόδων που θα έχει το κράτος από το 22% μείωση του φορολογικού συντελεστή προκειμένου αυτός να φτάσει από το 29% στο 7%;»
Η απάντηση είναι πως τέτοιο ερώτημα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διότι η Ελλάδα σήμερα δεν παράγει μέσα παραγωγής. Επομένως, δεν υπάρχουν εταιρείες που σήμερα φορολογούνται με 29% και αύριο θα φορολογούνται με 7%.
Επομένως, στην πράξη δεν θα έχουμε μείωση φορολογικών εσόδων κατά 22% αλλά θα έχουμε αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 7%.
Αύξηση που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε την αποφορολόγηση της παραγωγής, του τουρισμού και της έρευνας, όπως είναι πραγματικά εθνική προτεραιότητα.
Διότι, εθνική προτεραιότητα δεν είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για όλους ταυτόχρονα κατά 30%, όπως για ψηφοθηρικούς λόγους προτείνει η ΝΔ.
Εθνική προτεραιότητα είναι αρχικά να μειωθεί κατά 100% ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.
Εθνική ανάγκη είναι να στηριχτούν κατά προτεραιότητα οι παραγωγικές μονάδες που παράγουν ή συντηρούν θέσεις εργασίας. Που γεννούν νέο χρήμα και είναι οι μόνοι φορείς ανάπτυξης.
Αλλά αυτό είναι μία άλλη αντίληψη, είναι μια διαφορετική λογική από την παλαιοκομματική λογική της μεταπολίτευσης που ακόμη δεσπόζει.
Η Ελλάδα παραγωγός μέσων παραγωγής μπορεί να γεννηθεί.
Το πεπρωμένο μπορεί να αλλάξει.